NRC | Amerikaans reisverbod voor Raúl Castro wegens steun aan Maduro

Floor Bouma

Raúl Castro bij de viering van het jubileum van de Cubaanse revolutie. Foto Yamil Lage

Raúl Castro is de meest invloedrijke persoon van Cuba. Volgens de VS schendt hij mensenrechten door het regime van de Venezolaanse president Nicolás Maduro te steunen.

De voorzitter van de Cubaanse Communistische Partij Raúl Castro mag de Verenigde Staten niet meer betreden. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo donderdag bekendgemaakt. Volgens Pompeo heeft Castro, de invloedrijkste persoon van Cuba, mensenrechten geschonden door het regime van de Venezolaanse president Nicolás Maduro te steunen. Ook de directe familie van Castro mag de Verenigde Staten niet meer in.

Volgens Pompeo is Castro indirect verantwoordelijk voor het „geweld, de intimidatie en de repressie” door het regime-Maduro. Ook stelt de minister dat Castro in Cuba aan het hoofd staat van „een systeem dat zonder reden duizenden Cubanen vastzet en op dit moment ook meer dan honderd politieke gevangenen in cellen heeft”.

Lees ook: Trump probeert regime van Maduro in het hart te treffen

Strijd tegen Maduro

Met de sanctie willen de Verenigde Staten vermoedelijk vooral dat Cuba stopt met het steunen van Maduro. Afgelopen zomer besloten de VS al het Amerikaanse cruiseverkeer naar Cuba aan banden te leggen vanwege de „destabiliserende rol” die Cuba zou spelen door de Venezolaanse president te steunen.

De VS erkennen Maduro niet meer als de rechtmatige leider van Venezuela, het land zou geleid moeten worden door oppositieleider Juan Guaidó. Maduro heeft het leger echter nog achter zich staan en heeft daarom voorlopig de touwtjes in handen. In de afgelopen maanden hebben de VS afstand genomen van landen die het regime van Maduro steunen, waaronder Cuba. Maduro en zijn bondgenoten stellen op hun beurt dat Guaidó een marionet van de Amerikaanse regering is.

Castro is de broer van revolutionair Fidel Castro, die de republiek Cuba omvormde naar een communistische staat. Raúl Castro is naast secretaris-generaal van de Communistische Partij ook de voorzitter van het politbureau. In deze functies oefent hij veel invloed uit op politieke en militaire beslissingen van Cuba.

Bron: NRC

2 Reacties op “NRC | Amerikaans reisverbod voor Raúl Castro wegens steun aan Maduro

  1. Castro lacht in zijn vuistje. Het lukt Trump elke dag weer om zich internationaal bespottelijk(er) te maken (Boris en Bolsonaro vallen in het niets in vergelijking).
    Sinds Fidel de macht overgenomen heeft op Cuba probeert de VS (van alles) om zijn regime ten val te brengen. Het resultaat is bekend. Nu China en Rusland ook Maduro steunen heeft dit reisverbod natuurlijk totaal geen effect. Daarnaast zit iedereen te wachten op het doek dat aan het vallen is over de huidige administratie in het Witte Huis. Dus, voor Castro slechts een klein ongemak misschien dat binnen afzienbare tijd ook verholpen is.

  2. Nou als de VS echt zo bang zijn voor mensenrechtenschendingen kunnen beter direct afscheid nemen van IS staat Saoudi Arabië….hun partner in crime!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *