NOS | ‘Zwangeren moeten zich laten onderzoeken na reis naar zika-land’

Foto: Danielle Vermeer

Foto: Danielle Vermeer

Het RIVM en de Nederlandse Vereniging voor Gynaecologie (NVOG) adviseren zwangere vrouwen die in een zika-land zijn geweest, zich te laten onderzoeken in speciale centra in Nederlandse ziekenhuizen.

Dat staat in een richtlijn die het RIVM en de NVOG vandaag hebben gepubliceerd.

Bij zwangeren die binnen een maand na terugkomst een PCR-test ondergaan, kan het zika-virus worden vastgesteld in het bloed of de urine. Het virus is tijdens de zwangerschap mogelijk schadelijk voor het ongeboren kind.

Vrouwen die terugkeren uit een zika-land en een zwangerschapswens hebben, kunnen volgens het RIVM het best een maand lang veilig vrijen. Alleen op die manier kan elk risico worden uitgesloten.

Achterhalen

Bij vrouwen die zich langer dan een maand na terugkomst laten onderzoeken, is het niet mogelijk om het virus te achterhalen met een PCR-test.

Het RIVM en wetenschappers van de Erasmus-universiteit uit Rotterdam zijn bezig met het ontwikkelen van een test, die ook na een maand het zika-virus nog kan terugvinden in bloed of urine.

Besmettingen

Er zijn op dit moment 23 besmettingen bekend in Nederland. Op Curaçao en Aruba hebben zich vier mensen met het virus gemeld. Het gaat in alle gevallen om mensen die in een land zijn geweest waar het zika-virus heerst.

Voor zover bekend zijn er geen zwangere vrouwen onder de mensen die zich hebben gemeld met het virus.

Eerder adviseerde het RIVM zwangere vrouwen al om niet af te reizen naar gebieden waar het zika-virus heerst.

Bron: NOS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *