27 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

NRC | Nederland neemt regie over verkiezingen Curaçao

HomeMediaNRC | Nederland neemt regie over verkiezingen Curaçao

Emilie van Outeren

Gerrit Schotte in Willemstad op een archieffoto van 2012, nadat zijn partij MFK tweede werd bij de parlementsverkiezingen. Foto ANP / Michael Kooren

Op bevel van Den Haag wordt de gouverneur van het eiland, in plaats van het huidige kabinet, bevoegd om de verkiezingen van 28 april te organiseren.

Nederland grijpt in in het verkiezingsproces op Curaçao. Op bevel van Den Haag wordt de gouverneur van het eiland bevoegd om de verkiezingen van 28 april te organiseren, in plaats van de politieke leiding die heeft geprobeerd verkiezingen te voorkomen. Met een zogeheten Algemene maatregel van rijksbestuur heeft de Rijksministerraad vrijdag besloten de interim-regering van het eiland buitenspel te zetten. Gouverneur Lucille George-Wout, de facto het staatshoofd van Curaçao, moet erop toezien dat het verkiezingsproces niet geblokkeerd wordt en goed verloopt.

Op het eiland is politieke chaos uitgebroken nadat het kabinet op 12 februari viel, nog geen drie maanden nadat het beëdigd was. De coalitie waar het kabinet van premier Hensley Koeiman op steunde verloor haar meerderheid nadat twee parlementariërs van Pueblo Soberano – de partij van de in 2013 vermoorde politicus Helmin Wiels – hun steun introkken en overliepen naar het politieke blok onder leiding van de partij Movementu Futuro Kòrsou van de veroordeelde oud-premier Gerrit Schotte. Het demissionaire kabinet schreef nieuwe verkiezingen uit, maar de nieuwe meerderheid in het parlement wilde die verkiezingen direct weer annuleren.

Toen gouverneur George-Wout weigerde mee te werken aan het opschorten van de verkiezingen, bedacht een door de nieuwe coalitie geformeerd kabinet andere manieren om het proces te frustreren. Zo werd het hoofdstembureau opdracht gegeven de voorbereidingen van de verkiezingen per direct te staken.
Schotte brein achter handelen huidige kabinet

Gerrit Schotte zit zelf niet in het nieuwe kabinet. Een jaar geleden werd hij veroordeeld wegens ambtelijke omkoping, witwassen en valsheid in geschrifte. Hij kreeg daarvoor drie jaar gevangenisstraf en vijf jaar ontzegging van het passief kiesrecht. Maar in afwachting van zijn hoger beroep, gepland in mei, is hij weer vrij. Er is geen twijfel over dat Schotte het brein achter het politieke handelen van het huidige kabinet is. Ook zijn er op Curaçao geruchten dat de twee overgelopen parlementariërs zouden zijn omgekocht.

In een poging de regie over de verkiezingen te houden, kwam het Curaçaose parlement donderdag met spoed bijeen om toch in te stemmen met doorgang van die verkiezingen. Dat weerhield de Rijksministerraad er niet van vrijdag in te grijpen op een manier die volgens Antilliaanse media nog nooit is voorgekomen.

De Rijksministerraad bestaat uit de Nederlandse (demissionaire) ministers aangevuld met gevolmachtigde ministers uit Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Van Curaçao was vrijdag geen minister aanwezig, omdat deze positie in het interim-kabinet van het eiland nog niet is ingevuld.

Bron: NRC Handelsblad

Dit artikel is geplaatst in

13 reacties

  1. Lijkt me een uitstekend idee! Ik wil als staatsburger van het Koninkrijk ook liever niet geassocieerd worden met een land dat geregeerd wordt door maffiose graaiers en waar alleen ingrijpen van de RMR kan voorkomen dat het helemaal een piratennesy wordt.

  2. CI, Je mag de criminele groep van 12 bedanken voordat de democratie en autonomie weg is! Met deze groep valt niet te onderhandelen! Deze regering had maar 1 taak en dat is organiseren van verkiezingen en wat doet men na 2 minute? Verkiezingen afblazen.. Pisas had weinig andere keuze daar hij oa aangeklaagd werd en ze hebben het volk weer voorgelogen mbt Europese hof! Sorry maar u bent totaal ongeloofwaardig met uw bericht!

  3. Onvoorstelbaar dat iemand zoveel onzin kan uitkramen.
    doe wat je hart je ibgeeft, loop maandag naar de Kranshi en begin te zeggen dat je je eigen weg wilt gaan, en vervolg je gesprek met dat je je pp wilt inleveren.
    Dan zou ik nog respect voor je kunnen opbrengen. Je zou blij moeten zijn dat NL nog uberhaupt een poot voor deze deplorables wil uitsteken.
    Shame on you man.

  4. Curaçao Independiente | Uw naam in is niet juist, deze moet zijn ” Curaçao Incompetent “. Deze tijdelijke regering is het voorbeeld van de spreuk “Hij die vandaag de macht grijpt is zich zelf morgen niet meer meester”. En deze tijdelijke regering is een dictatoriale boevenbende waarbij diplomatie niet in hun woordenboek voorkomt. Blijf als een kip zonder kop achter dit gespuis aanlopen en spui uw onzin vooral op KKC . Leuk.

  5. Na dat gegil over vuurpeletons zal iedere toerist nog wel tweekeer achter zijn oor krabben voordat hij voor Curacao kiest: kortom, exit toerisme!
    Idem voor investeerders: exit economie!
    Als dit de regering van het volk is, dan: arm volk!

  6. KKC bedankt voor deze mooie foto, maar naar mijn weten is deze foto gemaakt toen hij net uit het celletje van HB Barber was ontslagen, en toen uit protest van Forti naar zijn séde in salina ging lopen, dit kon hij alleen doen en volhouden door regelmatig zat hij met zijn neus in de wittepoeder, daardoor ging hij steeds harder schreeuwen en werd zijn koppie steeds dikker tot rood en blauw toe. Zelfs Hakim schaamde zig wat duidelijk te zien is. En terwijl je nu ook van Gerrit de Raaf het zelfde zou verwachten ” een protest loop ” maar aangezien de schooier dit allemaal zelf heeft georkestseert en iedereen dat ook weet, is meneer met de noorder zon vertrokken naar Amerieka, terwijl hij vrijdag avond werdt verwacht op het Brionplein om zijn kiesers te te spreken.
    En de politici blijven hun eigen volk belazeren, beliegen en bedriegen tot dat zij er zelf dood bij neer vallen.

  7. @Curaçao Independiente is ook een marionet van Schotte, deze marionetten hebben poep in hun hoofd en blijven hun hele leven lang achter hem aanlopen. Bira un homber independiente manera un homber mester ta.

  8. CUR exit, daar is Nederland wel voor te porren. De ellende die Schotte keer op keer veroorzaakt is niet te overzien.
    Maar vraagt u het eens aan de bevolking van Curacao, over die Exit bedoel ik.

  9. dat kan deze volger van Schotte niet begrijpen.
    hij geloofd in de onschuld van de criminelen.
    dus zal hij zelf wel belangen bij de criminelen hebben.

  10. Curaçao Independiente -semper ta esunan ku no ta YU di Korsow ke disidi pa e berdadero Yu di Korsow –
    Majoria di YU DI KORSOW no ke nada di independencia – pasombra e ora ey en berdad los ta keda sklavisa dor di un groepo di ladron manera nan ke hasi awor.
    Abo e idot unda bo ta saka un estupides asina-nos aki tin masha hopi anja di pai pa para riba nos mes pianan-si nos lo logra-
    Stop di jena komunidad ku enganjonan – si bo no gusta manera nos statuutnan ta donder op i bay bek for di unda nba sali niun lo jura.
    AMI UN YU DI KORSOW BERDAD DI HOPI GENERASHON

  11. U schrijft iets over vertrouwen? Wie geloofd nog in de politieke leiders van Curacao? Leiders die corrupt zijn zijn niet te vertrouwen. Die komen inderdaad te voet en vertrekken met een buidel vol geld te paard ten koste van de bevolking.

  12. Onze democratie en autonomie is jammer genoeg naar de knoppen, RMR maakt mooi misbruik dat Curaçao nog bezig is met benoeming van een gevolgmatigde minister. Vertouwen komt te voet maar gaat te paard Nederland, dictatoriale beslissingen gaat niet helpen. Diplomatie was een betere aanpak geweest in plaats van machts vertoon, om voor een oplossing te zoeken. Zeker nadat de Kabinet Pisas al heeft bevestigd dat verkiezingen gewoon doorgaan. Tijd voor een CURexit! Als er geen vertouwen is tussen 2 landen met hoogst onnatuurlijke band gezien onze geografische ligging en zwarte geschiedenis, dat is tijd dat ieder eigen weg gaat.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties