NRC | Maduro verlengt economische noodtoestand Venezuela

Sinds half januari zijn er in het land maatregelen getroffen waarmee onder meer voedsel wordt gerantsoeneerd | Etienne Verschuren

Venezuelan president Nicolas Maduro (pictured) owes private telecoms and cable firms $700million | Getty

Venezuelan president Nicolas Maduro | Getty

De Venezuelaanse president Nicolás Maduro heeft vrijdagavond de economische noodtoestand in Venezuela verlengd, zo meldt persbureau AFP. De noodtoestand blijft nog eens zestig dagen van kracht.

Door de dalende olieprijs en mismanagement bevindt het Zuid-Amerikaanse land zich al tijden in economisch zeer zwaar weer. Volgens het IMF zal de inflatie in het land dit jaar stijgen tot 720 procent en krimpt de economie met 8 procent. Sinds half januari zijn er in het land maatregelen getroffen waarmee voedsel en andere goederen kunnen worden gerantsoeneerd.

Op de nationale Venezuelaanse televisie liet Maduro weten dat de noodtoestand in de loop van 2016 en ook 2017 zal worden verlengd om “de productiecapaciteit van het land te herstellen”. Eerder verlengde Maduro zijn eerste decreet, dat op 14 januari werd afgegeven, in maart al met twee maanden.

Kritiek

De voorzitter van het Venezuelaanse parlement, Henry Ramos Allup Maduro, liet afgelopen woensdag weten dat Maduro “niet de constitutionele bevoegdheid heeft om het besluit uit te breiden”.

De verlenging van de noodtoestand heeft officieel de goedkeuring nodig van het parlement, dat sinds de verkiezingen in december wordt gedomineerd door de oppositiepartijen. Tot woede van de centrum-rechtse oppositie beperkte Maduro vervolgens echter de macht van het parlement.

Voor zaterdag staan in de hoofdstad Caracas grote demonstraties gepland van zowel regeringsgezinden als de oppositie.

Bron: NRC Handelsblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *