27 C
Willemstad
• vrijdag 19 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

NRC | Politiechef Sint Maarten schikte vastgoedconflict Integriteit

HomeMediaNRC | Politiechef Sint Maarten schikte vastgoedconflict Integriteit

Kocht de commissaris te goedkoop vastgoed van zijn broer die failliet dreigde te gaan? Nadat de bank beslag legde, betaalde hij extra.

Politiekorpschef Peter de Witte - Foto |  Hilbert Haar
Politiekorpschef Peter de Witte – Foto | Hilbert Haar

Amsterdam. De hoofdcommissaris van politie op Sint Maarten, Peter de Witte, heeft vorig jaar een conflict wegens paulianeus handelen afgekocht bij ABN Amro. De bank zei financieel benadeeld te zijn en had beslag laten leggen op onroerend goed van de politiechef in Nederland. Dat blijkt uit onderzoek van deze krant.

De Witte (53) maakte twee maanden geleden bekend dat hij per 1 januari 2015 ontslag neemt als hoofdcommissaris op het Caraïbische eiland. Volgens de korpschef staat dat besluit los van zijn schikking met de bank.

De kwestie gaat over het vermeend wegsluizen van vermogen van een in financiële problemen verkerende broer van De Witte, in het Gelderse Voorthuizen. Die verkocht in maart 2012 voor 67.000 euro acht panden en grondstukken op recreatieparken aan zijn broer op Sint Maarten. Het vastgoed was in de jaren daarvoor voor 275.000 euro gekocht. Schuldeiser ABN Amro vond dat de bijna failliete broer zijn bezittingen zo wegsluisde en liet beslag leggen op de goederen die de commissaris had gekocht.

De politiechef voorkwam daarna een civiele procedure door alsnog een bedrag aan de bank te betalen. Volgens De Witte ging het om 33.000 euro. In 2013 werd zijn broer failliet verklaard door de rechtbank Gelderland. ABN Amro is de grootste schuldeiser met 2,5 miljoen euro.

De commissaris zegt dat hij zijn broer heeft „willen helpen”.

De Witte: „Je kon erover discussiëren of het te voordelig verkocht was of voor een terechte prijs. Na een taxatie heb ik bijbetaald. Daar waren alle partijen tevreden mee.”

De bank geeft geen commentaar.

Hoofdcommissaris van politie is een vertrouwensfunctie op het eiland. De Witte zegt de schikking met de bank niet te hebben gemeld bij zijn werkgever, de eilandregering.

De Witte: „Dat hoefde niet. Het was een civiele zaak. Als we er niet uit waren gekomen, had ik het wel gemeld.”

De Witte heeft een terugkeergarantie naar de Nationale Politie. Hij is sinds 2010 in Sint Maarten. De Witte trad aan nadat zijn voorganger veroordeeld was voor het vervalsen van tientallen immigratiedocumenten.

Minister Plasterk (Koninkrijkszaken, PvdA) kondigde vorige week ingrepen aan op Sint Maarten om fraude en corruptie te bestrijden. Politie, Openbaar Ministerie en grensbewaking worden versterkt.

Uit recent onderzoek van advieskantoor PwC bleek onder meer dat de politie onvoldoende functioneert en dat wetten nauwelijks worden gehandhaafd. Volgens het PwC-rapport heerst op Sint Maarten een sfeer van vriendjespolitiek en zijn er veel kwesties rond integriteit op het eiland dat sinds 2010 een zelfstandig land is binnen het Koninkrijk.

Fraude Alles is te koop op Sint Maarten, ook verkiezingswinst
De agent deed het openlijk, in uniform, de envelop met geld ophalen bij het partijbureau van de UPP op Sint Maarten. En hij was niet de enige die in ruil voor 300 dollar zijn stem beloofde bij de verkiezingen. „Rijen dik” stonden ze voor de deur, stelde de rechtbank later vast.

Alles op het eiland is te koop, blijkt uit een recent rapport over fraude- en smeergeldpraktijken. Vergunningen, bouwopdrachten, verkiezingsoverwinningen. UPP-politicus Roy Heyliger won in 2010 door op grote schaal stemmen te kopen.

De stembusfraude achtte de rechtbank bewezen. Maar omdat het Openbaar Ministerie alleen enkele kiezers, onder wie die politieagent, had vervolgd en Heyliger en zijn partij niet, verklaarde de rechtbank het OM niet ontvankelijk. Ondanks betrouwbare informatie dat Heyliger 3 miljoen dollar aan stemmen uitgaf, had de politie hem niet verhoord.

Heyligers partij is bij de jongste verkiezingen opnieuw de grootste geworden. Hij moet nu een kabinet formeren dat aanbevelingen voor integer bestuur moet invoeren. Minister Plasterk (Koninkrijksrelaties, PvdA) geeft geen commentaar op het vonnis, heeft hij de Kamer laten weten. Wel noemt hij stembusfraude „zorgelijk en ondermijnend voor het democratisch karakter van het land”.

Nederland stelt extra opsporingscapaciteit beschikbaar voor de aanpak van witteboordencriminaliteit en versterking van Kustwacht, douane en recherche. Er komt een‘toezichthouder integriteit’ om over het integriteitsbeleid van de nieuwe regering te rapporteren.

Jos Verlaan

Bron: NRC Handelsblad

Dit artikel is geplaatst in

4 reacties

  1. @ Havermans K, ik weet niet of ik het verkeerd heb gelezen, maar er staat toch duidelijk, HET BIJNA FAILLIETE. Ik zeg je eerlijk ik heb 4 Bouw GmbH aan mij zelf terug verkocht op de valreep en geen rechter die er wat mee kon.NU jij weer.

  2. @ mossel
    Je hebt het niet helemaal begrepen. Het vastgoed werd onttrokken aan het faillissement. De opbrengst van een eventuele verkoop ging dus niet naar de crediteuren die nog vorderingen hadden op die broer in Nederland . Dus die werden benadeeld.
    Paulianeus handelen ( bij faillissement partijen benadelen ten gunste van andere – of van de gefailleerde ) is bij wet strafbaar.,

  3. Aha, een vermoedelijk corrupte Nederlandse politiechef ! Zal die een goede relatie hebben met Heyliger? Nu begrijpen we ook waarom hij niet terug wil naar Nederland maar een andere functie op St Maarten ambieert. Daar zullen zijn ” vrienden” hem ongetwijfeld wel aan helpen. Politie, justitie …….doen ze mee met corruptie ?????

  4. Persoonlijk vindt ik zo’n trukendoos geval niet zo erg, immers het ontroerend goed blijft in de familie en zal in betere tijden weer aan broer lief terug verkocht worden, dit ging niet om winstbejag.
    Dat kan je niet zeggen van diverse politici op sint maarten en Curacrim, die vullen hun zakken met miljoenen met duistere grond verkoop/pacht,. En ze doen net als of ze geen gulde bezitten, kijk naar Cooper en Gerrit de Raaf.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties