NRC: Oud-minister Hillen (CDA) gaf verdachte politicus Bonaire advies

Door Joep Dohmen | NRC Handelsblad

Oud-minister van Defensie Hans Hillen gaf advies aan een van corruptie verdachte politicus op Bonaire | Foto ANP / Robin Utrecht

Oud-minister van Defensie Hans Hillen gaf advies aan een van corruptie verdachte politicus op Bonaire | Foto ANP / Robin Utrecht

CDA-coryfee en ex-minister Hans Hillen was op Bonaire actief als politiek adviseur van de van corruptie verdachte politicus Ramonsito Booi. Dat blijkt uit onderzoek van NRC Handelsblad. Hillen en zijn partijgenoot Wilbert Stolte, nu rijksvertegenwoordiger voor Caraïbisch Nederland, traden ook op als pleitbezorgers voor de UPB, de door schandalen omgeven zusterpartij van het CDA.

Hillen en Stolte onderhouden al vanaf 2005 nauwe banden met de UPB-kopstukken Ramonsito Booi en Burney El Hage. Zij staan dezer dagen terecht wegens corruptie en machtsmisbruik. Dat Hillen als politiek adviseur optrad voor Ramonsito Booi blijkt onder meer uit een brief die Booi als politiek leider van de UPB in 2010 stuurde aan allerlei instanties. De brief was geschreven door Hans Hillen, zo ontdekte NRC. Hillen zegt in een reactie: “Ik help vrienden wel eens met moeilijke brieven.”

Bestuurscrisis Bonaire escaleerde na benoeming Stolte

Bonaire is sinds 2010 een bijzondere gemeente van Nederland. Het eiland verkeert in een bestuurscrisis. De crisis escaleerde na de omstreden benoeming in 2011 van Wilbert Stolte tot rijksvertegenwoordiger. Stolte wordt behalve door de UPB maar door weinig partijen gesteund. Hij leeft in onmin met de oppositie in de eilandraad, de gezaghebber, uitgezonden Nederlandse ambtenaren, de politieleiding en het Openbaar Ministerie.

In september riep minister Plasterk (Binnenlandse Zaken, PvdA) Wilbert Stolte terug voor spoedoverleg. Dat gebeurde na berichten dat hij zich had bemoeid met justitiële onderzoeken tegen UPB-politici. De uitkomst van het overleg was dat Stolte, hoewel benoemd tot mei 2017, in mei 2014 weggaat.

Ingevoerde bronnen melden dat staatssecretaris Ank Bijleveld (Koninkrijksrelaties, CDA) in 2009 weigerde om Stolte te benoemen tot vertegenwoordiger van Nederland op de eilanden. Volgens haar was Stolte niet geschikt vanwege zijn banden met de UPB. Een lobby vanuit het CDA kon haar niet op andere gedachten brengen.

Bijleveld stelde de VVD’er Henk Kamp aan tot commissaris voor Bonaire, Sint Eustatius en Saba. Hij zou, na de staatkundige hervorming, de rijksvertegenwoordiger worden. Henk Kamp vertrok echter eerder om in Nederland minister te worden. Daarna benoemde Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken, CDA) Stolte alsnog tot rijksvertegenwoordiger.

Donner negeerde advies ambtenaren bij benoeming

Uit het onderzoek van NRC blijkt ook dat Donner in 2011 – tegen ambtelijk advies in – ex-casinobaas Richard Hart benoemde tot voorzitter van de stichting SONA die namens Nederland ontwikkelingsgeld op de Antillen verdeelt. Volgens het advies had Richard Hart, familie van de verdachte Ramonsito Booi, in eerdere functies te veel bemoeienis gehad had met kwesties en projecten. In een reactie zegt het ministerie van Binnenlandse Zaken dat Hart na een versnelde procedure” uit meer kandidaten gekozen is. Donner, nu vicepresident van de Raad van State, geeft geen commentaar.

Bron: NRC

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *