NoticiaCla | Aruba kan nog niet voordelig lenen

Ronald Plasterk Aruba

ORANJESTAD – Hoewel de Nederlandse minister Ronald Plasterk de Arubaanse minister van Financiën, Angel Bermudez, een ‘compliment’ gaf voor het feit dat hij ‘in de ogen van het CAft’ voor dit jaar met de begroting kennelijk aan de gestelde criteria voldoet (“Dat is een belangrijke stap,” aldus de minister), is Nederland nog niet bereid om mee te werken aan goedkopere leningen voor Aruba.

Het CAft heeft namelijk nog verschillende vragen, onder meer met betrekking tot het meerjarenbeeld en de onderliggende aannames, zoals de verwachte belastinginkomsten, maar ook over de omvang van het overheidsapparaat. Daar moet nog aan gewerkt worden en daarom wil Nederland nog niet meewerken aan de mogelijkheid voor Aruba om tegen veel lagere rente op de internationale markt te lenen.

ADVIES CAFT WEEGT ZWAAR

Volgens Plasterk heeft hij woensdagochtend kort met de minister van Financiën van Aruba over de openbare financiën kunnen spreken. “Het zou mij een lief ding waard zijn als dat traject (van voorwaarden waar Aruba nog aan moet voldoen) kon worden afgehandeld in de richting van uiteindelijk een positief advies van het CAft over de lopende inschrijving (op de internationale markt), waardoor de rentelast voor Aruba natuurlijk aanmerkelijk verlaagd zou kunnen worden. Zover is het nog niet, maar ik vind het wel een belangrijke stap,” herhaalde Plasterk.

Hij verzekerde nogmaals dat voor Nederland het advies van het CAft zeer zwaar weegt “en dat gaat stap voor stap”.

Het CAft heeft nu over de begroting gezegd dat ze vinden dat aan de criteria is voldaan en maar vindt dat voor het meerjarenbeeld een aantal punten moet worden onderbouwd, waaronder of de aannames zijn. “En daar zal Nederland altijd op moeten wachten of dat tot een conclusie komt. Ik zeg wel, ik denk dat we daarmee een traject zijn ingegaan en ik ben achteraf heel blij dat we gezamenlijkheid tot de conclusie zijn gekomen om het CAft in te stellen, want dat wel de weg om uiteindelijk te komen tot solide overheidsfinanciën.” Dat is volgens Plasterk op de internationale kapitaalmarkt van doorslaggevend belang.

Beluister het interview HIER.

Bron: NoticiaCla

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *