30 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

NRC | Verkiezingen op politiek en maatschappelijk verscheurd Curaçao

HomeMediaNRC | Verkiezingen op politiek en maatschappelijk verscheurd Curaçao

Nina Jurna

Willemstad. Foto Lex van Lieshout/ANP

Curaçao gaat vrijdag naar de stembus. De strijd om de macht is heviger dan ooit. Niet eerder was het eiland zo verdeeld.

Onder een grote boom in Otrabanda, een wijk in de Curaçaose hoofdstad Willemstad, speelt Edson Evertz een potje domino met wat andere taxichauffeurs. Terwijl ze op klanten wachten, discussiëren ze over de verkiezingen en de situatie op het eiland. „Er is niet genoeg werk voor onze jeugd, politici investeren niet in onderwijs en veiligheid, en Nederlanders nemen hier alles over!”, moppert Evertz. Met een klap legt hij zijn laatste dominosteen op de tafel. „Gewonnen!”

Zijn buurman raapt de stenen bijeen voor een volgend potje. „Schotte is een van de weinige politici die omkijkt naar ons”, zegt hij.

Cadeautjes

Curaçao kiest deze vrijdag een nieuw parlement. In toch al zeer onrustige tijden is daardoor de spanning extra opgelopen. De strijd om macht en economische belangen is harder dan ooit. Politiek is het land instabiel: sinds Curaçao in 2010 een autonoom land werd binnen het Koninkrijk, zijn dit al de vierde verkiezingen. De laatste regering, van premier Koeiman, moest na anderhalve maand al aftreden. Het eiland kampt met grote problemen. De economie is de laatste jaren verslechterd, de werkloosheid steeg naar 13 procent en de criminaliteit neemt schrikbarend toe.

Tegelijk zijn de samenleving en de politiek volkomen verdeeld. Aan de ene kant heb je partijen die Nederland welgezind zijn, zoals de Partido Antía Restruktura (PAR) en MAN. Aan de andere kant staan partijen die juist minder met Nederland te maken willen hebben, zoals de Movementu Futuro Kòrsou (MFK), van de populistische oud-premier Gerrit Schotte, en Pueblo Soberano van de in 2013 vermoorde oprichter Helmin Wiels.

Schotte (42) werd vorig jaar veroordeeld tot ruim drie jaar cel voor banden met de gokmaffia, corruptie, fraude en witwaspraktijken. Hij mag zich ook vijf jaar niet verkiesbaar stellen, maar dat geldt nog niet in afwachting van zijn hoger beroep. Dat dient in mei. Op de achtergrond heeft hij de touwtjes stevig in handen en doet hij er alles aan om zijn MFK bij deze verkiezingen een grote winst te bezorgen.

Schotte vaak op straat

Tijdens de campagne is de charismatische Schotte vooral veel op straat te vinden geweest. Hij trok de wijken in en deelde cadeautjes uit. Zo betaalde hij de waterrekening van een paar honderd Curaçaoënaars die wegens achterstallige betaling waren afgesloten. „Ja ik deel cadeautjes uit, maar dat doen alle politici. Ik doe het echt niets anders dan Nederlandse politici. Alleen doen ze het daar meer verdekt, maar uiteindelijk zijn we allemaal hetzelfde”, zegt hij.

Wie Schotte campagne ziet voeren, merkt hoe populair hij is. Aan de lopende band wordt hij begroet. Een vrouw omhelst en kust hem. Er zwaait een man vanuit een rijdende auto uitbundig naar hem. „Nederland jaagt al jaren op mij, op mijn familie en op mijn partij, omdat ik niet van plan ben om naar hun pijpen te dansen. En dat zal ook nooit gebeuren, want mijn eerste zorg is de bevolking, ik ben er voor de mensen hier op Curaçao en niet om politiek Den Haag te dienen”, zegt hij stellig.

Omkoping

„Deze verkiezingen zijn in feite een strijd tussen goed en kwaad” tweet

„Deze verkiezingen zijn in feite een strijd tussen goed en kwaad”, zegt MAN-voorzitter Hensley Koeiman een dag eerder tijdens een verkiezingsbijeenkomst in Banda Abou, het westelijke deel van het eiland. Het is een zonnige namiddag en zijn aanhangers stromen binnen. Een bandje speelt oude salsanummers en oudere koppels houden elkaar innig vast op de dansvloer.

Schone coalitie

Tot februari was Koeiman premier; hij leidde de ‘schone coalitie’ die eind 2016 was geïnstalleerd na een moeizame formatie. Zijn kabinet had een krappe meerderheid, die het al snel verloor toen twee leden van Pueblo Soberano overliepen naar Schotte, die in de oppositie zat. Hij zou hen hebben omgekocht zodat de regering zou vallen. Dan kon Schotte met een meerderheid zelf snel een interim-regering vormen. Hij schoof partijgenoot Gilmar Pisas naar voren als premier, nadat zijn eerdere kandidaat niet door de screening kwam.

De gouverneur van Curaçao, Lucille George-Wout, haalde echter een streep door de rekening door nieuwe Statenverkiezingen uit te schrijven. Toen Schotte en zijn interim-regering dat wilden blokkeren, greep Nederland in. Via een ‘algemene maatregel van rijksbestuur’ gaf minister Plasterk (Koninkrijkszaken, PvdA) opdracht verkiezingen uit te schrijven.

Huiszoeking

Politicoloog Miquel Goede vindt dat Nederland wel móést ingrijpen. „Het is goed dat dit gebeurde, want er was sprake van machtsmisbruik door Schotte.”

Politicoloog Gilbert Cijntje denkt daar anders over. „Deze crisis had Curaçao zelf moeten oplossen. Nederland hoort boven de partijen te staan en niet ertussen. Wat nu is gebeurd, is in feite een koloniale ingreep. Curaçao is een autonoom land binnen het Koninkrijk.”

Op het Wilhelminaplein in Willemstad is Schotte inmiddels aangeschoven bij journalist Yves Cooper. Cooper heeft een dagelijkse talkshow waarin hij, op straat tegenover het parlement, politici aan de tand voelt. Deze show, rechtstreeks te zien op Facebook, is in anderhalve maand 3 miljoen keer bekeken.

Schotte weert zich fel in de show: „Nederland had nooit bij mij binnen mogen vallen, want ik weet dat zíj achter de inval van justitie zitten”, zegt hij. Hij doelt op de huiszoeking bij hem, twee weken geleden, waarbij justitie bewijs zocht voor de omkoping waardoor het kabinet van Koeiman viel. Schotte, geërgerd: „Het wordt tijd dat de Nederlandse justitie het hier niet meer voor het zeggen heeft. We zijn geen kolonie meer!” De likes en hartjes op Facebook stromen binnen.

Onafhankelijkheid

‘Onafhankelijkheid’ is sinds deze inval Schottes stokpaardje in de verkiezingscampagne. Tegenstanders wijzen er smalend op dat hij vooral bezig is zijn eigen hachje te redden. „Schotte staat met een been in de gevangenis, en dat weet hij”, zegt parlementslid Stephen Walroud (PAR). „Maar als er onafhankelijkheid komt, kan hij de instituties waar nu vooral Nederlanders werken, zoals justitie, uitschakelen en zijn zaak redden.” Dat gaat niet lukken, verwacht Walroud: „De bevolking wil absoluut geen onafhankelijkheid.”

Hoever Schottes partij gaat om stemmen te trekken, bleek deze week toen interim-premier Gilmore Pisas zich in de gevangenis vrolijk liet fotograferen tussen gevangenen, nadat hij hun geld had beloofd om op de MFK te stemmen. Walroud: „Alles wordt uit de kast getrokken voor de macht, voor Schotte. Het heeft bijna iets dictatoriaals en dat maakt het gevaarlijk. Deze verkiezingen zijn belangrijker dan ooit.”

Bron: NRC Handelsblad

6 reacties

  1. S T E M R E C HT
    Met belangstelling heb ik de diverse interviews mbt de toekomst van Curacao gevolgd.
    Verschillende personen zijn van mening, dat het nog zeker 10 jaar zal duren voordat Curacao zelfstandig zou kunnen zijn.
    Jonge mensen, die in het buitenland studeren zijn wellicht voornemens terug te komen om de economie te helpen opbouwen,,…………….maar zij hebben GEEN stemrecht en kunnen als zodanig niet mede de toekomst bepalen, immers zij kunnen nu (nog) NIET enig invloed uitoefenen op de toekomst van een land waarin zij dadelijk komen werken en leven.
    Als ze na b.v. 5 jaar terugkomen is die periode vanaf nu 15 jaar of meer, dat motiveert hen niet
    t.z.t. terug te keren, immers zij komen in een land dat NIET mede door hen is bepaald.
    Zij brengen so wie so kennis en ervaring mee, waarvan Curacao kan profiteren……………………dus geef hen stembevoegdheid.
    Dit geldt ook voor de Curacao-enaars in het buitenland , die Curacao een warm hart toedragen.
    Ik hoop en vertrouw erop, dat de te kiezen regering de kieswet aanpast.

  2. Er komt geen Nederlands leger als Schotte wint. Er komt steeds minder uit Nederland als Schotte wint. Er komt minders scholing, aandacht voor de jeugd, winst uit overheidbedrijven en geld voor de armen als Schotte wint. Als er weer gestemd moet worden , wordt uw dak niet meer gerepareerd, want er wordt nooit meer gestemd. Van Schotte ziet u alleen nog zwarte SUV’s en blauwe zwaailampen. Om de welvaart uit te zwaaien. Curacao met Isla La Margatita als voorgeborchte.
    Niet geloven, kijk even naar de overkant, waar een van de welvarendste landen ter wereld volledig en onherstelbaar is vernield.
    De Statenleden daar , zitten in de gevangenis of thuis, zonder iets te zeggen.
    Venezuela, Schotte’s grote voorbeeld. Amen

  3. Beste @Henk, je begrijpt dat ik als YDK, over de opmerking van “mondi monkeys” bezwaar moet maken. Een groot deel van de ellende die wij heden ten dagen meemaken is terug te voeren tot de slaven periode.

    Je voorouders hebben ons van onze grootste rijkdom beroofd, nl. ons gevoel van eigenwaarde. Grotendeels van de Curacaoenaars hebben nog steeds het gevoel dat alles wat een ander kleurtje heeft beter is dan de zwarte kleur.
    Voorbeelden zat; De zwarte YDK loopt de winkel van een landgenoot voorbij om bij de chinees of portugees boodschappen te doen,
    zwarte vrouwen dragen nog steeds pruiken omdat ze zich voor hun kroeshaar schaamden, vele lokale mannen bezoeken Campo Alegre want de vrouwen daar zijn het dichtst bij de blanke vrouw wat ze kunnen krijgen, PAR had jaren blanke leiders (Pourier, Elhage) gevolgd door wat zwarte jaknikkers (het is niet voor niets dat nu Ruggenaath lijstrekker is).

    MFK heeft ook een blanke leider gevolgd door zwarten die niets te zeggen hebben en als dank voor hun loyaliteit hun zakken mogen vullen.

    Het smerigste wat je voorouders gedaan heeft is de zwarten wijs maken dat Jezus een blanke is. Nu nog in de 21ste eeuw zie je mensen met beelden van een blanke man met lang haar vereren. Voor veel van deze mensen is Schotte de Messiah.

  4. Als mosterd na de maaltijd komt Van Raak nu met de intimidatie van mogelijk militair ingrijpen. De VVD zal mordicus tegen zijn. Zover als het nu uit de hand gelopen is, was niet nodig geweest als de Koninkrijksregering eerder artikel 43, tweede lid van het Statuut had toegepast. Maar ingrijpen moest zoveel en zo lang mogelijk worden uitgesteld. Langdurig niets doen is ook gevaarzettend handelen of nalaten, zoals nu blijkt. Want zodra er ingrijpen dreigde, werd er teruggeschoten met inmenging in landsaangelegenheden. Of spelen andere belangen mee? Wie heeft in het Koninkrijk voordeel van kwesties, die het daglicht niet kunnen verdragen? Politieke partijen, ondernemingen, witwasbedrijven of andere invloedrijke instanties of personen? Opvallend is dat op de eilanden corruptie uitvergroot plaatsvindt en in het openbaar. In Nederland gebeurt dat in het geniep. Recent: de heer Keizer, de integere voorzitter en het onkreukbare geweten van de VVD. Gezien alle omgevallen VVD coryfeeën en politici van andere signatuur, die het eigen belang laten prevaleren, is dat zorgwekkend. Renée van Aller&John de Vries

  5. Leg eens uit hoe Nederland dan had moeten ingrijpen?

    Ik zou het graag anders zien, maar de stemmen van de mondi monkeys op draaideurcrimineel Schotte en diens mafiapartij MFK zijn rechtsgeldige stemmen.

  6. Nederland had veel eerder moeten ingrijpen. De maffia is al jaren bezig in het hele Koninkrijk. Op grond van artikel 43, tweede lid Statuut had dat gekund. Regelmatig is dat dat gesuggereerd. Artikel 43 luidt:
    1. Elk der landen draagt zorg voor de verwezenlijking van de fundamentele menselijke rechten en vrijheden, de rechtszekerheid en de deugdelijkheid van het bestuur.
    2. Het waarborgen van deze rechten, vrijheden, rechtszekerheid en deugdelijkheid van bestuur is aangelegenheid van het Koninkrijk.
    Die voor de hand liggende mogelijkheid heeft Van Raak nooit aangedragen. Nu is het bijna te laat. Renée van Aller&John de Vries

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties