NOS | ‘Stranden Bonaire erger vervuild dan Noordzeestranden’

‘Stranden Bonaire erger vervuild dan Noordzeestranden’

Op de stranden van Bonaire zijn het afgelopen jaar ruim 50.000 stukken afval gevonden, tien keer zo veel als op de Noordzeestranden. Het gaat net als elders op de wereld vooral om plastic en polystyreen: dat was meer dan de helft van de stukken, blijkt uit cijfers van het Wereldnatuurfonds en milieuorganisatie Clean Coast Bonaire.

Het plastic afval werd vooral gevonden op enkele oostelijke stranden van het eiland, waar het door de wind aan land wordt geblazen. Op het onderzochte strand aan de westkust van Bonaire, waar veel zeeschildpadden huizen, ging het vooral om sigarettenpeuken (ruim 5400 stuks), die officieel gelden als papier of karton, maar die in de praktijk ook vaak van plastic zijn gemaakt.

Het onderzoek is uitgevoerd door getrainde vrijwilligers, die om de drie maanden op verschillende plekken aangespoeld en achtergelaten afval hebben verzameld en gesorteerd. Behalve peuken werden er ook veel plastic flesjes, doppen, wegwerpbestek en rietjes gevonden.

Het afval is niet alleen schadelijk voor de zeeschildpadden (een bedreigde diersoort), maar ook voor de koraalriffen rondom het eiland.

Bron: NOS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *