NoticiaCla | Nog drie aanhoudingen in strafrechtelijk onderzoek tegen minister Croes

Minister van Arbeidszaken Paul Croes | © Hollandse Hoogte

ORANJESTAD – In het strafrechtelijk onderzoek Ibis, gericht tegen minister Paul Croes, zijn dinsdag nog drie personen opgepakt. Woordvoerder van het Openbaar Ministerie, Ann Angela bevestigde dat de drie aangehouden personen in deze corruptiezaak onder meer worden verdacht van omkoping en medeplichtigheid aan fraude.

Het gaat om de man S. (corruptie) en de vrouwen V. en M. (medeplichtigheid aan fraude) en om een bedrijf met de initialen B.E. Met deze aanhoudingen erbij zitten nu in totaal vier personen vast.

EERSTE AANHOUDING

Op 16 mei viel de eerste arrestatie in de zaak Ibis en is de tussenpersoon J.F. opgepakt. J.F. is aangehouden op verdenking van actieve ambtelijke omkoping. Tussenpersonen als J.F. worden ook wel tramitadores genoemd en maken er hun beroep of bedrijf van om tegen betaling voor vreemdelingen te bemiddelen bij de aanvraag van verblijfsvergunningen. J.F. wordt ervan verdacht onder meer minister Paul Croes te hebben betaald, in ruil waarvoor door de minister vermoedelijk ontheffingen van de door Departamento di Progreso Laboral (DPL) te verrichten arbeidsmarkttoets, aan klanten van J.F. zijn verstrekt.

De arbeidsmarkttoets is in beginsel wettelijk voorgeschreven alvorens aan een vreemdeling een verblijfsvergunning met toestemming om op Aruba arbeid te verrichten kan worden verstrekt, en beoogt te bewerkstelligen dat voor nieuwe functies allereerst lokale arbeidskrachten worden geselecteerd. Door het toekennen van een ontheffing wordt die toets echter overgeslagen.

Onderzoek zou hebben uitgewezen dat in de afgelopen jaren door minister Paul Croes vele honderden ontheffingen zijn verstrekt.

Bron: NoticiaCla

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *