NRC | Arkefly mag niet van Eindhoven vliegen op Aruba en Curaçao

Door Casper van der Veen

Een toestel van Arkefly | Foto ANP / Remko de Waal

Een toestel van Arkefly | Foto ANP / Remko de Waal

Arkefly mag niet vliegen naar Curaçao en Aruba vanaf Eindhoven Airport. De luchtvaartmaatschappij wilde dit najaar beginnen met reizen op die bestemmingen, maar het kabinet wil dat vluchten met een sterk verhoogd risico op drugssmokkel alleen mogen landen op een vliegveld dat hier voldoende op kan controleren. Op dit moment heeft alleen Schiphol die middelen.

Dat schrijft minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie, VVD) in een brief aan de Tweede Kamer. Hierdoor kan Arkefly de zogeheten risicovluchten niet uitvoeren. Het bedrijf heeft daarom in overleg met Den Haag besloten de geplande vluchten te verplaatsen naar Schiphol, waar de 100%-controle van reizigers en hun bagage wel kan worden gedaan.

100%-controle

Onder risicovluchten verstaat het kabinet op dit moment vluchten uit Curaçao, Aruba, Bonaire, Sint Maarten, Suriname en Venezuela. Vanaf 2001 werd op Schiphol begonnen met de 100%-controles om problemen rondom drugssmokkelaars (‘bolletjesslikkers’) aan te pakken. Toentertijd vertrokken er nog geen intercontinentale vluchten vanaf lokale vliegvelden.

Al in mei gaven ambtenaren van drie betrokken ministeries aan dat ze wilden dat het kabinet een stokje zou steken voor de geplande Arkefly-vluchten van en naar Aruba en Curaçao. De kosten om de vluchten te controleren op bolletjesslikkers zouden in de tientallen miljoenen lopen.

Bron: NRC

4 Reacties op “NRC | Arkefly mag niet van Eindhoven vliegen op Aruba en Curaçao

 1. Als Nederland nou eens bij vertrek vanaf Hato een 100% controle zou houden…

  dan heeft Duitsland ook geen problemen meer.

 2. Haha, dat zat er aan te komen. Het zijn niet alleen de passagiers en de bagage, maar ook de vliegtuigen waar op veel plaatsen – door grondpersoneel – drugs in verstopt kunnen worden.

  Waar blijft Eman nu met zijn grootse plannen voor een EU Schengen pre-clearance?

  Hij is er mooi ingeluisd. De automaten op Aruba kunnen nu perfect gebruikt worden om niet gewenste Antilianen en Arubanen op voorhand de toegang tot Nederland te ontzeggen. En Nederlanders mogen straks eerst hun – niet voldane – verkeersboete of belastingschuld aan het loket in Aruba betalen. (Of kiezen voor een dure vertraging)

  Slimme zet van justitie in Nederland om deze automaten op de luchthaven van Aruba te plaatsen, onder het mom van EU pre-clearanc.

  Dat een pre-clearance voor de Schengen een utopie was, wisten ingewijden allang. Een hond een worst voor zijn neus hangen, noemen ze dat in goed Nederlands.

  Toch werkt Aruba mee om de privacy van reizigers verder aan te tasten.
  Big brother, als koekoeksjong op de luchthaven van Aruba. Hoe onnozel kan de AVP zijn!

 3. Idd pabien, voor deze afgang!!

 4. En zo heeft Curacao de eer het eerste land ter wereld te zijn waaruit vluchten geweigerd worden vanwege criminele passagiers aan boord.

  En het ergste is, niemand op Curacao is er ontdaan over.

  Pabien pueblo, pabien gobiernu.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *