NOS: Speleoloog na elf dagen uit grot

Johann Westhauser wordt naar een helikopter gebracht AFP

Johann Westhauser wordt naar een helikopter gebracht AFP

De zwaargewonde grotexpert Johann Westhauser is gered uit de grot waar hij ruim elf dagen heeft vastgezeten. Rond 11.45 uur bereikte het reddingsteam de uitgang van de Riesending-grot in de Duitse Alpen.

Westhauser is onderzocht bij een medische opvangpost, die bij de uitgang van de grot in gereedheid was gebracht. Daarna is hij naar een ziekenhuis gebracht.

De 52-jarige speleoloog liep op 8 juni tijdens een tocht door de Riesending-grot zwaar hersenletsel op toen hij geraakt werd door een vallend rotsblok. Dat gebeurde op een diepte van 1000 meter.

Reddingsoperatie
Eén van zijn begeleiders klom terug naar de uitgang om hulp te halen. Een gespecialiseerd team bereikte het slachtoffer vorige week donderdag.

Een dag later begon de lange tocht naar boven, waarbij Westhauser op een brancard wordt vervoerd. Er volgde een zeven dagen durende reddingsoperatie. Op de laatste etappe moesten nog allerlei obstakels worden overwonnen, zoals een loodrechte wand en een kronkelige gang.

274 uur
Het reddingsteam bereikte 274 uur na Westhausers ongeluk de uitgang van de grot. Normaal kost dat vanaf het punt waar het ongeluk gebeurde zo’n twaalf uur.

Video: Man is gelijk naar ziekenhuis gebracht.

 

Bron: NOS.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *