NoticiaCla | Groep internationale wetenschappers wil actie voor de riffen bij San Nicolas

Onafhankelijkheidsdatum uit Statuut geschrapt

Erkenning cruciale karakteristieken biologische diversiteit voor blijvende bescherming

ORANJESTAD – Als Aruba internationaal erkenning wil blijven krijgen voor zijn innovatieve acties op het gebied van duurzaamheid, dan moet de Arubaanse overheid met een plan en bijbehorende regels komen waarin de cruciale karakteristieken van de biologische diversiteit wordt erkend en waarmee deze blijvend worden beschermd.

In verband hiermee wordt onder meer gevraagd om de vijf riffen voor San Nicolas tot beschermd gebied aan te merken en de wateren rond die riffen af te sluiten voor menselijk gebruik. Dit schrijft een groep van 84 wetenschappers in een brief gericht aan de regering, gouverneur en het parlement van Aruba.

RIFFEN SAN NICOLAS

Voor de riffen bij San Nicolas, waar veel zeevogels broeden, achten de wetenschappers drie eerste stappen nodig:
Maak van de vijf riffen officieel beschermd natuurgebied op nationaal niveau en zorg dat er geen enkele menselijke ontwikkeling op plaats mag vinden; Sluit de wateren rond de riffen af voor menselijk gebruik en sta daar alleen wetenschappelijk onderzoek toe op een manier die het broeden van de zeevogels niet verstoord; Zorg voor een begroting voor de nodige middelen om een boot aan te schaffen en in te richten om de riffen, onder auspiciën van Parke National Arikok te beheren en te beschermen tegen menselijke verstoring.

WAAROM ACTIE NODIG

De wetenschappers zijn van mening dat het behoud van de riffen van belang is voor de biodiversiteit van de hele wereld. Het zou volgens de wetenschappers een schande zijn voor de reputatie van Aruba als leider op het gebied van duurzaam toerisme als deze belangrijke vogelhabitat, en die te Bubali, verloren zou gaan omdat de overheid geen actie onderneemt. De wetenschappers roepen de Arubaanse overheid daarom op om de riffen en de andere gebieden die in 2013 door het Arubaanse parlement zijn aanwezen als beschermenswaardig, deugdelijk te gaan beschermen.

Lees de brief hier.

Bron: NoticiaCla

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *