NRC | Parlement Curaçao tegen vervroegde verkiezingen

De oppositie gaat met de motie lijnrecht in tegen het demissionaire kabinet van Curaçao. Er bestaat onduidelijkheid over de geldigheid ervan | Door Sjoerd Klumpenaar – NRC Handelsblad

Kabinet Koeiman zoals aangetreden op 23 december 2016 | ANP PRINCE VICTOR

Het Curaçaose parlement, dat sinds de val van de regering een meerderheid heeft, verzet zich tegen het uitschrijven van vervroegde verkiezingen. Het besluit werd dinsdagnacht genomen op een bijeenkomst waar 11 van de 21 volksvertegenwoordigers aanwezig waren, zo meldt persbureau ANP.

Afgelopen zondag viel het kabinet-Koeiman, nadat het slechts zeven weken had geregeerd. De twee ministers van de partij Pueblo Soberano stapten uit de regering en sloten zich aan bij de oppositie, waarop het parlement werd ontbonden. De partij van de in 2013 vermoorde politicus Helmin Wiels was het oneens met het regeringsbeleid over ruimtelijke planning op het eiland.

Pueblo Soberano wil nu zelf gaan regeren, en vindt dat nieuwe verkiezingen niet aan de orde zijn. Oppositieleider en oud-premier Gerrit Schotte (MFK) gaf leiding aan de vergadering. Schotte is veroordeeld wegens corruptie, maar omdat het hoger beroep nog loopt kon hij meedoen aan de verkiezingen van 2016 – die hij nipt verloor.

Onduidelijkheid over geldigheid moties

Dinsdagavond werd verder een motie van wantrouwen aangenomen tegen de parlementsvoorzitter, en werd het vertrouwen in zes van de acht ministers opgezegd. Met de motie tegen het houden van verkiezingen, blokkeert de oppositie de wens van het demissionaire kabinet. Volgens Koeiman gaan de verkiezingen gewoon door; de vergadering zouden “illegaal” zijn gehouden waardoor de moties geen gevolgen hebben.

Of de bewering van Koeiman klopt, is vooralsnog nog niet duidelijk. Het besluit om de verkiezingen eind april te houden, is reeds ondertekend door de gouverneur van het eiland. Als de verkiezingen doorgaan, wordt het de vijfde keer dat Curaçao naar de stembus gaat sinds 2010.

Bron: NRC

Een Reactie op “NRC | Parlement Curaçao tegen vervroegde verkiezingen

  1. Schotte zegt veel maar heeft geen waarde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *