NoticiaCla | Refunjol: Een duurzaam Aruba is meer dan alleen ‘groen’

Gouverneur Fredis Refunjol

Gouverneur Fredis Refunjol van Aruba

ORANJESTAD – Dat Gouverneur Fredis Refunjol een duurzaam Aruba wenst voor de toekomstige generaties is een feit, bleek uit zijn laatste toespraak als Gouverneur tijdens het Oranjebal.

“Samenleven als familie, land en koninkrijk vereist ook duurzaamheid. Ik refereer daarom graag naar een ‘happy sustainable Aruba’, aldus de Gouverneur. Opvallend was dat hij het thema ‘groen’ in een meer algemene vorm noemde en het niet in een politiek context plaatste. “Je zal me geen ‘green Aruba’ horen zeggen”, aldus de Gouverneur en de reden daarvoor was duidelijk, “want dat is slechts onderdeel van een duurzaam Aruba.” “En bovendien is dát een politieke keuze,” voegde hij eraan toe voor alle duidelijkheid.

DUURZAAMHEID

De Gouverneur legde uit wat voor hem een duurzaam Aruba inhoud. “Een duurzaam Aruba is voor mij een Aruba waar elke Arubaan de kans krijgt zich te ontwikkelen, waar elke Arubaan gelijke kansen en gelijke rechten heeft, zoals omschreven in onze wetten, met regeerders en politici die het goede voorbeeld geven en met transparantie werken aan het welzijn van onze gemeenschap. Een duurzaam Aruba is een Aruba waar de fundamentele rechten worden gewaarborgd, waar men zich aan deze regels houdt en waar justitie de wet-overtreders berecht. Een Aruba waar we onze kinderen voorbereiden op de toekomst, waar we hen goed onderwijs bieden, zorgen voor veiligheid op straat, op school en thuis”, aldus de Gouverneur.

VERANTWOORDE KEUZES

Volgens de Gouvernerus bouwen wij aan een duurzaam Aruba middels het maken van verantwoorde keuzes. “Keuzes die een balans brengen tussen economie en natuur en een balans tussen noodzaak en prioriteiten; wel of niet bouwen in de reeds schaarse gebieden die dit kleine eiland nog heeft.” En het gaat ook om keuze die niet alleen eendagvliegers zijn of die politieke gunsten opleveren maar keuzes die inzet vergen en die misschien pijnlijk zijn op de korte termijn, liet de Gouverneur weten: “Durf keuzes te maken die de volgende generaties ten goede komen, onze kinderen en kleinkinderen. Zij moet tzt ook hun brood kunnen verdienen op ons mooie en geliefde Aruba.”

SAMEN DELEN

Een ander belangrijk punt dat de Gouverneus naar voren bracht was dat bij het verdelen van de welvaart geen onderscheidt mag worden gemaakt in kleur of politieke voorkeur. “Dat is alleen mogelijk als we er voor zorgen dat elke Arubaan, ongeacht zijn afkomst of politieke kleur, kan meedelen in de welvaart die wij sinds 1986 samen hebben opgebouwd door hard te werken. Welzijn wat afhankelijk is van het onderhouden van hetgeen dat al goed is, zoals toerisme en het stimuleren van de bewustwording van kansen en mogelijkeden.”

BEHOUD VAN DE AUTHENTICITEIT VAN ARUBA

Hoewel we een toeristisch eiland zijn, hebben we toch te maken met invloeden van buiten, aldus de Goueverneur. Maar hij geeft aan dat we moeten waken voor hetgeen van ons is. En ook hier is duurzaamheid van toepassing. “Duurzaamheid is het behoud van authenticiteit van ons geliefd Aruba en gezamelijk werken aan de verbeterpunten voor een betere samenleving. Samen werken aan verbetering kan alleen als we bereid zijn om in onze familie, ons Aruba, ons Koninkrijk boven onze verschillen van mening kunnen staan. Als we naar elkaar kunnen luisteren en van elkaar willen leren en als we elkaars wijsheid respecteren en deze wijsheid willen delen,” aldus de Gouverneur tot slot

Bron: NotciaCla

3 Reacties op “NoticiaCla | Refunjol: Een duurzaam Aruba is meer dan alleen ‘groen’

 1. Renée van Aller

  Hier kan de partijideoloog Baba Herdé die overdadig politiek beschuldigt een voorbeeld aan nemen. Voortreffelijk. Renée van Aller&John de Vries.

 2. is de rede van de governor ook een al dan niet verholen vingerwijzing richting Eman?

 3. Carey E A de Freitas

  DEAREST GOVERNOR,

  Thanks for being our Governor, also thanks for the integrity you brought to this post. I have known you well over 40 years and I am humbled that I can call you my friend. I pray that the good Lord would Bless you and your family with good health and long life.

  God speed,

  Errol de Freitas & family

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *