30 C
Willemstad
• woensdag 24 april 2024 18:31

NRC | Hooggerechtshof Venezuela haalt streep door amnestiewet

Het is een nieuw hoofdstuk in het conflict tussen de oppositie en de regering van president Maduro | Sjoerd Klumpenaar

Demonstranten voor de Venezolaanse president Maduro houden een bord omhoog met de tekst "de amnestie moet worden vergeten".  | Ariana Cubillos
Demonstranten voor de Venezolaanse president Maduro houden een bord omhoog met de tekst “de amnestie moet worden vergeten” | Foto Ariana Cubillos

Zo’n zeventig politieke gevangenen in Venezuela blijven voorlopig vastzitten. Het Hooggerechtshof in Venezuela heeft een onlangs aangenomen amnestiewet geblokkeerd, die regelde dat zij vrij zouden komen. Dat meldt de BBC.

De amnestiewet is het belangrijkste twistpunt tussen Maduro en het door de oppositie gedomineerde parlement. Met de wet als verkiezingsbelofte behaalde de partijen een klinkende overwinning bij de parlementsverkiezingen in december vorig jaar. Sindsdien woedt er een politieke strijd in het Latijns-Amerikaanse land.

Eind maart werd de wet aangenomen; tijdens de stemming liet de president al weten dat de wet er niet zou komen. Het Hooggerechtshof, dat in de politieke strijd op de hand is van de regering, schoot Maduro te hulp.

Leopoldo Lopez

Volgens de rechters verleent de amnestiewet gratie aan verdachten van “georganiseerde misdaad, die geen verband houdt met politiek”. Een van de gevangenen is de prominente politicus Leopoldo Lopez. Vorig najaar werd hij veroordeeld tot een celstraf van bijna veertien jaar.

Lopez wordt verantwoordelijk gehouden voor het opzetten van gewelddadige demonstraties waarbij in het voorjaar van 2014 ruim veertig doden vielen. De aanklager in de zaak-Lopez vluchtte na de veroordeling het land uit en gaf toe dat het een politiek proces was geweest.

Sinds de verkiezingswinst van de oppositie liggen Maduro en het parlement continu overhoop. De oppositie verzette zich fel toen Maduro zijn macht tijdelijk vergrootte door een economische noodtoestand af te kondigen, en legde zelfs het werk neer uit protest tegen uitspraken van het regeringsgezinde Hooggerechtshof.

Bron: NRC

Gearchiveerd als

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Meer recente reacties