NOS | Venezolaanse president Maduro: ‘Mijn minister sprak in het geheim met VS’

De Amerikaanse speciaal gezant, Elliot Abrams, heeft volgens Maduro in New York twee keer enkele uren gesproken met de Venezolaanse minister van Buitenlandse Zaken Jorge Arreaza

De Venezolaanse president Maduro zegt dat zijn regering in het geheim gesprekken heeft gevoerd met een gezant van de VS. Ook nadat de gezant had gezegd “dat de tijd van praten voorbij is” is er een ontmoeting geweest, zegt Maduro in een interview met persbureau AP:

De Amerikaanse speciaal gezant, Elliot Abrams, heeft volgens Maduro in New York twee keer enkele uren gesproken met de Venezolaanse minister van Buitenlandse Zaken Jorge Arreaza. Volgens twee anonieme Venezolaanse functionarissen is dat gebeurd op verzoek van de VS.

In het eerste gesprek, op 26 januari, zou de Amerikaanse delegatie hebben gedreigd met het inzetten van het leger en bestraffen van de Venezolaanse regering voor het samenspannen met Cuba, Rusland en de Libanese Hezbollah-beweging. In het tweede gesprek, op 11 februari, zou Abrams hebben gezegd dat Maduro met zware sancties wordt verdreven, zelfs als het Venezolaanse leger achter hem blijft staan.

Ook zou de minister Abrams hebben uitgenodigd naar Venezuela te komen om te praten “in besloten kring, het openbaar of in het geheim”. De standplaats van de speciaal gezant voor Venezuela is Washington.

Een anonieme Amerikaanse regeringsfunctionaris liet weten dat de Amerikanen bereid zijn voormalige Venezolaanse functionarissen te ontmoeten, onder wie Maduro zelf, “om hun vertrekplannen te bespreken”. Ook Abrams zei een week geleden alleen te willen spreken met Maduro over zijn vertrek.

Ontmoeting met Trump

Maduro zei daarnaast open te staan voor een gesprek met Abrams: “Als hij een ontmoeting wil, zeg me dan wanneer, waar en hoe, en ik zal er zijn.” Hij zei ook te hopen op een ontmoeting met president Trump.

Eerder sprak Maduro nog van de “schadelijke hand van Trump die Venezuela pijn doet”. De VS, voorheen de grootste importeur van olie uit Venezuela, koopt geen olie meer uit het land.

Crisis

Venezuela verkeert in een politieke en humanitaire crisis. Er is voedselschaarste en sterke inflatie. Miljoenen Venezolanen zijn naar het buitenland gevlucht. Maduro heeft de macht over het land naar zich toegetrokken via dubieuze verkiezingen en een grondwetswijziging.

De vertegenwoordiger van het democratisch verkozen parlement, Juan Guaidó, heeft zich opgeworpen als interim-president. Guaidó wordt gesteund door tientallen landen wereldwijd, waaronder de VS en Nederland, maar Maduro wil niet wijken.

Guaidó probeert een schaduwregering te vormen, en heeft daarbij een alternatieve ambassadeur en een nieuw overgangsbestuur voor het staatsoliebedrijf aangesteld. Vandaag werd bekend dat het Venezolaanse Openbaar Ministerie een onderzoek heeft ingesteld naar deze mensen. Het hooggerechtshof heeft bovendien bepaald dat een aantal van die bestuursleden het land niet had mogen verlaten.

Hulp staat stil

Intussen weigert Maduro internationale hulp. Een Amerikaans konvooi met hulpgoederen staat al een week stil bij de Colombiaans-Venezolaanse grens. Tegen AP zegt Maduro dat de hulpgoederen “kruimels” zijn in vergelijking met de miljarden bevroren Venezolaanse olietegoeden als gevolg van sancties door de VS.

Nederland wil ook hulp bieden. Daarbij moet Curaçao de “logistieke hub” worden waarvandaan voedsel en medicijnen moeten worden verscheept.

Bron: NOS

Een Reactie op “NOS | Venezolaanse president Maduro: ‘Mijn minister sprak in het geheim met VS’

  1. Op zich is het vrij simpel om van Maduro af te komen, geef hem een land waar hij verder kan leven en laat hem met één of twee vliegtuigen vol goud vertrekken. Het komt altijd op het zelfde neer, hufters heb je niet alleen in de Curaçaose politiek maar overal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *