NOS | WHO slaat alarm over zikavirus

Larven van de Aedes Aegypti mug, de mug die het zika-virus verspreidt EPA

Larven van de Aedes Aegypti mug, de mug die het zika-virus verspreidt EPA

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft een internationale noodtoestand voor de volksgezondheid afgekondigd vanwege de verspreiding van het zikavirus.

Het betekent in de praktijk dat de waakzaamheid wordt verscherpt, uit voorzorg vanwege de “sterke verdenking” dat het virus tot ernstige hersenafwijkingen bij baby’s leidt.

Alle inspanningen moeten er nu op gericht zijn om vast te stellen of het virus nu wel of niet tot schade aan hersenen bij baby’s leidt, vindt de WHO. Juist in gebieden waar het zikavirus veel voorkomt, lijken opvallend veel kinderen geboren te worden met een te kleine schedel. Hun hersenen kunnen zich daardoor niet volledig ontwikkelen (microcefalie). Daarom denkt de WHO dat de kans op een oorzakelijk verband aanzienlijk is.

Alles moet er nu op gericht zijn onderzoeksinspanningen te coördineren, zei WHO-topvrouw Margaret Chan op een persconferentie in Genève. Zij hoopt dat dan snel duidelijk wordt of een oorzakelijk verband bestaat.

Maatregelen

De WHO adviseert zwangere vrouwen die naar landen willen waar het virus veel voorkomt, hun reis uit te stellen als het even kan. Vrouwen die in dat soort landen wonen, wordt geadviseerd bedekkende kleding te dragen en zich te beschermen met anti-muggen-middelen.

Verder wil de WHO dat medici overal ter wereld actiever op zoek gaan naar zika en microcefalie en dat op dezelfde manier opsporen en registreren.

Ook moet er meer werk worden gemaakt van het bestrijden van de mug die dit en andere virussen overbrengt, de Aedes aegypti-mug.

Bron: NOS

Een Reactie op “NOS | WHO slaat alarm over zikavirus

  1. caribbeancynic

    De WHO moet niet overdrijven, vraag maar aan onze minister Victorina.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *