NoticiaCla | Dijksma: Zorgelijke situatie luchtvaart Aruba en Curaçao

Dijksma: Zorgelijke situatie luchtvaart Aruba en Curaçao | ANP

DEN HAAG – De Nederlandse regering is naar aanleiding van signalen van de KLM over de situatie van InselAir te Aruba en Curaçao in actie gekomen. Dat blijkt uit een brief die de Nederlandse Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, Sharon Dijksma, vandaag aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.

In de 5-pagina tellende brief beantwoordt de Staatssecretaris de Kamervragen die twee leden van de politieke partij D66 hebben gesteld over de situatie bij de luchtvaartmaatschappij InselAir. De brief beschrijft een zorgelijke situatie bij de burgerluchtvaart op Aruba en Curaçao.

CONCRETE INFORMATIE

Naar nu dus blijkt is de KLM met de ‘concrete’ informatie gekomen over de veiligheid bij InselAir. Volgens Dijksma kon zij niet eerder ingrijpen omdat zij pas medio december concrete informatie kreeg, terwijl de KLM al medio november tot nader orde had besloten de codeshare op vluchten uitgevoerd door InselAir op te schorten. De twee leden van de D66 fractie hebben hier hun vraagtekens bij gezet. De Staatssecretaris heeft vervolgens begin januari 2017 haar ambtsgenoot van Curaçao om informatie gevraagd. Zijn bericht van half januari hebben de zorgen van Dijksma echter niet weggenomen.

GEEN GOEDE RESULTATEN INSPECTIE ILT

Een team van de Nederlandse Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft conform een akkoord met zowel Aruba en Curaçao aan het begin van deze maand inspecties uitgevoerd. Ondertussen hebben de Amerikaanse en Nederlandse overheid hun personeel verboden om met InselAir te reizen en is dit verbod nog steeds van kracht. “We kunnen geen algemeen reisverbod aan alle burgers opleggen, omdat we niets concreets hebben om dat te rechtvaardigen,” stelde Dijksma afgelopen maandag aan NoticiaCla.com. In haar brief aan de Tweede Kamer stelt zij dat met het actief bekend maken van het verbod aan rijksambtenaren een ‘duidelijk signaal’ is afgegeven aan de overige reizigers over de veiligheidssituatie van InselAir. De resultaten van de inspectie zijn inmiddels bekend en zien er niet goed uit voor Curaçao. Die van Aruba zijn iets beter, hoewel de Arubaanse toezichtautoriteteit het te hoge veiligheidsrisico van InselAir Aruba niet heeft weten te voorkomen, aldus Dijksma in haar brief aan de Tweede Kamer. Lees de brief HIER.

Bron: NoticiaCla

Naschrift KKC

2017 02 21 Situatie Luchtvaartmaatschappij Insel Air by Black Lion on Scribd

2017 02 21 Situatie Luchtvaartmaatschappij Insel Air Bijlage 1 Ilt Rapportage by Black Lion on Scribd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *