NRC | Den Haag steunt Caribisch Nederland, maar niet zonder voorwaarden

Vrijdag besluit de ministerraad wat voor steunpakket de Caribische eilanden krijgen.

Nederland steunt het Caribische deel van het koninkrijk financieel tijdens de coronacrisis, maar niet zonder voorwaarden. Met die boodschap reageert premier Mark Rutte maandag op een brief waarin een aantal bekende Nederlanders hem dit weekend vroeg solidair te zijn met Curaçao, Aruba en Sint Maarten.

Premier Rutte stelde in reactie op vragen van de NOS dat Den Haag Caribisch Nederland zal blijven helpen, op de voorwaarde dat een aantal hervormingen wordt doorgevoerd om de eilanden „op lange termijn economisch gezond te maken”.

Hierbij zou het onder andere gaan om hervormingen in pensioenstelsels en arbeidsmarktsystemen. Rutte stelde dat hij geen bezuinigingen eist die ten koste gaan van de bevolking.

Vrijdag besluit de ministerraad wat voor steunpakket de Caribische eilanden krijgen. Eerder trok het kabinet een bedrag van 190 miljoen euro aan leningen uit om Aruba, Curaçao en Sint Maarten door de coronacrisis te loodsen. Ook aan dat steunpakket waren voorwaarden verbonden.

In de brief vraagt een groep bekende Nederlanders premier Rutte het besluit over de vervolgsteun met „compassie en een warm hart enerzijds en een koel verstand anderzijds” te nemen.

De briefschrijvers benadrukken dat de eilanden niet alleen zijn geraakt door de coronacrisis, maar ook zijn getroffen door de problemen in buurland Venezuela en het orkaanseizoen.

De boodschap is ondertekend door onder anderen cabaretiers Jandino Asporaat en Jörgen Raymann, NS-topman Roger van Boxtel, zangeres Tania Kross en (voormalige) politici als Alexander Pechtold, Ed Nijpels en Paul Rosenmöller.

Bron: NRC Handelsblad

Een Reactie op “NRC | Den Haag steunt Caribisch Nederland, maar niet zonder voorwaarden

 1. “Hierbij zou het onder andere gaan om hervormingen in pensioenstelsels en arbeidsmarktsystemen. Rutte stelde dat hij geen bezuinigingen eist die ten koste gaan van de bevolking”
  Een nobele stelling die helaas een beetje mank loopt.
  Deze hervorming gaan altijd ten koste van een deel of deeltje van de bevolking.
  En het elitaire stelsel dat, naar bedoeling, de grootste klappen zou krijgen is aan de macht en wentelt de maatregelen direct af op de burgers.
  En het is voor de meeste acceptabel! Als tenminste de elite ook zou bloeden. En dat gebeurt dus niet.
  Nu zijn alle demonstranten bij voorbaat al criminelen en een gevaar voor de kwetsbare samenleving en zij die al 50 jaar met kadootjes en valse beloftes, wisselend, aan de macht zijn. Zitten nu stabiel met extra bescherming hun zakken te vullen en een steeds groter wordende groep is voor voedsel afhankelijk van het buitenland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *