28 C
Willemstad
• donderdag 18 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

NRC | Curaçao kiest tegen corruptie

HomeLandenCuraçaoNRC | Curaçao kiest tegen corruptie

Verkiezingen | Nina Jurna

‘de Curaçaose Kennedy’ Eugene Rhuggenaath (PAR) | Foto FB

De winst van ‘de Curaçaose Kennedy’ Eugene Rhuggenaath (47) voedt de hoop op een periode van stabiliteit voor het eiland.

De Curaçaose bevolking heeft vrijdag afgerekend met de machtsverstrengeling tussen de maffia, de georganiseerde misdaad en de politiek. Het eiland koos voor partijen met een betrouwbaar en schoon imago. De liberale PAR van Eugene Rhuggenaath (47), kwam als grote winnaar uit de bus. De anti-Nederlandse MFK, van de voor corruptie en fraude veroordeelde oud-premier Gerrit Schotte werd uiteindelijk de derde partij.

Voor Nederland is de uitslag een grote opluchting. De angst voor een regering met de MFK onder leiding van Schotte was voor Den Haag een nachtmerrie. Toen Curaçao in 2010 autonoom werd binnen het koninkrijk kreeg de gokmaffia onder Schotte veel invloed. Demissionair premier Mark Rutte (VVD) feliciteerde de PAR met de verkiezingswinst en zei uit te kijken naar samenwerking met de nieuwe regering. Tweede Kamerlid Ronald van Raak (SP) is blij dat Curaçao gekozen heeft voor het

„koninkrijk en niet voor de maffia”.

Begin april greep de Rijksministerraad in om de verkiezingen door te laten gaan, nadat de interim-regering van MFK-premier Gilmar Pisas, een stroman van Schotte, had geprobeerd de stembusgang uit te stellen. Met een algemene maatregel van rijksbestuur bepaalde Nederland dat de verkiezingen moesten doorgaan. De gouverneur van het eiland moest deze in goede banen leiden.

Stategisch

Er is vrijdag vooral strategisch gestemd: kleinere partijen verloren flink of verdwenen, terwijl de grote partijen wonnen. De tweede partij werd MAN, van de vorige premier Hensley Koeiman. PAR en MAN, de meest pro-Nederlandse partijen van Curaçao, kregen samen 13 van de 21 zetels in het parlement, waardoor een meerderheidsregering van ideologisch verwante partijen zeer waarschijnlijk is.

De vorming van zo’n regering lukte na de verkiezingen van vorig jaar oktober niet. Toen moest Koeiman uiteindelijk onder meer in zee gaan met tegenpool Pueblo Soberano (PS), van de in 2013 vermoorde oprichter Helmin Wiels. Toen de twee PS-bewindslieden na anderhalve maand overliepen naar de oppositiepartij MFK – de omstreden Schotte zou hen hebben omgekocht – viel het kabinet en kon de MFK een interim-regering vormen.

Verliezer Schotte, wiens MFK de derde partij werd, moet in tegenstelling tot PAR en MAN niets van Nederland hebben. Justitie op Curaçao wordt gedomineerd door Nederlanders en zit Schotte op de hielen: de 42-jarige politicus kreeg vorig jaar ruim drie jaar cel vanwege banden met de gokmaffia, witwaspraktijken en fraude. Hij mocht zich bovendien vijf jaar lang niet verkiesbaar stellen.
In afwachting van het hoger beroep, dat eind deze maand dient, is dit vonnis echter nog niet in werking getreden. Schotte probeerde daarom met een populistische verkiezingscampagne zo veel mogelijk stemmen binnen te halen, onder meer door voor kiezers elektriciteits- en waterrekeningen te betalen.
Schotte kreeg er vrijdag weliswaar een zetel bij, maar doordat zijn tegenstanders nog beter scoorden, staat hij hoogstwaarschijnlijk buitenspel.

„Dit is een nieuwe kans voor Curaçao, we zijn trots en tevreden en moeten nu heel snel aan het werk”, zei verkiezingswinnaar en beoogd premier Rhuggenaat. Doordat de ervaren bestuurder en zakenman relatief jong is en de uitstraling heeft van ideale schoonzoon, staat hij nu al bekend als de ‘Curaçaose Kennedy’. Hij gaf onmiddellijk aan niet met de MFK en andere kleinere populistische partijen in zee te gaan.

Opluchting op eiland is groot

Niet alleen in Nederland, ook op het eiland is de opluchting groot. De bevolking, het Curaçaose bedrijfsleven en investeerders hopen dat een periode van stabiliteit aanbreekt. Sinds het eiland in 2010 autonoom werd is die er amper geweest: in nog geen zeven jaar tijd waren er al vier verkiezingen en raakte het eiland van 150.000 inwoners volledig verdeeld.

De uitdagingen zijn groot. De economie moet worden aangepakt, 13 procent van de bevolking zit zonder werk, er zijn investeringen nodig in goed onderwijs en de criminaliteit neemt zorgwekkende vormen aan.

Schotte zal zich met zijn MFK in de oppositie niet zomaar laten wegzetten. Hij zal er alles aan doen om uit de gevangenis te blijven en zijn macht in te zetten om zijn zaak te redden. In een reactie op de uitslag riep hij de winnaars op zijn partij niet opnieuw te boycotten.

Plan bij dwarsliggen Curaçao Uitstel Curaçaose verkiezingen was ‘staatsgreep’, zegt minister Plasterk

Het besluit van de interim-regering van Gilmar Pisas (MFK) om de Curaçaose verkiezingen uit te stellen was „in feite een staatsgreep” . Dat zei demissionair minister Ronald Plasterk (Koninkrijksrelaties, PvdA) bij WNL op Zondag.

Plasterk vertelde in het tv-programma hoe de situatie onder druk kwam te staan toen de regering het hoofd van het stembureau de opdracht gaf om de voorbereidingen voor de verkiezingen te staken en niet langer mee te werken.

„Er ontstond toen onduidelijkheid want in feite – het is een groot woord – eigenlijk is dat een staatsgreep”, zei Plasterk. De interim-regering stond onder leiding van Gilmar Pisas, die naar voren was geschoven door de veroordeelde oud-premier Gerrit Schotte. Op de achtergrond hield de partijleider echter de touwtjes in handen.

Uiteindelijk gaf de Rijksministerraad in Den Haag de opdracht de verkiezingen te laten doorgaan. Wat er gebeurd zou zijn als de Curaçaose regering niet had geluisterd naar de aanwijzing van Nederland wilde Plasterk niet zeggen. „We hadden erover nagedacht, maar ik ben heel blij dat het goed is gegaan”, aldus de minister.

Bron: NRC Handelsblad

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties