NPO | Is Nederland te streng voor Aruba, Curaçao en Sint-Maarten?

Premier Rutte houdt vast aan de voorwaarden die Nederland stelt aan de coronahulp voor Aruba, Curaçao en Sint Maarten.

Caribisch Nederland is zwaar getroffen door de coronacrisis. Het toerisme is helemaal stilgevallen en dat lijkt de nekslag voor de toch al zeer kwetsbare economie op de eilanden. Meer dan de helft van de inwoners van Curaçao heeft geen baan en is voor eten afhankelijk van hulp.

En om aan Nederlandse eisen voor noodhulp te voldoen moeten alle ambtenaren nu 12,5% op hun salaris inleveren. Sinds vorige week is het land in de greep van felle protesten en rellen.

Correspondent Dick Drayer vertelt in De Dag hoe groot de zorgen en sociale onrust op de eilanden zijn. Mensen begrijpen dat Nederland hervormingen eist, maar gaan de voorwaarden die premier Rutte stelt niet te ver? Komt het Caribisch deel van het koninkrijk de economische klap van corona te boven? En, zo klinkt het op Curaçao: kan het land nog wel zelfstandig verder?

Bron: NPO

8 Reacties op “NPO | Is Nederland te streng voor Aruba, Curaçao en Sint-Maarten?

 1. “Mensen begrijpen dat Nederland hervormingen eist, maar gaan de voorwaarden die premier Rutte stelt niet te ver? Komt het Caribisch deel van het koninkrijk de economische klap van corona te boven? En, zo klinkt het op Curaçao: kan het land nog wel zelfstandig verder?”

  Wat duidelijk is dat Curaçao, St. Maarten en Aruba zelfstandig verder moeten gaan.

  Politici op voorgenoemde eilanden blijven keer op keer Nederland tekenen als boeman terwijl zonder financiele hulp vanuit Nederland het einde uitzending is.

  Reden dat zij dit doen is simpel : de miljarden moeten terecht komen in hun zakken en resultaten behalen voor wie het bestemd is ?

  Wat is dat swa ? Never heard of it swa.

 2. Waarom vertelt niemand het ware verhaal. Het gaat hier niet om een 12,5% verlaging van het salaris van ambtenaren en daaraan gelieerde entiteiten, maar een verlaging op de secundaire arbeidsvoorwaarden. Door een verlofdag, loontrede of lumpsum in te leveren komt men al een heel end zonder al te veel in te leveren op het netto salaris. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de salarissen van ambtenaren wegens de financiële staat van het land sinds 2013 niet zijn geïndexeerd.
  Wie geïnteresseerd is of meer inzicht wil in de arbeidsvoorwaarden van ambtenaren, volg onderstaande link naar dit interessante artikel:

  https://curacao.nu/18085-2/?fbclid=IwAR04GxnuSx1yjICN2EZR6_vWSgkRzu3UT6zDz-SHzjOORNVas-tecSOXF7c

 3. Geweldige foto! Waaruit blijkt dat men het toch echt niet helemaal begrijpt. De sterke schouders moeten de zwakkeren helpen; daarom moet er ingeleverd worden door degenen die werk én salaris hebben. DAT is het principe. De werkenden behouden dan 87,5% van het bruto salaris (dus netto ongeveer 90%) waardoor nos pueblo minder ellende en honger heeft. Solidariteit in de praktijk. Jammer genoeg voelen vele werkenden en vakbonden niet zo veel voor solidariteit en worden er allerlei (drog)redenen gezocht om toch maar vooral niet solidair te zijn. Een schande?/berguensa? “Solamente pueblo por salba pueblo”. Welnu; hier ligt een prima kans om te laten zien dat wij dat kunnen doen.

 4. Ook dat nog

  @Brain S
  Ook Drayer is gehouden aan de gesubsidieerde NPO talking-points.
  Niet buiten het potje, want anders is Dick exit. Dus ook hier, niet het echte verhaal

 5. Jammer dat Drayer en kornuiten de daadwerkelijke redenen niet durven te vertellen.

 6. ericlapas

  Blijkbaar wordt de soep niet zo heet gegeten want ambtenaren hebben eind juni hun volle salaris gekregen en erger nog, Chebu Sluis heeft zijn 60.000/maand ook gewoon op zijn rekening.

 7. Abraham Mossel

  @ Dick Drayer en Jeroen Pau incl hoofd op naaier bondsman Hans ”zo dom als een gans” de Boer, weten de oplossing wel ?? en die is! elke maand een grote zak met miljoenen aan de opstandelingen geven met geleend geld van Nederland.

 8. Overdrijven is ook een kunst, en dat kan Drayer heel goed

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *