NOS | Spoedberaad Sint-Maarten en Nederland over aanpak criminaliteit

Spoedberaad Sint-Maarten en Nederland over aanpak criminaliteit

Spoedberaad Sint-Maarten en Nederland over aanpak criminaliteit | Foto ANP

Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) ontvangt zaterdag al zijn ambtgenoot uit Sint-Maarten, minister Dennis Richardson, voor spoedoverleg. Aanleiding is het optreden van Gerard Bouman, de chef van de Nationale Politie. Die zou op het Caribische eiland duidelijk hebben gemaakt niet meer samen te willen werken met corrupte bestuurders.

In een verslag van dat bezoek dat maandag uitlekte, zegt Bouman dat iedereen op het eiland weet dat de gokindustrie in handen is van de maffia. “De criminele ondermijning van de gemeenschap en de integriteitsissues nemen extreem zorgelijke proporties aan”, aldus de politiechef. Hij bedoelt daarmee dat onder- en bovenwereld met elkaar vermengd zijn. Bouman wil daarom niet samenwerken met lokale bestuurders op Sint-Maarten.

Weigering

De werkelijke reden achter deze openlijke ruzie is de weigering van Sint-Maarten om mee te werken aan de oprichting van een aparte criminele inlichtingendienst, die buiten de lokale politie om kan werken. Nederland wil dat er zo’n dienst komt, om bij de aanpak van de gokmaffia niet afhankelijk te zijn van het korps op Sint-Maarten.

Maar minister Richardson van Sint-Maarten stak daar vorige maand een stokje voor. Hij gaf de procureur-generaal van het Gemeenschappelijk Hof van Justitie opdracht om alle voorbereidingen voor de oprichting van die dienst te staken. Richardson wijst erop dat Sint-Maarten zelf verantwoordelijk is voor de rechtshandhaving op het eiland.

Furieus

In Den Haag werd furieus gereageerd. Van der Steur zegt dat Richardson de zelfstandige en onafhankelijke rol van het Openbaar Ministerie aantast en dat het zo onmogelijk is om de onderwereld en bovenwereld gescheiden te houden.

Het besluit van Richardson ligt nu ter vernietiging klaar bij de Rijksministerraad. Richardson hoopt Van der Steur tijdens het overleg zaterdag op andere gedachten te brengen. Tegelijkertijd heeft Sint-Maarten Den Haag meegedeeld voortaan geen Nederlandse ambtenaren meer te zullen ontvangen.

Bron: NOS

Naschrift KKC
Lees hier de uitgelekte correspondentie

Een Reactie op “NOS | Spoedberaad Sint-Maarten en Nederland over aanpak criminaliteit

  1. Minister Dennis Richardson u moet niet vergeten uit te leggen wie de chef is van CID als u Nederland bent. Vergeet niet te zeggen dat hij de vader is van de moordernaar R.Y. ( ex agent) en broer is van de veroordeelde pedofiele sportleraar Y. en ook de broer is van Y. die bij BIR (Bureau Interne Relatie KPMS) werkt.

    Weet u nog dat de gouverneur aangifte heeft gedaan tegen Y(BIR) vanwege de vervalsing van zijn handtekening. Of bent u dat vergeten. Vergeet niet uit te leggen in Nederland dat de twee broers Y (politie-agenten) hebben geprobeerd de feiten van de moord te verdraaien zodat R.Y. niet veroordeeld kan worden. Een paar maanden geleden is een Nederlandse agent bedreigd door een CID agent.

    De CID agent rende achter de Nederlandse agent aan om hem klappen te geven. Het is gebeurd binnen de politiebureau onder toezien van Carl John. De CID agent werd naar huis gestuurd maar toen de Nederlandse agent twee weken daarna terugging naar Nederland, werd de CID agent teruggeroepen door Carl Jonh om te komen werken. Het begon toen de Nederlandse agent hem vroeg om zijn papieren aan hem te overhandigen tijdens een wegcontrole.

    Hij (CID agent) weigerde en werd boos op de Nederlandse agent. Als wij blijven, de andere kant opkijken en niks doen, gaat het bergafwaarts met Sint Maarten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *