NOS | Venezuela zal Curaçao niet aanvallen, zegt Venezolaanse regering

Dat zegt de Venezolaanse staatssecretaris van buitenlandse zaken Yvan Gil, die op bezoek was in Nederland voor een gesprek met het ministerie van Buitenlandse zaken.

Curaçao, dat de “logistieke hub” moet worden voor humanitaire hulp, zal niet worden aangevallen door Venezuela. “Nooit. Als er een militaire aanval vanuit de Verenigde Staten komt, dan zullen we ons verdedigen. Maar Venezuela zal nooit een buurland aanvallen.”

Dat zegt de Venezolaanse staatssecretaris van buitenlandse zaken Yvan Gil, die op bezoek was in Nederland voor een gesprek met het ministerie van Buitenlandse zaken.

Vorige week werd bekend dat Nederland via Curaçao hulp gaat verlenen aan Venezuela. Het kabinet geeft daarmee gehoor aan een verzoek van oppositieleider Juan Guaidó en van de VS. Venezuela verkeert in een diepe economische crisis en kampt met grote tekorten aan voedsel en medicijnen.

Gil noemt dit plan propaganda. Dat andere landen spreken over een humanitaire ramp, doen ze volgens hem alleen zodat ze later een militaire interventie kunnen rechtvaardigen. “Als Curaçao en Nederland een ‘hub’ willen creëren om Venezuela te destabiliseren, accepteren we dat niet. Dat hebben we vandaag ook gezegd tegen het Nederlandse ministerie.”

Volgens Gil verkeert zijn land niet in humanitaire crisis en kan Venezuela alleen zelf die crisistoestand uitroepen. Een economische crisis is er volgens hem wel. “Als Nederland echt wil helpen, moet ze de sancties opheffen.” De staatssecretaris doelt op de economische en financiële sancties van de VS en de EU, die de Venezolaanse handel met het buitenland zwaar bemoeilijkt.

‘Geen 3 miljoen vluchtelingen’

Volgens officiële cijfers van de VN zijn 3 miljoen Venezolanen gevlucht uit het land. Maar ook dit ontkent Gil. “Sommige mensen, niet miljoenen, zijn geëmigreerd.”

Bron: NOS

3 Reacties op “NOS | Venezuela zal Curaçao niet aanvallen, zegt Venezolaanse regering

  1. Mensen laten zich graag opjutten dan hbbn ze weer een reden om of te staken of te zeuren etc etc

  2. @ Sjoempie,

    Er wordt helemaal niets hier gestationeerd. Dit eiland is veel te klein om al het benodigde materiaal te herbergen en besides that…..waarom zouden de VS dat doen?
    Ze hebben alles beschikbaar op schepen en met aereal refueling kunnen ze vanuit hun homebase (ver buiten bereik van de Venezolaanse luchtmacht) heel Venezuela bestrijken. Oftewel er is geen enkele noodzaak om Curacao te gebruiken als basis voor een invasie.
    Maar voor het niet opgeleidde deel van de bevolking klinkt dit soort bangmakerij wel aardig. Heeft alleen niets met de realiteit te maken.

  3. Gespeend van realisme die reactie.Reken maar dat ze zich niet onbetuigd laten als the States zijn militaire materiaal hier stationeert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *