NRC | Ministerie gaf onterecht buitenlandvergoeding aan ambtenaar in Den Haag

Floor Bouma

Brons (links) en premier Rutte in 2013 | Foto Martijn Beekman/AN

Topambtenaar Henk Brons ontving ruim 40.000 euro als compensatie voor het wonen in het buitenland, terwijl hij in Nederland woonde en werkte.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) heeft fouten gemaakt bij de toekenning van de buitenlandvergoeding van ruim 40.000 euro aan een topambtenaar die in Den Haag woonde en werkte. Dat concludeert de Auditdienst Rijk (ADR) in een maandag gepubliceerd rapport.

Het gaat om Henk Brons, die vanaf 2015 vertegenwoordiger van Nederland op Aruba, Curaçao en Sint-Maarten was. Hij ontving de buitenlandvergoeding ter compensatie van leefkosten en eventuele dubbele woonlasten. In september 2017 kreeg Brons een tweede functie, toen hij werd gevraagd als waarnemend directeur Koninkrijksrelaties in Den Haag. Hiervoor verhuisde hij terug naar Nederland.

In de negen maanden dat Brons beide functies uitvoerde, was hij zestien dagen op zijn post op Curaçao. Toch ontving hij in deze maanden 41.745 euro buitenlandvergoeding. Dit is in strijd met de richtlijnen van het ministerie, die voorschrijven dat ambtenaren alleen aanspraak maken op de regeling als zij hun post jaarlijks niet langer dan zestig dagen achtereen verlaten. Het ministerie stelde deze regel buiten werking vanwege Brons’ “uitzonderlijke situatie”.

Bron: NRC Handelsblad

Een Reactie op “NRC | Ministerie gaf onterecht buitenlandvergoeding aan ambtenaar in Den Haag

  1. Grote graaier Brons was hiervan uiteraard op de hoogte, maar er was publieke verontwaardiging voor nodig om hem te bewegen het geld terug te storten.

    Ja, ook Nederland heeft zijn Menki Rojers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *