NoticiaCla | Handige tips voor honden in tijden van vuurwerk

Handige tips voor honden in tijden van vuurwerk

ORANJESTAD – Vuurwerk betekent hoofdpijn voor de eigenaren van huisdieren, vooral van honden. Het gehoor van honden is beter ontwikkeld dan dat van mensen en zij kunnen daarom beter horen. Dat is voordelig onder normale omstandigheden, maar in de tijd van vuurwerk een nadeel. Honden maken daarom aan het einde van het jaar hun moeilijkste periode door. NoticiaCla.com geeft voor hondeneigenaren hier enkele tips van de Aruba Dog Academy, zodat zij hun honden zo goed mogelijk door deze periode heen kunnen helpen.

TIPS

Zorg dat de hond veel beweging krijgt, de eindejaarsdag zelf of de dag er voor. Dit kan in de vorm van een lange en gestructureerde wandeling. Gestructureerd houdt in dat de hond aangelijnd is en wordt geleid, zodat hij geestelijk en fysiek aan het werk is. Op deze manier wordt hij sneller moe en kan hij zich beter ontspannen als er vuurwerk wordt afgestoken.

Hou de hond in de tuin en zorg dat de omheining hoog genoeg is zodat de hond niet weg kan als hij schrikt van vuurwerk. Hou er rekening mee dat een hond die stress heeft erg hoog kan springen. Als de muur niet hoog genoeg is, breng dan extra barricades aan.

Beter is het nog om de hond in huis te nemen. Zet muziek aan en zorg voor afleiding. De hond zal zich in gezelschap van mensen meer op zijn gemak voelen.

Steek nooit vuurwerk af in het bijzijn van honden en dwing hun ook niet om erbij te zijn. Honden worden daardoor getraumatiseerd.

Als de hond gewend is in een kennel te zitten, doe hem daar dan in. Veel honden zien kennels als iets positiefs en als hun toevluchtsoord. Zijn ze er niet aan gewend, forceer ze er dan niet in. Ze zullen agressief worden en proberen te ontsnappen. Daarbij kunnen ze zichzelf bezeren.

Zorg dat uw hond geïdentificeerd kan worden, door middel van een halsband met de gegevens van de eigenaar of – beter nog – door middel van een chip.

En geef de hond zijn favoriete speeltjes of snack.

NORMAAL DOEN

Doe gewoon tegen de hond, als er vuurwerk wordt afgestoken. Doet u opgewonden, dan wordt de hond dat ook en dan is zijn gedrag niet meer te controleren. Als de hond schrikt en naar u toe komt, aai hem dan niet! Honden die stress hebben of bang zijn, moeten niet geaaid worden, omdat u daarmee het signaal zou geven dat het goed is dat hij bang of gestrest is. Doe normaal en dan begrijpt de hond dat alles ok is, ondanks het vuurwerk.

KALMERINGSPILLEN

Zonodig kunt u de hond een kalmeringstabletje geven. De dierenarts verkoopt deze en de dosering is afhankelijk van het gewicht van de hond. De pillen beginnen een half uur na inname te werken. Pas op dat u geen overdosis geeft.
Bron: NoticiaCla

Een Reactie op “NoticiaCla | Handige tips voor honden in tijden van vuurwerk

  1. Abraham Mossel

    noticia , dit is het zelfde als roepen in de woestijn om water, je kan beter zeggen doe het je hele leven voor de hond goed. ik heb er 6 waaronder twee straat honden . het kost 200,00 pm maar er komt niemand in je huis, betere bewaking kan je niet hebben, of je moet ze zelf de hoek om leggen zo als Gerrit de Raaf heeft gedaan!????weet niet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *