NoticiaCla | Nederlandse inspecteurs gaan in InselAir interveniëren

Volgens staatsecretais Dijksma zijn zowel op Aruba en op Curaçao ernstige tekortkomingen bij de toezichthoudende autoriteiten zijn geconstateerd

ORANJESTAD – Nederland gaat – met instemming van de regeringen van Aruba en Curaçao – formeel interveniëren in zowel InselAir International en InselAir Aruba. Dit houdt onder meer in dat een team van Nederlandse inspecteurs de nodige inspecties gaat uitvoeren in beide landen.

Tot dat zij het ok geven, worden de vliegtuigen die op dit moment aan de grond staan niet vrij gegeven. Dit heeft de Nederlandse Staatssecretaris Sharon Dijksma tijdens een persconferentie medegedeeld. Redenen voor dit alles zijn de ernstige tekortkomingen die zowel op Aruba en op Curaçao bij de toezichthoudende autoriteiten zijn geconstateerd.

ERNSTIGE TEKORTKOMINGEN

Met betrekking tot de ernst van de tekortkomingen is al vast komen te staan dat die in Curaçao ernstiger zijn dan die in Aruba. De situatie op Curaçao is volgens Dijksma zeer zorgelijk. Het betreft dan vooral het toezicht op de luchtvaartveiligheid. Ook het toezicht op Aruba vertoont tekortkomingen. Zo zijn er administratieve problemen en hoewel het bij het dagelijkse werk, de inspectie van de vliegtuigen op het platform volgens Dijksma ook veel goed gaat, is er ook systeemtoezicht nodig: “dat je eigenlijk wat verder weg kijkt naar de wijze waarop je je toezicht organiseert en je de vraag stelt: zijn wij nu state of die art bezig om dat op orde te hebben.”

MANDAAT VOOR NEDERLANDSE INSPECTEURS

Voor Dijksma is vooral het systeem van toezicht van belang en of dit wel voldoende actueel en modern is. Aangezien er volgens de Staatssecretaris geen twijfel mag bestaan over het toezicht op de luchtveiligheid is er met beide regeringen (Aruba en Curaçao) afgesproken om te komen met een samenwerkingsovereenkomst, die er op neer komt dat er Nederlandse inspecteurs worden gestationeerd in beide landen, die van de beide regeringen mandaat krijgen om het toezicht te organiseren zoals zij dat ook in Nederland geldt.

Die inspecteurs zullen er volgens Dijksma zo snel mogelijk komen: “En dat is ook nodig want u weet dat er op dit moment bij Inselair hier geen vliegtuigen in de lucht zijn, want er is momenteel sprake van een her-certificering Insel Air Aruba'”. Volgens de Staatssecretaris is het de bedoeling dat de Nederlandse inspecteurs samen met hun Arubaanse collega’s de her-certificering gaan afronden “waarbij we hopelijk ook tot een positief oordeel kunnen komen.”

Over één ding was de Staatssecretaris heel duidelijk: “Er is één ding wat de Nederlandse regering niet gaat doen en dat is bijvoorbeeld geld stoppen in een individuele airline. Dus er zal geen bijdrage van de Nederlandse regering komen om bijvoorbeeld Inselair overeind te houden.”

Beluister de verklaring van Dijksma HIER

Bron: NoticiaCla

Naschrift KKC

2017 02 21 Situatie Luchtvaartmaatschappij Insel Air by Black Lion on Scribd

2017 02 21 Situatie Luchtvaartmaatschappij Insel Air Bijlage 1 Ilt Rapportage by Black Lion on Scribd

Een Reactie op “NoticiaCla | Nederlandse inspecteurs gaan in InselAir interveniëren

  1. Intervernieren en de 33 miljioen terug n/d staatskas mocht er fraude in het spel zijn.
    Venezuela werkelijk 100 miljioen verschuldigd aan Inser air?
    Zekere hr.Derby kreeg 6miljioen om Curacao van categorie 2 naar 1 te werken niet dus geld weg? of kan er terug gevorderd worden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *