NoticiaCla | All Inclusive: AHATA en minister blijven op hun standpunt staan

AHATA en minister blijven op hun standpunt staan

AHATA en minister koelen niet af

ORANJESTAD – Terwijl partijen zijn gestopt met het uitgeven van persberichten met de bedoeling tot elkaar te kunnen komen, lijken zij het aan het begin van de nieuwe week nog even ver (misschien wel verder) van elkaar af te staan.

Een lijst met verzoeken van de AHATA aan toerisme minister Otmar Oduber is niet in goede aarde gevallen en uit verklaringen van beide kanten valt op te maken dat zij tot het uiterste door willen gaan. Van ‘afkoeling’ is derhalve geen sprake, dat werd het afgelopen weekeinde wel duidelijk.

BRIEF AHATA AAN OVERHEID

Het afgelopen weekeinde heeft de AHATA (Aruba Hotel and Tourism Association) een brief gericht aan de overheid, waarin is gesteld dat men zeer verontrust is over de negatieve gevolgen van de wetswijziging, die het mogelijk maakt bestaande hotelvergunningen in te trekken en te vervangen door nieuwe vergunningen met beperkende voorwaarden.’

BEREID OM WET AAN TE VECHTEN

‘Wij zijn vastberaden om deze wet aan te vechten. Als deze wet wordt aangenomen zal dit zonder twijfel negatieve gevolgen hebben voor hoe bedrijven hun toekomstige investeringen in Aruba zien. Dit heeft op zijn beurt consequnties voor de werkgelegenheid, de kwaliteit van het product en de ondernemingen die direct en indirect afhankelijk zijn van het toerisme,’ aldus de AHATA in zijn brief.

WET INTREKKEN

AHATA gaat nog verder en denkt dat de wet moet worden ingetrokken. De overheid heeft volgens de AHATA niet kunnen onderbouwen waarom een dergelijke drastische wetswijziging noodzakelijk is.

AFKOELINGSPERIODE

De AHATA vraagt nu om een “cooling of period”, om een uitgebreid en onafhankelijk onderzoek mogelijk te maken om de toekomst van het Arubaanse toerisme veilig te stellen. De Arubaanse economie bestaat voor 90% uit toerisme en er zijn 48.000 werknemers van afhankelijk.

REACTIE  MINISTER ODUBER

De minister van toerisme heeft meteen op alle door de AHATA aangebrachte punten gereageerd. Over het verzoek de wet in te trekken is hij heel duidelijk: ‘Ik zie geen reden om de wet in te trekken en ik hoop dat hij zo spoedig mogelijk wordt goedgekeurd, gezien het feit dat er nu onderhandelingen plaatsvinden tussen hotels en all inclusive-ketens.’

Evenmin voelt de minister voor een afkoelingsperiode, nu de AHATA volgens hem niet officieel zijn bezwaren heeft ingediend, terwijl men dat vorige week zou doen. Over nader onderzoek stelt de minister dat de overheid de afgelopen jaren al uitgebreid onderzoek heeft gedaan. De AHATA heeft deze zaak nooit serieus genomen en heeft er ook geen onderzoek naar gedaan, aldus de minister, die stelt dat hij vanuit alle sectoren in de economie en toerisme steunbetuigingen krijgt voor zijn voornemens. Duidelijk is dat de zaak nog niet is beslecht en dat partijen vastberaden zijn om tot het uiterste hun standpunten te verdedigen.

Bron: NoticiaCla

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *