NRC | Citco Bank wil zich richten op kredietverlening

Citco Bank wil zich richten op kredietverlening

ROTTERDAM, 25 NOV. De Citco Bank Nederland, onderdeel van de Antilliaanse Citco Groep en een van de oudste en grootste trustkantoren ter wereld, gaat het werkterrein verleggen.

Na een aantal jaren zich te hebben geprofileerd op het gebied van vertrouwelijke financiële dienstverlening – Citco stond bij voorbeeld aan de wieg van de zogenoemde “Antillen route’ – zoekt de Nederlandse dochter nu haar heil in kredietverlening.

Vorig jaar wees H.P.G.A.M. de Rooij, commissaris bij de bank en vice-directievoorzitter van Citco Groep, er al op dat Nederland zijn vooraanstaande fiscale positie als vestigingsplaats voor holdingmaatschappijen aan het verliezen is. Luxemburg, Oostenrijk en Ierland zijn de nieuwe concurrenten.

Citco is voor de Tweede Wereldoorlog op de Antillen opgericht door notaris mr. A.A.G. Smeets, die wordt gezien als de architect van het financiële vrijhaven-systeem op de Antillen.

Citco Bank betaalde in haar zevenjarige bestaan voor het eerst Nederlandse vennootschapsbelasting: 415.000 gulden. Over eerdere boekjaren kon belastingafdracht worden voorkomen door de aanloopverliezen uit de eerste twee boekjaren van in totaal circa 2,5 miljoen gulden.

De brutowinst van de Nederlandse vestiging verdubbelde bijna van 1,1 miljoen tot 2,1 miljoen gulden. Met het oog op de heftige bewegingen op de valutamarkten en de sombere berichten over de Nederlandse economie voorspelt directievoorzitter H.G. Morrees voor het lopende boekjaar een meer bescheiden winstgroei: tien procent. Het balanstotaal liep in 1991/’92 met zeven procent op tot 243,1 miljoen gulden.

Vanwege de stijging van het aantal debiteuren met 27 procent tot 103 miljoen gulden is er 650.000 gulden gedoteerd aan de voorziening algemene risico’s. Vorig jaar werd er 250.000 gulden toegevoegd aan de stroppenpot. Volgens Citco is de verhoging het gevolg van andere richtlijnen van de Nederlandsche Bank.

Sinds kort legt Citco zich meer toe op de dienstverlening aan directeuren-eigenaren van bedrijven en aan vermogende particulieren. Zestig procent van de klanten is Nederlands. “Het zijn vooral service-gerichte bedrijven – organisatie-adviseurs, accountants – en wat produktiebedrijven, middelgroot”, zei Morrees.

De rentebaten groeiden in het afgelopen boekjaar met 21 procent tot 3,5 miljoen gulden. In het lopende boekjaar zullen de rentebaten minder sterk groeien. Aan provisie incasseerde de bank 3 miljoen gulden, twintig procent meer dan het vorige jaar.

Citco’s effectenbedrijf heeft op de Amsterdamse effectenbeurs een marktaandeel van 0,4 procent, maar zegt daarmee toch tot de eerste tien van 25 bedrijven te behoren die de kruimels (tien procent van de markt) mogen pakken. De kosten bij Citco Bank liepen op met vier procent.

Bron: NRC Handelsblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *