NOS | Voor Cantlie was niets te gevaarlijk

John Cantlie in een video van IS | FOTO: EPA.

John Cantlie in een video van IS | FOTO: EPA.

John Cantlie schuwt het avontuur niet. Al twintig jaar maakt de Britse journalist reportages vanuit gevaarlijke gebieden als Afghanistan, Irak, Libië en Syrië. Hoewel hij als camerajournalist wel eens in beeld was tijdens reportages, draaiden zijn verslagen nooit om hem.

Sinds terreurbeweging Islamitische Staat de gijzelaar inzet in een reeks video’s is dat veranderd.

“Ik was eraan gewend om voor het nieuws te werken, niet om het nieuws te zijn. Alles wat ik zeg wordt geanalyseerd”, schrijft Cantlie in het IS-blad DABIQ.

Het is niet duidelijk of de uitspraken van Cantlie, zowel op beeld als in geschrift, zijn eigen mening zijn of dat ze hem worden voorgekauwd. Volgens collega-journalist Jeroen Oerlemans heeft Cantlie de uitspraken niet uit vrije wil gedaan. “Dit doet hij om te overleven.”

Ontvoering
Oerlemans en Cantlie werden in juli 2012 samen ontvoerd in Syrië. Ze werden na een week bevrijd. Voor de Nederlander was Syrië daarna een gesloten boek, maar Cantlie besloot enkele maanden later alweer terug te gaan. Hij wilde de strijders ontmoeten die meehielpen bij zijn bevrijding. In november 2012 werd hij opnieuw ontvoerd. Dit keer samen met zijn vriend James Foley. Tot september dit jaar werd niets meer van Cantlie vernomen.

Volgens collega’s is Cantlie een man met humor, charisma en iemand zonder angst.

“Hij is voor de duivel niet bang”, zei Oerlemans in het programma Pauw eerder deze maand.

Losgeld
In DABIQ schrijft Cantlie dat hij bijna twee jaar lang in een donkere kamer op een matrasje heeft doorgebracht. Omdat hij een rol zou spelen in de video’s van IS, mocht de journalist na lange tijd weer nieuws tot zich nemen. Cantlie las over de komst van een Apple Watch, maar ook over de oorlog in Syrië en het uitblijven van de onderhandelingen tussen zijn thuisland en IS over zijn vrijlating.

“Amerika betaalde losgeld voor gijzelaars en ruilde gevangenen om ze vrij te krijgen.”

Cantlie verwijst naar Bergdahl die eerder dit jaar geruild werd tegen vijf Guantanamo-gevangenen.

Maar dat gebeurde niet bij ons. Pas als je in zo’n extreme situatie als deze terecht komt, ga je aan alles in het leven twijfelen.”

Oproep
Cantlies familie hoopt dat hij nog vrijkomt. Zijn zus wil contact leggen met de gijzelnemers. Ook Cantlies vader deed vanaf zijn ziekbed een emotionele oproep. De man is inmiddels aan kanker overleden.

De journalist zelf lijkt er niet meer van uit te gaan dat hij vrijkomt.

“Tenzij er snel en radicaal iets verandert, wacht ik totdat het mijn beurt is om te gaan.”

Video: Of Cantlie in Kobani is, doet er niet toe

Terreurbeweging IS heeft opnieuw een video op internet geplaatst, met de ontvoerde Britse journalist John Cantlie. In de video is Cantlie te zien als verslaggever, en hij vertelt dat hij in Kobani is. Correspondent Sander van Hoorn is in Damascus.

Bron: NOS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *