NoticiaCla | NoticiaCla wint plagiaatzaak tegen Awe Mainta

NoticiaCla wint plagiaatzaak tegen Awe Mainta

ORANJESTAD – Het dagblad Awe Mainta heeft inbreuk gemaakt op de auteursrechten van NoticiaCla.com en is door de rechter veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding. Aldus luidt de uitspraak van de rechter vanochtend in een zaak die NoticiaCla.com tegen het bewuste dagblad had aangespannen.

Het ging in deze zaak om plagiaat, de letterlijke overname en plaatsing van een artikel door een nieuwsmedium, zonder dat daar toestemming voor was gegeven. Door deze uitspraak is er nu jurisprudentie gekomen, waarmee ook andere nieuwsmedia beschermd zijn tegen het gebruik van artikelen en foto’s zonder dat daar voorafgaande toestemming voor is gegeven. Dit is een nog belangrijker resultaat dan de eigenlijke schadevergoeding in deze zaak.

DE CASUS

De casus waar het om draait speelde een jaar geleden, toen deze nieuwssite een artikel publiceerde over een rechtszaak. Het bewuste artikel en de bijbehorende foto werden vervolgens geplaatst in het dagblad Awe Mainta, zonder dat daar toestemming voor was gevraagd en gegeven.

NoticiaCla.com is naar de rechter gestapt om een einde te maken aan het voortdurend ‘stelen’ van artikelen en foto’s en het onrechtmatig profiteren van andermans werk. De rechter was in deze zaak van oordeel dat bewezen is dat Awe Mainta het artikel en de foto heeft geplaatst zonder dat daarvoor toestemming was gegeven.

“Het is nauwelijk voorstelbaar dat Awe Mainta, als professionele partij, heeft gedacht dat zij te maken had met vrije teksten,” merkt de rechter daar in zijn vonnis over op. Ook achtte de rechter bewezen dat Awe Mainta dit zonder enige bronvermelding heeft gedaan.

“Op basis van de geconstateerde feiten en de regelgeving heeft het Gerecht vastgesteld dat Awe Mainta inbreuk heeft gemaakt op het auteursrecht van Lacle, zowel met betrekking tot het artikel en de foto. “Dat is onrechtmatig,” aldus de rechter. Het gerecht heeft daarom Awe Mainta veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding.In een korte reactie zei de advocaat van NoticiaCla.com, mr. David Kock, dat er nu jurisiprudentie is en dat de media nu twee keer moet nadenken voordat men zomaar wat ‘overneemt’ van andere media, zonder voorafgaande toestemming. Dit is de basisregel van plagiaat.Lees het vonnis HIER.

Bron: NoticiaCla

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *