27 C
Willemstad
• maandag 18 maart 2024

CC | Marnix College and Albert Schweitzerschool pioneering as the first ‘language friendly schools’ in Curaçao

WILLEMSTAD - The Marnix College and Dr. Albert Schweitzerschool have achieved a remarkable milestone by becoming the first schools in Curaçao to receive the designation of 'Language...

NU | Ajacied Martha opgenomen in eerste selectie Advocaat als bondscoach Curaçao

Ar'jany Martha is vrijdag (lokale tijd) opgenomen in de eerste selectie van Dick Advocaat als bondscoach van Curaçao. Vitesse-doelman Eloy Room keert terug in het keurkorps, nadat...

Opinie | Illusies, verknopingen, een natte droom en luchtkastelen op Curaçao

Jan Huurman WILLEMSTAD – Tijdens een recente bijeenkomst van de Antillenkring deelde Jan Huurman, voormalig Inspecteur Volksgezondheid, zijn inzichten over Curaçao na vijf jaar afwezigheid. Met een focus...

NTR | Internationale vrouwendag: ‘balans houden is niet makkelijk’

Marit Severijnse In het kader van internationale vrouwendag werd op Bonaire een conferentie gehouden met als thema een gebalanceerde levensstijl. “Ook al is Bonaire een eiland waar alles op...

CC | Ministry of Finance reaches agreement with Capriles Clinic

WILLEMSTAD - The Ministry of Finance has reached an agreement with the Capriles Clinic, as announced by the ministry. The operational costs will be covered by this...

DH | Alida Francis to become Governor of St Eustatius

ST.EUSTATIUS -- Government Commissioner Alida Francis is to become the next governor of Statia in the coming months. The state secretary of kingdom relations and digitisation Alexandra van...
- Advertisement -spot_img

NRC | Geen straf voor Curaçao, maar meer samenwerking

HomeMediaNRC | Geen straf voor Curaçao, maar meer samenwerking

Pim van den Dool

Premier Rutte en de Curaçaose premier Eugene Rhugenaath afgelopen januari op de conferentie Bon Bini for Business in Willemstad | Foto Prince Victor / ANP.

Aanwijzing Het uitblijven van een straf voor het begrotingstekort is een grote overwinning voor de Curaçaose premier Rhuggenaath.

Curaçao lijkt onder een straf voor de aanhoudende problemen met de begroting uit te komen. De Rijksministerraad, waarin de Koninkrijksregering vergadert, stelde vrijdag een besluit over het geven van een ‘aanwijzing’ formeel met drie weken uit. En staatssecretaris Raymond Knops (Koninkrijksrelaties, CDA) kondigde na de vergadering aan dat Nederland Curaçao meer wil gaan helpen met het oplossen van de financiële problemen. Daarmee is een strafmaatregel een stap verder weg.

Luister ook naar:Haagse Zaken: Gezeik in het Koninkrijk

De Rijksministerraad, waarin Nederland als grootste land een beslissende stem heeft, sprak vrijdag over het advies van het College financieel toezicht (Cft) om Curaçao een aanwijzing te geven. Dat zou hebben betekend dat Curaçao binnen een bepaalde tijd aanzienlijk moet bezuinigen. Het Cft, dat namens het Koninkrijk controleert of de eilanden hun begrotingen op orde hebben, gaf dit advies omdat Curaçao voor het derde jaar op rij afstevent op een begrotingstekort, terwijl de eilanden zo’n tekort niet mogen hebben.

Lees ook:Nederland intensiveert bemoeienis met Curaçao

Een aanwijzing geldt als een zwaar middel en zou de relatie tussen Den Haag en Willemstad, die de afgelopen jaren sterk verbeterde, onder druk kunnen zetten. In januari tekende de Curaçaose premier Eugene Rhuggenaath nog een samenwerkingsovereenkomst met premier Rutte. Knops zegt nu dat Nederland en Curaçao die overeenkomst „verder gaan uitwerken”. „Dat is wat Curaçao nu echt nodig heeft”, aldus Knops. Nederland gaat onder meer helpen bij het efficiënter maken van het overheidsapparaat en het op orde brengen van de belastinginning.

Het uitblijven van de aanwijzing op dit moment is een grote overwinning voor Curaçao. Die werd alom verwacht omdat er al dagen een concept-tekst van een aanwijzing circuleerde. Premier Rhuggenaath reisde woensdag op het laatste moment naar Den Haag af om de Rijksministerraad te kunnen bijwonen en de sanctie van tafel te krijgen. Hij zegt „heel blij” te zijn en spreekt van „een grote, belangrijke stap”.

Curaçao wijst naar Venezuela

Curaçao erkent dat de begroting al te lang niet op orde is, maar zegt dat het al aan bezuinigingen werkt en stelt dat de crisis in Venezuela een grote impact heeft op de Curaçaose economie en overheidsfinanciën. Curaçao heeft te maken met een instroom van Venezolaanse migranten, en de olieproductie in raffinaderij Isla, in handen van Venezuela, is zo goed als stil komen te liggen.

Willemstad had de Rijksministerraad daarom gevraagd gebruik te maken van een speciaal artikel in de Rijkswet financieel toezicht, dat uitzonderingen op de begrotingsregels mogelijk maakt in geval van „buitengewone gebeurtenissen, waaronder natuurrampen”. Dit artikel werd eerder ingeroepen toen Sint Maarten in september 2017 werd getroffen door orkaan Irma.

Hoewel het besluit over het inroepen van dit artikel vrijdag ook werd uitgesteld, erkende Knops dat Venezuela „echt z’n impact” heeft op de Curaçaose economie en samenleving.

IMF vreest ‘ondermijning’ groei

Gezaghebbende instanties waarschuwden eerder dat een aanwijzing de toch al zwakke Curaçaose economie, die twee jaar op rij met 3,5 procent kromp, verder zou kunnen schaden. Het Internationaal Monetair Fonds schreef vorige week in een rapport over Curaçao nog dat het bezuinigingstempo dat het Cft vraagt „groei verder kan ondermijnen”.

Het Koninkrijk kan een aanwijzing opleggen sinds de nieuwe staatkundige verhoudingen uit 2010. De Nederlandse Antillen werden toen opgeheven en Curaçao en Sint Maarten werden autonome landen binnen het Koninkrijk. Nederland schold de Antilliaanse schuldenberg van 1,7 miljard euro kwijt, in ruil voor toezicht op de financiën van de landen om nieuwe schulden te voorkomen en gezonde overheidsfinanciën te bevorderen.

Curaçao kreeg één keer eerder een aanwijzing, in 2012. Toen werd de regering van het land geleid door oud-premier Gerrit Schotte, die vorig jaar definitief veroordeeld werd tot een celstraf van drie jaar voor corruptie en witwassen.

Bron: NRC

12 reacties

  1. Er is iets fundamenteels mis met de transparantie, adequate informatie voorziening en accountability binnen de Ministeries, staten en de overheidsdiensten.

    Krediet kaart (credit card) misbruik en dubbele kostenvergoeding, zouden heel makkelijk voorkomen en/of gecontroleerd kunnen worden.

    Het ongecontroleerd toespelen van opdrachten etc door Ministers naar bevriende relaties en familieleden is eerder regel dan uitzondering.

    Emily de Jongh ElHage die de regering voertuigen leasde bij een company die all auto”s afnam bij een familielid van Emily de Jongh El Hage.

    En zo zijn er nog veel meer zaken te noemen die mevrouw E. de Jongh El Hage liet afnemen bij zaken en ondernemingen familieleden.
    Waarschijnlijk allemaal via keurig goedgekeurde en ondertekende contracten geregeld.

    De kleinschaligheid van het eiland speelt uiteraard ook een rol.
    Maar des te meer reden om overheids aanbesteding transparant via een onafhankelijke commissie te laten plaatsvinden.

  2. Het is kwistig snijden met andermans leer, zo luidt een gezegde.

    Ook Minister-President Ys had daar een handje van en geeft 4 persoonlijke medewerkers aan het einde van zijn kabinet een bonus die wordt betaald uit gemeenschapsgeld en waar geen onderbouwing van is.

    Altijd leuk om uit te delen als het niet uit eigen zak komt en dat gebeurde ook met de leden van de Tromp dynastie, Godett familie, Wiels familie, Martina familie en vele andere vrienden en familie van ambtenaren.

  3. Nepotisme:

    Vergeet niet toenmalig minister van verkeer Omayra Leeflang die project investeerders allemaal doorveerwees naar haar broer.

    Mirna Godett die aangesteld was als RvC commissaris van UTS.

    Shandell Godett die zonder sollicitatie procedure aangesteld werd bij Milieudienst.
    Samen met nog een reeks FOL gezinde vriendjes.

    Het is niet vreemd dat geen enkele dienst op Curaçao functioneert.
    De enige kwaliteit waar je aan moet voldoen is dat je een “echte” inheemse YdK” bent en familie / partijlid bent van de heersende politieke partij.

  4. @ Curaçao Revisited

    Dat toekennen van familie en vriendjes in de hoogste schaal is ook bij de

    minister van Volksgezondheid Gimena van der Gen gebeurd, ze geeft toe dat ze haar zus heeft gevraagd om te komen solliciteren bij de GGD. Zij werd ingeschaald op het hoogst haalbare bezoldigingsniveau. (C133)

  5. @John Bash: van mij uit geen letter aan toe te voegen.
    Je slaat de spijker op z’n kop! Suggestie: stuur dit in als ingezonden stuk naar de dagbladen (zowel de Nederlandstalige als papiamentstalige bladen) want meer mensen mogen dit kort en kernachtige stukje lezen!!!

  6. Nederland heeft voorwaarden gesteld aan het uitstel van de aanwijzing.
    Het is niet met zoveel woorden gezegd, maar tussen de regels doorgelezen moet Curacao een groot begin maken om de belastingdienst te hervormen om meer inkomsten te genereren.
    Rhuggenaath moet een begin maken met afvloeien van niet capabele managers bij de overheid die wegens vriendjespolitiek geplaatst zijn.
    Gijsbertha moet een zgn Zalmnorm instellen.
    De heer Traa is niet voor niets nu al benoemd tot CBSC directeur.
    Het is nu zaak om de vakbonden geen vinger te geven, die ze aangrijpen om te staken. Aan de mensen duidelijk maken dat als er op dezelfde voet doorgegaan wordt, we eindigen als Venezuela.
    Kortom het hoeft helemaal geen schande te zijn om onder curatele geplaatst te worden. Men kan er sterker uitkomen.
    Je zou het kunnen vergelijken met een art 12 gemeente in Nederland.

  7. Een stap in de goede richting zou zijn om inactieve mensen, mensen die niets presteren behalve hun zakken te vullen eruit te werken. Die mensen die door zowel de MFK, PS, PAR en al die andere partijtjes op plekken zijn geplaatst waar zij niet thuishoren en geen verstand hebben van de werkzaamheden. Belastingdienst bv, ook het reizen van parlementairers zou minder kunnen, daggeld lager etc etc

  8. Ja sorry, hoe laag kan Nederland zich laten zakken?

    Deze Rutte heeft ooit alle hard werkende Nederlanders € 1000 beloofd (nooit uitgedeeld), en nu ga je een roversbende soelaas bieden,

    Klap in het gezicht van de Nederlandse Belastingbetalers, juanbimba dat je bent.

  9. Nou, eens kijken waar men ” De Samenwerking” nu aan gaat uitgeven. Er is niets geleerd, nederland heeft het Cft onderuit gehaald en we gaan gewoon weer door op de oude voet, daar durf ik wel over te wedden. Het wachten is nu op een regering met een nog dommere signatuur en dan zijn de rapen weer helemaal gaar.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties