NOVUM | Caribische eilanden krijgen meer te zeggen

Timmermans-Asjes

Nederland gaat de drie landen in het koninkrijk nadrukkelijker betrekken bij het buitenlandse beleid. Dat heeft minister Frans Timmermans afgesproken met Aruba, Curaçao en Sint Maarten.

Nederland gaat de drie landen in het koninkrijk nadrukkelijker betrekken bij het buitenlandse beleid. Dat heeft minister Frans Timmermans afgesproken met Aruba, Curaçao en Sint Maarten.

Timmermans brengt een werkbezoek aan de Caribische landen van het koninkrijk. Naast ontmoetingen met gouverneurs en ministers-presidenten van de drie landen, neemt de minister tijdens het bezoek deel aan het Koninkrijksoverleg Buitenlandse Betrekkingen, een conferentie over het gezamenlijke buitenlandbeleid van het koninkrijk.

In het Koninkrijk vallen Defensie en Buitenlandse Zaken onder Nederland. Timmermans heeft dinsdag met de eilanden afgesproken om jaarlijks met de premiers van de drie landen formeel te overleggen. In dat overleg kunnen de eilanden hun prioriteiten op het gebied van het Nederlandse buitenlandbeleid kenbaar maken en afstemmen.

Eén van die prioriteiten is een versoepeling van het visumbeleid ten opzichte van Colombianen die Curaçao willen bezoeken. Nu moeten burgers uit dat land nog een visum aanvragen in Den Haag. Timmermans heeft toegezegd zich binnen Europa sterk te maken voor afschaffing van die visumplicht.

De vier landen hebben daarnaast afgesproken een campagne te starten om het koninkrijk tijdelijk lid te maken van de VN-Veiligheidsraad. De drie landen zouden daarbij een actieve rol kunnen spelen.

Curaçao is sinds zijn nieuwe autonome status in 2010 geen zelfstandig lid meer van het Internationaal Olympisch Comité. Timmermans heeft onlangs een brief geschreven aan IOC-voorzitter Thomas Bach waarin hij zijn steun uitspreekt voor de wens van het land om weer lid te kunnen worden. “Als het zo ver komt en Churandy Martina behaalt een medaille, dan gaan we dat wel samen vieren”, aldus een goedlachse Timmermans in Willemstad.

Door: Novum

Een Reactie op “NOVUM | Caribische eilanden krijgen meer te zeggen

  1. Abraham Mossel

    Lache he, van 80/20% naar 180%

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *