NOS | Vader IS-gijzelaar Cantlie overleden

John Cantlie in de video van IS ©AFP.

John Cantlie in de video van IS ©AFP.

De vader van een Britse fotojournalist die al twee jaar wordt vastgehouden in Syrië is overleden. Vorige maand vroeg hij nog in een emotionele videoboodschap om de vrijlating van zijn zoon.

“Aan hen die John vasthouden. Weet alstublieft dat hij een goede man is. Hij wilde alleen de Syriërs helpen. Ik vraag u, met een beroep op alles wat heilig is, om ons te helpen en hem toe te staan veilig terug naar huis te keren”, sprak Paul Cantlie (80) vanaf zijn ziekbed.

Paul Cantlie had kanker en bij de opname van de video had hij hoorbaar stemproblemen. Zijn familie zegt dat de afgelopen dagen vergeefs geprobeerd is om John op de hoogte te stellen van de dood van zijn vader. Ook eerdere pogingen van de familie om contact te leggen met de ontvoerders mislukten.

Oerlemans
John Cantlie werd eind 2012 ontvoerd. In september verscheen een video van hem. Hij was daarin te zien in een oranje overall, gezeten aan een tafel. Ook andere gijzelaars van IS waren in het oranje gekleed, vermoedelijk als verwijzing naar de gevangeniskleding in Guantanamo Bay.

Cantlie werd in juli 2012 ook al ontvoerd door islamitische extremisten. Dat was samen met de Nederlandse fotograaf Jeroen Oerlemans. De twee werden toen bevrijd door het Vrije Syrische Leger.

De terreurgroep IS heeft sinds augustus vier westerse gijzelaars onthoofd: de Amerikaanse journalisten James Foley en Steven Sotloff en de Britse hulpverleners David Haines en Alan Henning.

Video: Father’s emotional plea to Islamic State for the release of his son – BBC News

The father of UK hostage John Cantlie has appealed for him to be released “to those he loves and who love him”. The journalist, who was kidnapped in Syria in 2012 and is being held by Islamic State militants, has so far appeared in three videos. From hospital, Paul Cantlie said he felt “great relief” seeing his son for the first time in two years, but also experienced “despair and helplessness”.

Bron: NOS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *