32 C
Willemstad
• woensdag 24 april 2024

Extra | Journaal 24 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 23, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, April 19, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

NRC | Parlement Sint-Maarten stuurt regering-Marlin naar huis

HomeMediaNRC | Parlement Sint-Maarten stuurt regering-Marlin naar huis

Eppo König

Ravage in de haven van Philipsburg op Sint-Maarten. Foto Niels Wenstedt/ANP

Politieke crisis – De trage noodhulp en ruzie met Nederland hebben de val ingeluid van premier Marlin. Zijn regering kan aftreden of nieuwe verkiezingen uitschrijven en tot die tijd aanblijven.

De nieuwe meerderheid in het parlement van Sint-Maarten heeft donderdag tijdens een verhitte spoedzitting een motie van wantrouwen aangenomen tegen de zittende regering van premier-Marlin. De acht van de in totaal vijftien Statenleden hebben het vertrouwen in de regering-Marlin opgezegd, mede wegens zijn ruzie met Nederland over de eisen voor financiële hulp bij de wederopbouw.

Buiten aftreden kan de regering-Marlin ook het parlement ontbinden en vervroegde verkiezingen uitschrijven, die mogelijk eind dit jaar worden gehouden. De nieuwe meerderheid in het parlement van de United Party (UP), Democratic Party (DP) en het Statenlid Chanel Brownbill van United St. Maarten (US) is hier fel op tegen. Ze willen zelf een nieuwe regering vormen.
UP-partijleider Theo Heyliger noemde premier Marlin „de onpopulairste politicus in de geschiedenis van Sint-Maarten” in het debat. „Als hij de fout maakt verkiezingen uit te schrijven, krijgt hij misschien de kans mijn volledige gelijk te bewijzen.”

Protest

De nieuwe meerderheid in het parlement vormde zich afgelopen weekend, doordat regeringspartij DP en Statenlid Brownbill een pact met oppositiepartij UP sloten. De acht Statenleden zegden donderdag het vertrouwen op in alle ministers, behalve in minister Emil Lee van Volksgezondheid, Sociale Zaken en Werkgelegenheid van de Democratic Party, die uit de coalitie stapte.

DP-leider Sarah Wescot-Williams, tevens parlementsvoorzitter, heeft de bevolking eerder deze week opgeroepen in protest te komen als de regering vervroegde verkiezingen uitschrijft. Er is haast bij de noodhulp en de wederopbouw, weinig vertrouwen in de politiek en de tijd en het geld dat het organiseren van de verkiezingen kost, zou beter besteed kunnen worden, werd donderdag tijdens de zitting gezegd.

Premier Marlin staat al langer onder druk van het parlement, het bedrijfsleven en de bevolking wegens de trage noodhulp en organisatie van de wederopbouw na de orkaan Irma. Het wordt hem kwalijk genomen dat hij lang weigerde in de stemmen met de Nederlandse eisen voor een wederopbouwfonds: een Integriteitskamer tegen bestuurlijke corruptie en extra grensbewaking door Nederlandse marechaussees.

Lees hier het interview met Marlin

Ook raakte Marlin in opspraak. Zijn regering liet kort na de orkaan de grens met het Franse deel tijdelijk sluiten om ongewenste vreemdelingen te weren, iets dat Marlin later ontkende. Een interview in NRC waarin Marlin zei dat Nederlandse mariniers niets deden tijdens de grootschalige plunderingen, leidde op het eiland en in Nederland tot veel commotie.

De spoedzitting van het parlement begon woensdag, maar werd onderbroken omdat premier Marlin alle fractieleiders bijeenriep en voorstelde een regering van nationale eenheid te vormen. Die lijmpoging heeft de nieuwe meerderheid in de Staten resoluut afgewezen, bleek tijdens de spoedzitting donderdag.

‘Ze houden van de Nederlanders’

De nieuwe meerderheid nam ook een motie aan om de Nederlandse eisen voor financiële hulp te accepteren en een motie om snel een economisch herstelplan te maken. De resterende Statenleden van regeringspartijen, National Alliance en United St. Maarten, onthielden zich bij deze twee moties van stemming.

„Ze houden van de Nederlanders”, sneerde Frans Richardson van United St. Maarten over de Statenleden die de regering naar huis sturen. „En ze horen het geld rollen.”

Volgens Statenlid Rodolphe Samuel van de National Alliance, een partijgenoot van Marlin, is de situatie lastig geworden omdat de Nederlandse regering zou eisen dat alle vijftien Statenleden en ministers de eisen voor financiële hulp ondertekenen. Een woordvoerder van staatssecretaris Raymond Knops (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, CDA) zegt desgevraagd dat „een zo breed mogelijke steun voor de voorwaarden wenselijk is”.

Het ultimatum voor het accepteren van de Nederlandse voorwaarden verliep eigenlijk deze week, maar staatssecretaris Knops heeft Sint-Maarten meer tijd gegeven wegens de politieke crisis.

Bron: NRC

1 reactie

  1. Als de regering van Sint Maarten de Nederlandse mariniers geen opdracht heeft gegeven om te controleren, of hun medewerking heeft gevraagd, mogen ze niet eens controleren. Dat is de verantwoording van de eigen regering. De premier speelde ten onrechte en onoprecht de onbegrepen bestuurder. Bovendien is Sint Maarten niet onafhankelijk, maar heeft de status van land in het Koninkrijk, net zo als Aruba en Curaçao. Het zijn van eigen land heeft grote nadelen, omdat de Staten de regering onvoldoende controleren en de Koninkrijksregering niet of te laat ingrijpt. De Staten zijn meestal het uitvoerend comité van de regering. Dan is er dus geen orgaan, dat toezicht houdt op wat de regering doet. De adviezen van de eigen adviesorganen, die vaak zeer goed zijn, worden standaard niet opgevolgd. En zo groeit en bloeit corruptie. De enigen die dat kunnen voorkomen, zijn de Statenleden. Doe uw werk zoals het hoort. Fluit de regering terug als alle regels met voeten worden getreden. U bent volksvertegenwoordiger. Kennelijk is dat eindelijk in Sint Maarten een beetje doorgedrongen. Nu de rest van het Koninkrijk nog. En dat die mentaliteitsverbetering structureel moge blijken. Tragisch dat daarvoor zo’n ramp nodig is. Voorkom dat de gelegenheid de dief maakt en u of anderen aanzet tot het vullen van de eigen diepe zakken. Renée van Aller&John de Vries

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties