28 C
Willemstad
• vrijdag 29 maart 2024

Extra | Journaal 28 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, March 27, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, March 26, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

NRC | Regering Curaçao niet akkoord met voorwaarden voor Nederlandse coronasteun

HomeMediaNRC | Regering Curaçao niet akkoord met voorwaarden voor Nederlandse coronasteun

Maartje Geels, Rik Rutten

De Curaçaose premier Eugène Rhuggenaath | Lex van Lieshout ANP

Coronasteun – Vrijdag moeten Curaçao, Aruba en Sint-Maarten officieel laten weten of ze akkoord gaan met de voorwaarden die Nederland verbindt aan een nieuwe lening.

De Curaçaose regering gaat niet akkoord met de voorwaarden die Den Haag stelt aan de nieuwe coronaleningen. Het kabinet van de Curaçaose premier Eugene Rhuggenaath vindt dat de voorwaarden indruisen tegen de rechten die Curaçao, Aruba en Sint-Maarten binnen het koninkrijk hebben.

Vrijdag moeten de drie eilanden laten weten of ze instemmen met het pakket aan voorwaarden. Rhuggenaath zei dinsdag tijdens een persconferentie dit niet te zullen doen. Curaçao, Aruba en Sint Maarten zijn door de coronacrisis zwaar getroffen. Half mei zei staatssecretaris Raymond Knops (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, CDA) daarom steun toe aan de eilanden, maar hij verbond daar een aantal voorwaarden aan.

Pas afsnijden

Een van die voorwaarden is de oprichting van een Nederlands instituut voor het financiële management. Het grootste pijnpunt is die speciale instantie, die moet worden opgericht om het geleende geld te verdelen. Curacao ziet dat als een manier om de regering van de drie autonome landen de pas af te snijden. Rhuggenaath: „Het voelt als: Nederland heeft een agenda voor overname en controle over het bestuur van de landen.”

Bij de vorige twee steunpakketten, waarbij Nederland in totaal meer dan 300 miljoen euro aan goedkope leningen beschikbaar maakte, was ook onenigheid over de voorwaarden. Zo worden de salarissen van ambtenaren door de Curaçaose regering met 12,5 procent gekort. Rhuggenaath zei wel te willen bezuinigen, maar het niet eens te zijn met de timing. De eilanden vinden dat Nederland onvoldoende rekening houdt met de huidige crisissituatie.

Volgens Knops zijn de voorwaarden nodig, omdat via die weg het financiële beleid van de eilanden hervormd kan worden en zij in de toekomst crises beter het hoofd kunnen bieden. Deze vrijdag komt de Rijksministerraad bijeen voor besluiten rondom de coronasteun. Wat Aruba en Sint-Maarten zullen doen, is nog niet duidelijk.

Bron: NRC

7 reacties

  1. Het is een powerplay tussen Nederland en de elite uitgevochten over de ruggen van de bevolking.

    Laten we niet vergeten dat Nederland ook getroffen is en miljarden in eigen land uitgeeft en de Zuid Europese landen ook geld willen van Nederland.
    Ik heb nooit een geldboom gezien in Nederland.

  2. „Het voelt als: Nederland heeft een agenda voor overname en controle over het bestuur van de landen.”
    En ja dat is gewoon zo: Nederland wenst niet langer toe te kijken hoe Nederlands geld, bij herhaling, in goed gevulde zakken verdwijnt terwijl de eigenaars, van die zakken, niets doet aan de afhankelijkheid van voedsel hulp of economische opbouw van het eiland. Waardoor het eiland niets meer is als een bodemloze put waarin het geld van Nederland verdwijnt. Nederland wil een bodem in de put leggen en dat is tegen het zere been.
    Nederland wil een eind maken aan een “democratische” structuur waarin een zelf verrijken elite is ontstaan. Als het zo bekeken wordt heeft de regering gelijk met de stelling dat het ondemocratisch en neocoloniaal is.
    En Nederland heeft gelijk, omdat de put niet gedempt kan worden zonder dat er een bodem in komt.
    Het is een powerplay tussen Nederland en de elite uitgevochten over de ruggen van de bevolking.

  3. Let op; Rhugge “is niet van plan”, of “stemt niet in op de voorwaarden”, voorwaarden onredelijk, onacceptabel etc.etc., maar hij zegt(nog) niet dat hij het geld niet zal aannemen. Maar hij streeft ernaar om de gevoelens van Rutte in een greep te nemen, te bemachtigen, om in te spelen. Hij maakt Rutte bang voor zijn (Rutte) eigen gevoelens. Op subtiele wijze oefent hij druk op Rutte. Hij wil weten en onderzoekt of Rutte zijn gevoelens wel of niet kan onderdrukken zowel fysiek als emotioneel. Als Rutte dat niet kan, leidt dit uiteindelijk tot medelijden met Rhugge. Kijk alleen maar naar zijn foto, naar de trekken van zijn gezicht. Hij geeft uiting van veel spijt, verdriet en pijn. Nu probeert hij alles met zijn uiterlijk alles duidelijk te maken hoe hij zich voelt. Wat een clownachtige optreden in een circus zeg. En achter zijn masker lacht hij Rutte vierkant uit. Rutte, slechts één ding wil ik je zeggen; neem never een beslissing waarvan je later spijt zal krijgen en zeggen: had ik het maar niet gedaan. Maar ja, dan is het te laat. Mijn gedachte gaat ook naar het arme volk, het is een kei moeilijke beslissing. Maar Rutte, je moet natuurlijk ten volle erkennen dat jij persoonlijk de uiteindelijke beslissing moet nemen en hier ook de verantwoordelijkheid voor moeten dragen als het achteraf mis loopt. Jouw beslissing(en) zal en zullen vaak anderen ook raken. Neem dus nooit (opzettelijk) een onverstandige zelfs domme beslissing door medelijden waardoor kostbare banden met vrienden en familieleden of het zelfs Nederlandse volk, in gevaar worden gebracht. Vergeet niet Rutte, alle ogen zijn momenteel op jou gericht. Laat alles op je afkomen, maar stel het Nederlandse volk niet teleur.

  4. Grapjas.

    Volgende maand een voedselpakketje, Ruggie?
    Pas op, voor je het weet is die (ook) betaald door Nederland(ers) en eisen zij je te bewijzen dat je koelkast leeg is.

  5. Denk dat de weigering vooral van de kant van sushi Suzy en de gladjanus Aal-vin Daal komt.

    Sushi Suzy wil geen Nederlandse pottelijkers bij haar dirty business en Aal-vin Daal die maandelijks aan VIJF overheidsinstanties faktureert wil die riante inkomstenbron ook niet verliezen door de komst van een Nederlands controle-orgaan.

  6. “Rhuggenaath zei wel te willen bezuinigen, maar het niet eens te zijn met de timing”
    je hebt 3 jaar de tijd gehad om een einde te maken aan het ongekende nepotisme en corruptie, maar de gevallen Vanessa Gijsbertha, Chanel Thijssen, Anuska Cova laten zien dat de corruptie van de ene politieke elite naar de andere politieke elite is verschoven

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties