NoticiaCla | Arends: Berichtgeving ARGUS over Citgo niet correct

Arends: Berichtgeving ARGUS over Citgo niet correct

ORANJESTAD – In tegenstelling tot de berichtgeving van ARGUS loopt de herstart van de Citgo-raffinaderij op schema. “Alles ligt op schema,” verzekerde de minister van Economische Zaken Richard Arends tegenover NoticiaCla.com afgelopen donderdag.

Het artikel trok de aandacht vanwege de aantijgingen die werden geuit waaronder het ontbreken van fondsen tot aan het uitstellen van de herstart. Reden voor NoticiaCla.com om degenen die nauw bij het project zijn betrokken te benaderen, waaronder minister Richard Arends en Managing Director van RDA, Alvin Koolman.

BESCHULDIGINGEN IN HET ARTIKEL

Het artikel meldt dat de voorbereidingen voor de herstart van de raffinaderij een vertraging hebben opgelopen van minstens acht maanden wat betekent dat het plan pas in juli dit jaar van start gaat. Hierdoor wordt de geplande herstart van de raffinaderij in 2018 wordt verschoven naar 2020. Dit wordt ontkend door de minister. Ook ontkent de minister dat er problemen zouden zijn met de benodigde fondsen. Volgens het artikel zou de Citgo-deal in gevaar zijn omdat het Citgo niet lukt de benodigde fondsen te vergaren. “Zover wij weten is de financiering ook rond,” aldus de minister.

HOEVEELHEID WERK

De bewindsman verzekert dat, in tegenstelling tot de verklaring van ARGUS, de rehabilitatie vorig jaar van start is gegaan en dat de ‘first train’ in 2018 operationeel zal zijn. Verder verzekert Arends dat vanaf februari tot heden 400 werknemers zijn aangetrokken, hetzij direct, hetzij via aannemers. Daarnaast betaalt Citgo netjes belasting en huur, zo meldt de bewindsman.

ARTIKEL ROEPT VEEL VRAGEN OP

Een citaat uit het artikel dat veel vragen op roept is dat de Citgo-deal gevaar loopt omdat Citgo niet in staat blijkt om de nodige fondsen te vergaren. Dit heeft een vertegenwoordiger van het Venezolaanse Ministerie van Energie tegenover de nieuwsdienst ARGUS verklaard. Het artikel citeert diverse bronnen en verschillende bronnen hebben hun bezorgdheid geuit, zo laat de Centrale Bank ARGUS weten. “Het project niet kan starten zolang de financiering nog niet rond is” en er zijn nog aspecten hieromtrent die eerst moeten worden afgerond, zo laat een overheidsfunctionaris van Aruba weten: “Het gaat hier om additionele kosten voor het draaien van de raffinaderij op aardgas wat geleverd moet worden via leidingen vanuit het noorden van Venezuela.”

De Centrale Bank laat weten dat uit de besprekingen tussen de Centrale Bank, RDA, Citgo en ‘een derde partij die het project moet uitvoeren’, is gebleken dat het renovatieplan voor de raffinaderij nog moeten worden afgerond. “De raffinaderij zal in 2020 kunnen starten op 2/3 van zijn capaciteit en voor de volle 100% in 2021,” aldus de bank.

“De start van de upgrading die gepland stond voor eind 2016 kon niet doorgaan vanwege logistieke en financiële zaken die eerst op orde gebracht moesten worden,” zo meldt de regeringsfunctionaris die nauw betrokken is bij het project tegenover ARGUS.

Uit informatie waarover dit portaal beschikt is gebleken dat het artikel van ARGUS is gebaseerd op verslagen van de Centrale Bank en dat er nooit gesproken is met ‘mensen’ van deze financiële instelling. Alvin Koolman (RDA) heeft nog niet gereageerd op het verzoek van dit portaal om een reactie te geven.

Bron: NoticiaCla

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *