NoticiaCla | PG: Bezorgd, maar criminaliteit nog niet uit de hand

alex-van-dam-pg-aruba

Volgens van Dam is er geen enkele concrete aanwijzing dat de voortvluchtige Venezolanen inderdaad op Aruba zijn. Recente berichtgeving over deze groep, dat ze wel op Aruba zijn, blijft niet zonder gevolgen, aldus de PG

ORANJESTAD – “Ik kan niet zeggen dat de criminaliteit uit de hand loopt. Dat hoort u mij niet zeggen, maar ik ben wel bezorgd. Elke criminele daad is er een te veel.”

Dit stelt de Procureur Generaal van Aruba, Alexander van Dam in een reactie aan NoticiaCla.com op de golf van criminaliteit die het eiland teistert. “Ik voel mee met de gemeenschap, want als je slachtoffer bent geworden van een overval, dan vergeet je dat je hele leven niet meer. Het blijft je hele leven bij je,” aldus Van Dam. Hij verzekerde daarom dat het Openbaar Ministerie er van alles aan doet om overvallen te voorkomen.

HOOG SEIZOEN

Van Dam kan niet bevestigen dat er sprake is van een ‘hoog seizoen’ van criminaliteit, want dan zou hij eerst aan de hand van de cijfers moeten nagaan of er inderdaad meer criminaliteit is dan gebruikelijk. Tegelijk stelt Van Dam dat als de mensen het idee hebben dat het niet meer veilig is, dat hij dat niet zomaar kan tegenspreken. Gevraagd is of de PG een speciaal plan heeft om de golf van overvallen op Aruba te bestrijden. En of er aanwijzingen zijn of de groep van voortvluchtige Venezolanen die recent uit de gevangenis zijn ontsnapt en mogelijk op Aruba zijn, iets met de overvallen te maken hebben.

VOORTVLUCHTIGE VENEZOLANEN

Volgens van Dam is er geen enkele concrete aanwijzing dat de voortvluchtige Venezolanen inderdaad op Aruba zijn. Recente berichtgeving over deze groep, dat ze wel op Aruba zijn, blijft niet zonder gevolgen, aldus de PG: “Met dergelijke berichten maak je de gemeenschap bang en op facebook ontstaat er paniek, hoewel je facebook niet altijd als een betrouwbare nieuwsbron kunt gebruiken.”

Van Dam wijst er op dat er soms een dun lijntje is tussen het op de hoogte stellen en waarschuwen van mensen en paniek zaaien: “Je wilt mensen alert maken, maar niet bang.” Als onderdeel van het plan om de maatschappij veilig te houden noemde de PG de introductie van het “afpakteam” dat vandaag van start gaat (zie het andere artikel hierover). Samen met de maatregel van preventief fouilleren en politiecontroles moet dit helpen de golf van overvallen te bestrijden. Daarnaast voert de kustwacht 24/7-controles uit op zee en worden alle ‘vreemde bewegingen’ gerapporteerd. “We zijn op alle fronten bezig met criminaliteitsbestrijding,” vervolgt Van Dam, “Maar we zijn geen Noord Korea, waar op elke hoek van de straat politie staat.”

Bron: NoticiaCla

Een Reactie op “NoticiaCla | PG: Bezorgd, maar criminaliteit nog niet uit de hand

  1. Renée van Aller

    Wij hebben net weer alle recente cijfers van de CBA zeer grondig bestudeerd. Opvallend is dat de stand van de overheidsfinanciën al maanden ontbreekt en ook nu. Dat is zeer zorgwekkend. Als aftrap van de verkiezingen lijkt ons het uitdrukkelijk de nadruk leggen op een stijgende criminaliteit een excellente afleidingsmanoeuvre. Naming &blaming. Er lijkt sprake te zijn van een zeer vrijmoedige omgang met feiten. Als de criminaliteit dan zo stijgt, dan willen wij oorzaken weten en gevolgen. Met vergelijkende statistieken. Maar die ontbreken zoals altijd óók. De PG zou toch zijn zorgen feitelijk moeten onderbouwen, of hoeft ook dat niet óók meer in Aruba? Misschien het land bij uitstek van de alternatieve/optionele feiten? Who can blame them with mr. Trump as a brilliant example? In het gevecht tussen feit en fictie lijkt de fictie te winnen. Renée van Aller en John de Vries

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *