28 C
Willemstad
• vrijdag 29 maart 2024

Extra | Journaal 28 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, March 27, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, March 26, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

NRC | ‘Curaçao registreerde één asielzoeker’

HomeMediaNRC | 'Curaçao registreerde één asielzoeker'

Jos Verlaan | NRC Handelsblad

Dat zei Han ten Broeke, Tweede Kamerlid voor de VVD, donderdag in een debat
Dat zei Han ten Broeke, Tweede Kamerlid voor de VVD, donderdag in een debat

De aanleiding: Curaçao heeft sinds dit jaar voor het eerst een officieel geregistreerde vluchteling. Hij meldde zich begin dit jaar bij de immigratiedienst nadat hij vanuit Venezuela gedropt was op het strand bij Willemstad.

„Daarmee is hij de eerste geregistreerde asielzoeker op het eiland” zei het VVD-Tweede Kamerlid Han ten Broeke vorige week donderdag in de Tweede Kamer in een debat over het rijksvisumbeleid. Klopt het dat Curaçao inderdaad geen asielbeleid heeft en dat de mondiale vluchtelingenstromen tot nog toe aan het eiland voorbij gaan?

Waarop is het gebaseerd?

Aktham Abu Fakher-Syrische vluchteling uit Venezuela | Foto Persbureau Curacao
Aktham Abu Fakher-Syrische vluchteling uit Venezuela | Foto Persbureau Curacao

De Syrische vluchteling Aktham Abu Fakher kwam voluit in de publiciteit toen hij zich op 19 januari meldde bij de immigratiedienst van Curaçao. Hij was vanuit Brazilië naar Venezuela gereisd en kreeg op de Nederlandse ambassade het advies om door te reizen naar Curaçao en daar asiel aan te vragen. Voor 1.000 euro wisten mensensmokkelaars hem op het strand bij Willemstad te droppen. Maar toen hij zich vervolgens bij de autoriteiten meldde als vluchteling, wist men daar geen raad met hem. Want Curaçao heeft geen asielbeleid. Hij werd geregistreerd en vervolgens opgesloten.

Aktham Abu Fakher kwam in de Tweede Kamer ter sprake in een debat over invoering van visumplicht voor Venezolanen. De chaotische politieke en economische situatie in Venezuela kan op korte termijn tot een vluchtelingenstroom naar met name Curaçao en Aruba leiden en daar wil Nederland op voorbereid zijn.

En, klopt het?

Volgens de Curaçaose advocaat, Berend Scheperboer, is er op Curaçao inderdaad geen vreemdelingen- of asielbeleid. „In dit dossier gaat het over die Syriër. Maar er loopt hier ook een tiental Cubanen rond die hun eigen land niet meer in mogen omdat ze langer dan 11 maanden zijn weggebleven. Dan ben je dus vluchteling, maar die status hebben ze niet. Ze hebben een tijdje in de gevangenis gezeten en zijn vervolgens op straat gezet.”

Het Koninkrijk der Nederlanden heeft weliswaar internationale verdragen ondertekend over asielbeleid, maar volgens Scheperboer heeft Curaçao die niet ingevoerd. „Terwijl het zo makkelijk te regelen is. Want het gaat hier maar om een handjevol vluchtelingen.” Buitenlandse Zaken bevestigt dat bijvoorbeeld het VN-Vluchtelingenverdrag alleen in het Europese deel van het Koninkrijk der Nederlanden geldig is.

Het Rode Kruis op Curaçao heeft weliswaar capaciteit om 500 vluchtelingen uit Venezuela op te vangen, maar kan dat niet onder de paraplu van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR doen, omdát Curaçao geen asielbeleid heeft, liet bestuursvoorzitter Angelo Ramirez vorige maand in Curaçaose media weten.

Volgens René Zwart van het Antilliaans Dagblad zijn er nauwelijks vluchtelingen op Curaçao. „En dus is er ook geen opvang. En wist ook niemand hoe om te gaan met die ene Syrische vluchteling die asiel aanvroeg. Er zijn wel economische migranten. En daar wordt op gecontroleerd. Wie op het vliegveld of in de haven aankomt zonder retourticket of met te weinig geld, wordt rücksichtslos teruggestuurd. En wie tóch binnenkomt, loopt grote kans om later tegen de lamp te lopen bij verkeerscontroles of razzia’s op bouwplaatsen.”

Conclusie

Curaçao heeft geen asielwetgeving of vluchtelingenbeleid. Als er al opvang is, doen particuliere organisaties dat, zoals het Rode Kruis. Daarom beoordelen wij de stelling dat hij de enige officieel geregistreerde vluchteling is als waar.

Bron: NRC

2 reacties

  1. 583 Vragen van de leden Klaas de Vries en Leerdam (beiden PvdA) aan de ministers voor Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties en voor Vreemdelingenzaken en Integratie over de uitvoering van het vreemdelingenbeleid op de Nederlandse Antillen en Aruba. (Ingezonden 25 oktober 2005)
    1 Hebt u kennisgenomen van de brieven van 24 augustus en 13 oktober jl. van de Voorzitter van de Mensenrechtenorganisatie Stichting Rainbow Warriors International, gevestigd te Aruba, waarin aandacht wordt gevraagd voor de toestroom van onder meer Colombiaanse vluchtelingen naar Aruba en Curaçao en waarin wordt gesteld dat asielprocedures op de Nederlandse Antillen en Aruba ondoorzichtig zijn en twijfel wordt geuit of conform het Vluchtelingenverdrag van 1951 wordt gehandeld? 1 2 Kunt u ons op de hoogte stellen van de exacte werkwijze en procedures op de Nederlandse Antillen en Aruba in het geval dat iemand kenbaar maakt asiel te willen aanvragen? 3 Voldoen deze asielprocedures aan alle nationale en internationale regelgeving waaraan het Koninkrijk gebonden is, waaronder het Vluchtelingenverdrag van 1951? 4 Welke taken en bevoegdheden hebben de Nederlandse regering c.q. de Koninkrijksregering inzake het vreemdelingen- en asielbeleid op de Nederlandse Antillen en Aruba? 5 Beschikken de Arubaanse en Nederlands-Antilliaanse autoriteiten over voldoende menskracht en middelen om hun taken in het kader van aanvragen voor toelating (zowel op asielgronden als op reguliere gronden) naar behoren uit te oefenen? Zo neen, acht u het gewenst hier vanuit Nederland in bij te dragen?
    1 Zie onder meer de website http://www.26000gezichten.nl
    Antwoord van minister Pechtold (Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties), mede namens de ministers van Buitenlandse Zaken en voor Vreemdelingenzaken en Integratie. (Ontvangen 22 december 2005), zie ook Aanhangsel Handelingen nr. 368, vergaderjaar 2005–2006 1
    Ja.
    2 Het VN-Verdrag betreffende de status van vluchtelingen van 1951 heeft sedert 1986 medegelding in Aruba, maar het is niet omgezet in specifieke wetgeving. Wel heeft Aruba een ambtelijke commissie ingesteld die asielverzoeken beoordeelt. De commissie adviseert de minister van Justitie van Aruba over deze verzoeken. De Nederlandse Antillen zijn geen partij bij het VN-Vluchtelingenverdrag en hebben geen speciale procedure voor de behandeling van asielverzoeken ingericht.
    Ingeval de Hoge Commissaris van de Verenigde Naties voor de Vluchtelingen (UNHCR) een persoon aanmerkt als politiek vluchteling, worden een tijdelijke verblijfsvergunning en een werkvergunning verleend voor de periode die de UNHCR nodig heeft om een land te vinden waar het Vluchtelingenverdrag wel geldt en dat bereid is de vluchtelingen op te nemen.
    3 Aruba heeft uitvoering gegeven aan het Vluchtelingenverdrag door de instelling van bovengenoemde commissie. Dit verdrag geldt niet voor de Nederlandse Antillen. Wel is dit land, evenals Aruba, gebonden aan het Europees Verdrag voor de rechten van de mens (EVRM) en het VN-Verdrag tegen foltering en andere wrede, onmenselijke of onterende behandeling of bestraffing (CAT). Deze verdragen verbieden de uitzetting van een vreemdeling naar een land waar betrokkene een reëel risico loopt op een onmenselijke behandeling, waaronder marteling. Een asielverzoek dient derhalve in ieder geval aan deze verdragen getoetst te worden door de Antilliaanse en Arubaanse autoriteiten.
    Vanuit zijn algemene verantwoordelijkheid voor de naleving van verdragen ziet de Gouverneur hierop toe namens het Koninkrijk. Indien een asielzoeker dreigt te worden uitgezet zonder een dergelijke voorafgaande toets kan eventueel een situatie ontstaan waarbij de Gouverneur de kwestie aan de regering van het Koninkrijk moet voorleggen. De minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie heeft de ministers van Justitie van de Nederlandse Antillen en van Aruba eerder dit jaar per brief nog eens geïnformeerd over deze voor hun landen geldende nationale en internationale regelgeving.
    4 Volgend uit het Statuut zijn toelating en uitzetting en dus ook het vreemdelingen- en asielbeleid in de eerste plaats een aangelegenheid van de Caribische landen zelf. Het Koninkrijk kan op grond van artikel 3, eerste lid, onder g van het Statuut wel algemene voorwaarden stellen voor de toelating en uitzetting van vreemdelingen. Ook zijn de buitenlandse betrekkingen op grond van artikel 3, eerste lid, onder b, een aangelegenheid van het Koninkrijk. Voor het Koninkrijk is verder een taak weggelegd bij het waarborgen van de mensenrechten, de rechtszekerheid en de deugdelijkheid van bestuur in het Koninkrijk, en bij het toezien op de naleving van internationale verdragen. 5 Op de Nederlandse Antillen is, in het kader van de intensivering van de samenwerking tussen de landen van het Koninkrijk bij de bestrijding van internationaal terrorisme, een onderzoek gedaan naar de uitvoering van het reguliere vreemdelingenproces. Nederland heeft steun aangeboden om de aanbevelingen voortkomend uit dit onderzoek te implementeren in het kader van het Plan Veiligheid Nederlandse Antillen. Voor Aruba wordt momenteel bezien of ondersteuning plaats moet vinden van de Dienst Immigratie en Naturalisatie (DINA) binnen het meerjaren samenwerkingsprogramma rechtshandhaving Aruba 2005–2007. De toelating in het kader van asiel is primair de verantwoordelijkheid van de landen zelf. Ik verwijs naar het gestelde in antwoord 3 en 4. Indien nodig zal er nogmaals bij de landen op worden aangedrongen dat de verplichtingen volgend uit internationale verdragen nageleefd worden.
    ER moet dus een beleid worden gemaakt door de zelfstandige eilanden. Renée van Aller&John de Vries

  2. Curaçao registreerde slechts één asielzoeker omdat Curacao het beleid heeft Venezolanen te arresteren en uit te zetten. Die denken dus wel 2x na om zich te registreren. De Syrier ontsnapte hieraan omdat hij een andere nationaliteit heeft. Maar ook hij ging rechtstreeks de gevangenis in. Totdat een journalist zich om zijn lot bekommerde en de zaken aan de kaak stelde.

    Maar we hebben een groot probleem voor de deur. Mensen die vluchten voor geweld en hongersnood, kun je met goed fatsoen geen economische vluchtelingen meer noemen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties