NoticiaCla | Van Dam: ‘Afpakteam’ Aruba met ingang van 1 februari van start

alex-van-dam-aruba-pg

Procureur Generaal Alex van Dam van Aruba

ORANJESTAD – Met ingang van vandaag heeft Aruba zijn eigen ‘afpakteam’, zoals dat ook al op Curaçao bestaat. Het gaat om een team dat is ingesteld om goederen af te pakken van personen waarvan verdacht wordt dat zij die op illegale wijze hebben verkregen.

Procureur Generaal Alex van Dam heeft deze primeur dinsdag onder meer met NoticiaCla.com gedeeld en gezegd dat alles klaar staat om vandaag van start te gaan. Eind februari wordt met de betrokken diensten een officieel protocol getekend, maar het eigenlijke werk begint vandaag. Hoewel Curaçao als voorbeeld is genomen, is het verschil dat op Aruba meer diensten zijn betrokken bij het team.

HET TEAM

Het team bestaat uit tien personen die speciaal zijn aangewezen om dit werk te doen. Ze zijn afkomstig van het OM, de Douane, de FIOT (het Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsteam), de Nederlandse FIOD, het Korps Politie Aruba, de Warda Nos Costa, het MOT (Meldpunt Ongebruikelijke Transacties) en het RST (Recherche Samenwerkingsteam). Negen departementen en diensten werken samen, met als doelstelling goederen die illegaal zijn verkregen af te pakken.

UITGANGSPUNT

De bedoeling van het project is om illegale praktijken te bestrijden en het idee wegnemen dat ‘misdaad loont’. Volgens Van Dam is er sprake van een grote frustratie bij mensen die hard werken, wanneer ze zien dat anderen die niet hard werken toch meer bereiken, maar dan op een illegale manier. “Met de start van dit afpakteam wil ik een signaal afgeven aan de Arubaanse gemeenschap, dat geld verdienen met criminaliteit is afgelopen, want wij gaan achter ze aan. Wij pakken alles af wat illegaal is verkregen,” aldus Van Dam.

Hij wees er op dat dankzij een interventie door Nederland (het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) geld beschikbaar is gekomen voor een groot deel van de kosten. Hiermee kan het team aan de slag. “Dit is hun enige taak: goederen afpakken.” De leden van het team zijn uit verschillende diensten ter beschikking gesteld. Daarbij is er voor gezorgd dat dit de bedrijfsvoering van die diensten niet in gevaar brengt.

WERKWIJZE

De werkwijze van het team is volgens de PG als volgt. Zodra er verdachte bewegingen worden geconstateerd van een persoon die bijvoorbeeld drugs verkoopt, wordt de persoon in hechtenis genomen en gaan ze zijn bezittingen onderzoeken en in beslag nemen. Ook als duidelijk is dat bepaalde personen illegale goederen krijgen, zoals auto’s, huizen, boten etc., dan worden deze in beslag genomen.

Om te voorkomen dat de zaak een ‘staartje’ krijgt en spullen bij de verkeerde persoon terecht komen, wordt er voor gezorgd dat de bezittingen direct van Aruba af gaan. Dat is bij huizen niet mogelijk en daar worden andere maatregelen getroffen. NoticiaCla.com komt hier in een ander artikel nog op terug.

Bron: NoticiaCla

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *