NRC | Onthullend boek: Trump doet al jaren zaken met Russische maffiabazen

Michel Krielaars

Paul Manafort tijdens de Republikeinse conventie tussen Donald Trump en diens dochter Ivanka | Copyright 2017 The Associated Press.

President Trump is al jaren een pion van het Kremlin. Dat beweert de gerenommeerde Amerikaanse onderzoeksjournalist Craig Unger in zijn boek Het Huis Trump, het Huis Poetin, dat donderdag verscheen.

Volgens Unger werd sinds de jaren 80 onder meer in de Trump Tower in New York systematisch geld witgewassen van Russische criminelen, die hechte banden onderhouden met de Russische geheime diensten. Een van de grootste maffiabazen ter wereld, de in Moskou wonende Semjon Mogilevitsj, een vriend van de Russische president Poetin, zou een centrale rol spelen.

Ook toont Unger aan dat Trump in 1986 contact had met de Russische VN-ambassadeur in de VS. Op diens verzoek bracht de zakenman een jaar later een bezoek aan Moskou, om over de bouw van een Trump Tower tegenover het Kremlin te praten. Tijdens dat bezoek zou Trump, volgens een door Unger opgevoerde overgelopen KGB-generaal, permanent in de gaten zijn gehouden door de KGB, die toen compromitterend materiaal over hem vergaarde. Volgens de door Unger ingeziene dagboeken van KGB-topman Krjoetsjkov zou Trump sinds 1990 door de KGB op zijn mogelijke inzetbaarheid voor de Russische zaak zijn getest.

Unger beschrijft in zijn boek ook hoe Trumps campagneleider Paul Manafort tientallen miljoenen dollars ontving van de aan Poetin gelieerde oligarch Oleg Deripaska, om in Europa, de VS en de voormalige Sovjet-lidstaten de politiek, het zakenleven en de media ten gunste van Poetin te beïnvloeden.

Bron: NRC Handelsblad

Een Reactie op “NRC | Onthullend boek: Trump doet al jaren zaken met Russische maffiabazen

  1. De Trump ex-campagne manager, Paul Manafort, werd betaald om Victor Yanukovych, een marionet van Rusland, middels een “extreme make-over” tot een predidentskandidaat te maken die vervolgens in 2010 de presidentschap won. Vanwege dit ‘succes’ waren er contacten tussen de John McCain campagne voor presidentschap en Paul Manaford. Toen ook circuleerden de namen Oleg Deripaska en Sergey Kislyak in relatie tot de campagne van McCain in verband met steun door Vladimir Putin. McCain ontmoette Deripaska twee maal. De ontmoetingen werden georganiseerd door de lobby firma waarin Manafort en Rick Davis partners waren. Rick Davis werd later campagne manager voor John McCain politieke campagne voor president. Deze ervaringen werden vervolgens ingezet door Manafort aan te trekken om het team rond Trump te versterken en te leiden op dezelfde wijze dat voor Victor Yanukovych succesvol was.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *