NOS | Zware storm pas vanavond

Dreigende wolken bij Harlingen  Foto |  Anna Zuidema / NOS Ooggetuige.

Dreigende wolken bij Harlingen Foto | Anna Zuidema / NOS Ooggetuige.

Het kan vanavond en komende nacht behoorlijk gaan stormen. Voor vanavond en vannacht wordt aan de kustgebieden windkracht 9 en boven de Wadden mogelijk zelfs windkracht 10 verwacht.

Vanuit het westen trekken buien over het land. Daarbij kan het ook onweren. Tegen de avond draait de windrichting naar het noordwesten en zal de kracht behoorlijk toenemen.

Volgens NOS-weerman Gerrit Hiemstra kan de verwachting in de loop van de dag nog veranderen.

“Er worden voor in de avond windstoten verwacht van 80 tot en met 100 km/u, maar het is niet uitgesloten dat deze voorspelling nog wordt bijgesteld.”

Delfzijl
In verband met de naderende storm sluiten de waterschappen Noorderzijlvest en Hunze en Aa’s vanavond de dijkdoorgangen bij het Groningse Delfzijl. Door de harde wind en het hoge water wordt een waterstand van 3.20 meter boven NAP verwacht.

Een woordvoerder van het waterschap Noorderzijlvliet sluit niet uit dat woensdag een waterstand van 4 meter boven NAP wordt bereikt. In dat geval wordt een dijkbewaking ingesteld, wat inhoudt dat zo’n 80 mensen de zeedijk gaan inspecteren.

“Een storm met deze kracht is in deze tijd van het jaar niet heel uitzonderlijk”, zegt Hiemstra.

“Maar in combinatie met de windrichting kan in de kustgebieden de waterstand snel stijgen. Er is nog geen paniek in de tent, maar we moeten wel goed opletten.”

Gonzalo
De verwachte herfststorm is een restant van de orkaan Gonzalo, die op dit moment boven de Atlantische Oceaan ligt.

Door de storm daalt de temperatuur de komende dagen tot zo’n 13 graden.

Bron: NOS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *