NRC | Deze zaak komt hard aan bij de politie

Zaak-Henriquez Twee agenten moeten voor de rechter verschijnen voor het geweld dat ze gebruikten bij de arrestatie van Mitch Henriquez. Drie anderen worden niet vervolgd | Marcel Haenen en Freek Schravesande

De oudste zus van Mitch Henriquez, Lila, moeder Maria en neef Alex op het kantoor van advocaat Richard Korver, na het nieuws dat twee agenten worden vervolgd voor de dood van Mitch Henriquez

De oudste zus van Mitch Henriquez, Lila, moeder Maria en neef Alex op het kantoor van advocaat Richard Korver, na het nieuws dat twee agenten worden vervolgd voor de dood van Mitch Henriquez | Foto ANP/Elzinga

AMSTERDAM – In het dossier heten de agenten DH01 en DH02. Hoe ze werkelijk heten? Zelfs de advocaten van de nabestaanden hebben geen idee – het tekent de gevoeligheid in deze zaak. Ze weten alleen dat de ene agent bij de arrestatie van Mitch Henriquez een nekklem toepaste terwijl de ander hem op de neus sloeg en pepperspray in zijn ogen wreef –hij overleed.

Maandag maakte justitie e bekend het tweetal, onder wie de pelotonscommandant, te vervolgen. DH01 en DH02 moeten zich voor de strafrechter verantwoorden voor het delict mishandeling met de dood tot gevolg. Het OM legt de twee agenten ook doodslag dan wel dood door schuld ten laste. Dat geeft de rechter volgens justitie de ruimte om zo nodig tot een andere juridische kwalificatie te komen.

De 42-jarige Arubaan Henriquez kwam op 27 juni 2015 op muziekfestival Night at the Park in het Zuiderpark om het leven door verstikking, waarschijnlijk veroorzaakt door geweld op zijn hals waarbij volgens het NFI „het geweld op zijn neus en het gebruik van pepperspray tevens een rol kunnen hebben gespeeld”. Drie andere agenten die bij de arrestatie waren betrokken, worden niet vervolgd. Ze hebben volgens het OM geen geweldshandelingen verricht die het overlijden van Henriquez mede kunnen hebben veroorzaakt.

De advocaten van de nabestaanden van Henriquez nemen daarmee geen genoegen. Ze vinden dat alle vijf de agenten schuldig zijn en proberen via een artikel-12-procedure alsnog vervolging af te dwingen.

„Ik ben blij dat het OM serieus naar de zaak heeft gekeken, maar de vijf opereerden als één, ze waren samen verantwoordelijk”,

zegt Gerald Roethof, die de zoon van Henriquez bijstaat.

„Ze hebben met zijn vijven op Henriquez gezeten dan wel geweld gebruikt en het drietal heeft zich niet van de andere twee gedistantieerd. Ook niet toen omstanders opmerkingen maakten over de mate van het toegepaste geweld.”

Op de borstkas geslagen

Uit het dossier blijkt dat een van de drie agenten met een handboei om de vuist op de borstkas van Henriquez heeft geslagen, zegt advocaat Richard Korver, die de moeder, twee zussen en een neef bijstaat.

„Maar blijkbaar acht het OM dat geweld toelaatbaar.”

Uiteindelijk werd Henriquez al bewusteloos in een ME-bus vervoerd terwijl de ambtsregel een ambulance voorschrijft. Ook dat verwijten de advocaten alle vijf de agenten. Korver: „Er stonden twee ambulances klaar op het festivalterrein. In plaats daarvan hebben ze Henriquez in een hulpeloze toestand gebracht. Daarmee is kostbare tijd verloren.”

Geweldsmonopolie

„Dit is een zaak die alleen maar verliezers kent”,

zegt politiechef Paul van Musscher van de eenheid Den Haag. De vervolgingsbeslissing is volgens hem bij de politie hard aangekomen.

„Dit raakt echt de complexiteit van ons vak. Wij moeten vooruit stappen en ingrijpen als dat nodig is. We hebben het geweldsmonopolie en het is een groot goed dat het optreden van de politie kritisch getoetst kan worden als daarvoor aanleiding is.”

Over het besluit wordt binnen de politie „fors gesproken”, zegt de voorzitter van de Nederlandse Politiebond Jan Struijs. Hij noemt het prima dat een rechter het handelen strafrechtelijk toetst maar de vakbondsvoorzitter vraagt ook steun en begrip voor de politie.

„Agenten doen duizenden interventies per jaar. Ze verdienen het dat de korpsleiding achter ze blijft staan.”

Wanneer DH01 en DH02 terechtstaan is nog onbekend. Naar alle vijf agenten loopt ook een intern onderzoek bij de politie. De uitkomsten daarvan worden volgende maand verwacht. Als niet strafrechtelijk wordt vervolgd, kan er toch sprake zijn van plichtsverzuim. Alle vijf blijven voorlopig buiten functie gesteld.

IN DE SCHILDERSWIJK

Vorig jaar waren er rellen, nu reageren bewoners rustig Het is, de dag dat bekend wordt dat twee politieagenten worden vervolgd, moeilijk voor te stellen dat de dood van Mitch Henriquez een jaar geleden in de Haagse Schilderswijk leidde tot dagenlange rellen. De mensen die er maandag rondliepen, hebben veelal geen mening over het vervolgen van de twee agenten of ze zijn vergeten wie Henriquez was.

Een stelletje dat een Turkse supermarkt uit loopt heeft wel „iets” meegekregen maar verder zeggen ze de zaak „totaal niet gevolgd ” te hebben. Een vrouw met een hoofddoek zegt: „Ik heb geen Twitter, ik weet niets.”

Bij een speelpleintje staat Appie (31) – ca – mouflagejas, zijtasje, witte oordopjes. Hij vindt de hele zaak „een beetje dubbel”.

„Die Mitch had niet moeten roepen dat hij een wapen had, maar die agenten hebben ook weer te hard opgetreden.”

Van hun vervolging verwacht hij niet veel.

„Het valt toch altijd ten gunste van de politie uit. Dat is mijn ervaring. ”

Op een muurtje zitten Kirim (38) en Sonder (42) te roken. Sonder vindt het

„onbegrijpelijk” dat de agenten Henriquez destijds zo hard hebben aangepakt. „Alleen omdat hij een kleurtje had.”

Dat speelt sowieso in deze wijk, zegt hij.

„Jongens met een kleurtje worden er door de politie uit geplukt, zonder echte reden.” „Wat een onzin, man”, zegt Kirim. „Iedereen hier heeft een kleurtje. Ik ook. Ik word nooit aangehouden.”

Het meest begaan is een Turkse jongen die een straat verderop kebab staat te eten. Hij wil niet met zijn naam in de krant – „alleen voor geld” – maar wil wel zeggen dat de agenten in de wijk „allemaal klootzakken zijn”.

„Ze houden je aan zonder reden, beginnen direct te slaan als je een weerwoord hebt.”

De rellen van een jaar geleden waren pay – back time voor de jongeren uit de buurt. Hij verwacht weinig van de vervolging van de agenten.

„Die worden gewoon gedropt in Groningen of zo, dan werken ze daar verder bij de politie. Echt niet dat ze straf krijgen.”

Doortje Smithuijsen

Bron: NRC Handelsblad

9 Reacties op “NRC | Deze zaak komt hard aan bij de politie

 1. E tipo ey na man drechi no ta mustra fris.
  Maar dat is zijn levenstijl, laat hem in zijn waarde.
  Hij hoeft geen kantoorbaan, maar neemt wel genoegen met zijn vrienden te chillen met een jointje. Ik zal hem niet op mijn verjaardag uitnodigen.
  Maar ik zie niet wat dat met de dood van Henriquez te maken heeft.

  En uit de foto kan ik niet zien of de moeder wel of geen goede opvoeding aan Mitch heeft gegeven.
  Ik voel wel voor haar.
  De pijn zal inmense zijn. Een kind hoort niet voor zijn ouders te sterven.

  Mijn vader en broer zijn geleden gestorven en het houdt mij nog elke dag bezig.
  Dus hoe zal de moeder van Mitch zich wel voelen ?

 2. #Roadrunner; 1 reactie was een dubbele dus wordt verwijderd de andere twee konden niet door de beugel en zodoende verwijderd door ons.

  Met vriendelijke groet,

  Moderatie Team

 3. Redactie: Waar zijn de 3 andere reacties? Ik zie er maar 3 gepubliceerd, terwijl de teller 6 reacties aangeeft…

 4. Ach, Mitch was een crimineel en zijn familie ook.

  Kijk die proleet rechts op de foto eens, met een kapsel waarmee ik mijn hond nog niet de straat op durf te sturen en zijn hele woordenschat op zijn armen getatoueerd.

  En moeder had, in plaats van krokodillentranen te huilen, eens tijd moet besteden aan de opvoeding van haar zoon.

  Zij is zelf schuldig aan de dood van Mitch.

 5. joop savaneta

  Mee eens dat de agenten goed fout waren maar dat neemt niet weg dat je toch wel een geweldige loser bent als je op een druk festival gaat roepen dat je een wapen hebt en dat in deze tijd. Over die familie van Henriquez word ik ook niet enthousiast en volgens de mening van veel Arubanen zijn het gewoon tokkies. Kortom alleen maar verliezers. Zelf heb ik slechts tien jaar bij het voormalige Korps Politie Nederlandse Antillen gezeten maar we losten de meeste problemen gewoon op zonder dat er allerlei extra collega’s moesten uitrukken maar misschien is dat ook iets van deze tijd.

 6. Stanley Held

  Heb jaren dit werk gedaan. Een ieder bij de politie weet hoever hij of zij mag en kan gaan. Als de persoon zijn geweldspalingen niet volgt of heeft gevolgd, is het probleem. De agenten waren hier fout. Zag en hoorde het al. Wat mij verraste is dat, omstanders hadden gevraagd om het slachtoffer wat lucht te geven. niet 1 keer maar verschillende malen.

 7. redactie curacao

  Dank voor de tip Sander. Ja heer Mossel, sorry we waarderen doorgaans je reacties zeer, alleen deze reactie op het verdriet van een familie vinden we prullenbak waardig. Vandaar verwijderd. Volgende keer beter,

  Met vriendelijke groeten,
  De KKC redactie

 8. Abraham Mosssel

  @ Sander, is je bril stuk, het is gewoon een feit, deze foto ziet toch niet uit man,en helaas zijn er ook geen anderen foto’s te vinden waar het koor beter op staat. Toen ze bij Pauw aanwezig waren, mocht er maar een aan de tafel de rest van de familie werd achter in gezet met een glasje koud water met een rietje en een wit doekje om het glas vast te houden zodat het niet uit de hand kon vallen.

 9. sorry hoor, maar vind je deze reactie niet een beetje asociaal?
  eigenlijk zou deze verwijdert moeten worden…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *