26.4 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

NRC | Op kamers: zo houd je studeren betaalbaar

HomeNieuwsNRC | Op kamers: zo houd je studeren betaalbaar

Wie nu gaat studeren, krijgt geen ‘gratis’ studiefinanciering meer. Dat wordt meer lenen dus. Of goedkoper leven | Door Anna Vossers

studeren-onderwijs
Zeven tips voor lagere kamerhuren (en andere vaste lasten)

Tachtigduizend euro. „Dat is veel, heel veel”, vindt Sabine Straathof (18) uit Eindhoven. Toch denkt ze dat haar studieschuld zo hoog kan uitvallen. Van deur tot deur is het twee uur reizen („veel te lang”) naar de Universiteit van Amsterdam, waar ze biomedische wetenschappen gaat studeren. Dus zoekt ze een kamer.

„Maximaal 500 euro per maand inclusief, en dat moet ik gaan lenen. Net als het collegegeld.”

Wie dit jaar begint als student, kan voor het eerst alleen maar lenen. Voorheen kregen uitwonende studenten vier jaar lang maandelijks 268 euro ‘gratis’ studiefinanciering. Maar dat krijgen de 65.000 eerstejaars academici en 102.000 hbo’ers die nu gaan studeren niet meer.

Zeven manieren om je uitgaven onder controle te houden als je op kamers gaat.

1 Bereken wat het studeren je kost

Doe dat aan het begin van je studie. Op financieelstudieplan.nl staat hoeveel vergelijkbare studenten uitgeven en lenen. Vier jaar studie kost zo’n 55.000 euro. Bereken hoeveel geld je per maand nodig hebt, en bedenk hoe je daaraan komt.

Ongeveer 70 procent van de studenten gaat op kamers. Zij geven gemiddeld 980 euro per maand uit, dat is 445 euro meer dan thuiswonende studenten, blijkt uit onderzoek van budgetinstituut Nibud. Het collegegeld – indien door de ouders betaald – rekenen de studenten in het onderzoek in veel gevallen niet mee. De grootste kostenpost is de kamer: 366 euro per maand. Daarna volgen collegegeld (163 euro) en boodschappen (161 euro).

2 Schrijf je in bij de studentenhuisvesting

In Amsterdam betalen studenten gemiddeld 416 euro voor een kamer, maar voor die prijs iets vinden is lastig. Van de universiteitssteden is Enschede het goedkoopst: gemiddeld 288 euro huur per maand. Rechtenstudent Danique Buermans (19) uit Roosendaal reist twee uur naar Utrecht. Ze zoekt voor maximaal 400 euro een kamer, en „liefst geen hok van 6 vierkante meter”. Ze twijfelt of ze op kamers gaat als ze alleen dure opties heeft. „Ik wil maximaal 850 euro per maand lenen, dan bouw ik al een schuld van 40.000 euro op.”

De beste garantie op een betaalbare kamer is huren via de lokale studentenhuisvesting. Schrijf je op tijd in – dat kan vaak al vanaf zestien jaar. Hoe langer je op de wachtlijst staat, hoe meer er valt te kiezen.

3 Zoek uit of de kamerhuur omlaag kan

Mogelijk vraagt de huisbaas een hogere huur dan wettelijk is toegestaan. Controleer dat met tools als de Huurprijscheck van de Huurcommissie of Check je Kamer van studentenbond LSVB. Die organisaties kunnen je ook adviseren als je huur te hoog is – soms kan een lagere huur worden afgedwongen.

Als je een studio of kamer met eigen voordeur hebt, heb je recht op huurtoeslag. Tot je 23ste geldt dat voor huizen tot 389 euro. Bedenk wel dat je meer gemeentebelastingen moet betalen als je geen huisgenoten hebt.

4 Houd je vaste lasten laag

Sommige vaste lasten kun je beperken. Verzekeringen bijvoorbeeld. Check of de reis-, aansprakelijkheids- en ongevallenverzekeringen van je ouders ook voor uitwonende kinderen gelden. Neem niet zomaar een inboedelverzekering. Het risico dat je ermee afdekt is klein, „vervangende spullen heb je via Marktplaats, Ikea en de berging van familieleden zo tegen weinig geld gevonden”, adviseert financieel planner Hendrik Schakel van Viisi. Tenzij je veel merkkleding hebt of een dure laptop, zegt Peggy van der Smitte, verzekeringsagent bij Marcel van der Smitte en Partners, „die kun je ook meeverzekeren in een inboedelverzekering.” En dat is vaak weer goedkoper dan een aparte laptopverzekering.

Ook op abonnementen kun je besparen. Kijk eens wat een sim only-abonnement voor je telefoon met studentenkorting kost. Kranten en tijdschriften kun je goedkoop lezen als je een studentenabonnement neemt bij ISS. Veel sportscholen rekenen goedkopere tarieven voor studenten die overdag sporten. En gebruik je dat tv-abonnement nou echt of kun je het ook wel met alleen internet af?

5 Houd overzicht

Zet de vaste uitgaven op een rij. Gebruik daarvoor bijvoorbeeld de Rekenhulp van Studenten.net. Overweeg om de vaste inkomsten en lasten via één bankrekening te laten lopen, en vakantie- en uitgaansuitgaven via een andere. Zo weet je elke maand zeker dat je je rekeningen kunt betalen, en is het duidelijk hoeveel je overhoudt voor extraatjes.

6 Leef zuinig

Kook voor een dag extra, vries in wat je over hebt. Neem brood, een bakje rauwkost, een navulbare waterfles of koffie in een thermosbeker mee naar de universiteit. Een Mars kost in de kantine drie keer zo veel als in de supermarkt.

7 Zie op kamers gaan als investering

Al die kosten, is op kamers wonen dat waard? Studenten op kamers doen ook nog eens acht maanden langer over hun studie, blijkt uit onderzoek van SEO in opdracht van Elsevier. Maar je kunt het ook zo zien: wie zijn hele studententijd bij zijn ouders blijft wonen, doet gemiddeld drie maanden langer over het vinden van een baan en verdient zijn hele leven minder.

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties