28 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

NOS | Vernietigend rapport ombudsman over vluchtelingenbeleid Curaçao

HomeMediaNOS | Vernietigend rapport ombudsman over vluchtelingenbeleid Curaçao
Vernietigend rapport ombudsman over vluchtelingenbeleid Curaçao | Reuters

Curaçao schendt met zijn uitzettingsbeleid het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens. Dat concludeert de lokale ombudsman in een vernietigend rapport. Het gaat vooral om Venezolanen die het crisisland ontvluchten, per vliegtuig of boot Curaçao bereiken en daar illegaal verblijven.

De boten vertrekken vanaf de noordkust van Venezuela. Een helse tocht, met vaak fatale gevolgen. De kustwacht van Curaçao patrouilleert intensief op de zee tussen het eiland en Venezuela. Vorig jaar zijn er ruim 300 Venezolanen onderschept, 400 procent meer dan het jaar daarvoor.

Zo snel mogelijk het land uitgezet

De Curaçaose overheid voert een hard uitzettingsbeleid, dat volgens de ombudsman in strijd is met artikel 3 van het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens. Curaçao is een autonoom land binnen het Koninkrijk, maar moet zich wel houden aan het verdrag. De opgepakte Venezolanen worden nu zo snel mogelijk het land uitgezet, zonder te toetsen of zij recht hebben op asiel.

Op 4 mei zaten bijvoorbeeld 64 personen vast op Curaçao, en tussen 5 en 10 mei zijn die bijna allemaal het land uitgezet. Vluchtelingenorganisatie UNHCR riep landen in de regio eerder juist op om de rechten van Venezolaanse vluchtelingen te beschermen en toegang te bieden tot de asielprocedure.

Eerder spraken we met ‘Carlos’, die Venezuela is ontvlucht en nu op Curaçao zit. Hij werkt er illegaal en is bang voor uitzetting. Bekijk onderstaande video voor zijn verhaal.

‘In Venezuela zal mijn situatie nog veel slechter zijn’

De ombudsman van Curaçao schrijft in zijn rapport dat hij de afgelopen periode informatie heeft ontvangen over “diverse gevallen” waarin aan opgepakte illegale Venezolanen, die expliciet toegang hebben aangevraagd tot de Curaçaose asielprocedure, “die toegang is geweigerd”.

Bovendien zou in veel gevallen de gedetineerde geïnformeerd zijn dat er geen asielprocedure bestaat, of is het asielverzoek niet expliciet beantwoord. Ook worden er door veel ambtenaren in de justitiële keten ‘ad-hoc beslissingen’ gemaakt bij de verzoeken van de gedetineerde Venezolanen, en zijn ambtenaren slecht geïnformeerd over de juiste procedures.

Dezelfde behandeling voor alle Venezolanen

Het is de ombudsman van Curaçao ook een doorn in het oog dat alle Venezolanen dezelfde behandeling krijgen. Door geen onderscheid te maken tussen economische migranten en mensen die in hun eigen land het gevaar lopen bedreigd of mishandeld te worden, is de kans aanwezig dat legitieme vluchtelingen onopgemerkt blijven.

Curaçao beschikt vooralsnog niet over een opvangcentrum, dus worden de opgepakte Venezolanen in de Curaçaose gevangenis gedetineerd. Eerder heeft Nederland aangekondigd op dit gebied expertise te willen delen en 132.000 euro vrij te willen maken voor een detentiecentrum op het eiland.

De ombudsman erkent in zijn rapport dat Curaçao als klein eiland met beperkte middelen beperkte mogelijkheden heeft. Toch roept hij de minister van Justitie op om per direct het automatisch terugsturen van gedetineerde Venezolanen zo snel mogelijk een halt toe te roepen.

Het ministerie van Justitie kreeg het rapport vanochtend in handen en heeft nog geen reactie geformuleerd.

Bron: NOS

6 reacties

  1. Ze eisen nu al stemrecht, omdat ze belasting afdragen. Wensen ze anders geen belasting af te dragen dan? Maar goed, nog effe en heel Curaçao spreekt straks Spaans en we hebben een regering die uitsluitend uit gevluchte Venezolanen bestaat? Dan kan Venezuela Curaçao mooi annexeren.

  2. Economische vluchtelingen hebben nergens kans op asiel, ook in europa niet. Als ze een betere levens standaard willen hebben, moeten ze die ook legaal aanvragen. Zoniet, dan ophoepelen en tegenhouden.

  3. De ijskap smelt, slowly… but surely. De zeespiegel rond Curacao zal stijgen. een paar decennia verder, zal mijn oude school bij Mundo Nobo onder water verdwijnen. Dan zal er een flotilla bootvluchtelingen uit Curacao zich denken te kunnen beroepen op eeuwenoude geode buurrelaties, beschermend verdrag oid. Het is mijn ferme hoop, dat het trotse volk van Venezuela dan deze digitale nieuwsberichten zal nakijken, om de hartverwarmende, royale opvang die Curacao hun landgenoten in hun moment van nood aanreikte. Dat zij dan ook denken aan de misbruik van hun meisjes, de razzia’s en behandeling door ALLE geuniformeerde/overheids-diensten, de nietsontziende jacht op hun kinderen, etc. door de Dushi Hende.

  4. Asiel zoekers vluchtelingen geef het maar een naam, het volk heeft toch zijn stem gegeven aan deze dictator, neer gezet door die andere dictator Chavéz, en er is toch geen burgeroorlog aan de gang in Venu, dus ik zie deze mensen niet als asielzoekers meer als klap lopers die hun eigen land in de steek laten in plaatst van het zelf weer op te bouwen, laat het volk in opstand komen en die bus chauffeur er uit trappen.

  5. @Brian S zegt: “…Ombudsman vergeet dat Curacao het verdrag niet heeft getekend …”

    Dat klopt, we willen hier immers alleen de lusten, niet de lasten.

  6. Ombudsman vergeet dat Curacao het verdrag niet heeft getekend en wij zijn ook geen onderdeel van de EU! Artikel 3 betreft martelen. Deze vluchtelingen worden niet gemarteld!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties