NOS | Vaker oplichting via Marktplaats

Marktplaats.nl ©ANP .

Marktplaats.nl ©ANP .

Dit jaar zijn zeker acht mensen bedreigd door oplichters die ze ontmoetten via website Marktplaats. De gedupeerden dachten dat ze een laptop zouden kopen, maar ze werden opgewacht door een groep mannen die hen met geweld dwongen om geld af te staan. Het is niet de eerste keer dat criminelen geld verdienen via Marktplaats. Hieronder een overzicht van andere oplichtingsmethoden:

– De meest voorkomende manier van oplichting via Marktplaats is met producten die niet worden geleverd. Dit gebeurt vaak met concert– en  festivalkaartjes. Maar ook elektronica wordt soms niet geleverd.

– Een andere methode van oplichting die vaak voorkomt is het leveren van een ander product dan op de te zien is. Zo kunnen producten in het echt beschadigingen hebben, die niet op de foto in de te zien waren. Ook wordt soms een ander model of ander merk geleverd dan waarvoor was geadverteerd.

– Er zijn ook fraudeurs actief op Marktplaats die verzekeringen willen oplichten. Zij bestellen bijvoorbeeld servies en zeggen dat het kapot was toen het werd bezorgd. Vervolgens vragen zij geld terug via de verzekering van de verkoper.

Tips tegen oplichting
Marktplaats heeft een reeks tips op de site staan om oplichting te proberen te voorkomen. Zo doen kopers er onder meer goed aan om te controleren hoe lang iemand actief is op Marktplaats. Ook kan het geen kwaad om verkopers te controleren via het Meldpunt Internetoplichting van de politie.

Bron: NOS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *