26 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

NRC | Vertrouwenscrisis bij politie: aanpak zware misdaad en terrorisme in gevaar

HomeMediaNRC | Vertrouwenscrisis bij politie: aanpak zware misdaad en terrorisme in gevaar

Marcel Haenen

Volgens politieagenten zouden lopende onderzoeken en het afschermen van de identiteit van informanten gevaar lopen. Foto Koen van Weel/ANP

Landelijke Eenheid Agenten klagen over vriendjespolitiek, wegkijkgedrag, machtsmisbruik, gesjoemel met declaraties en discriminatie.

Een hoogoplopende vertrouwenscrisis tussen politieagenten van de Landelijke Eenheid belemmert in ernstige mate het inlichtingenwerk van deze politiedienst belast met de aanpak van de zware misdaad en terrorisme.

Dit blijkt uit gesprekken die NRC met betrokkenen heeft gevoerd. Agenten klagen over vriendjespolitiek, wegkijkgedrag, machtsmisbruik, gesjoemel met declaraties en discriminatie door leidinggevenden van de politie. Door interne spanningen is de internationale informatie-uitwisseling en het aansturen van de vijftig liaison-officers die in 33 landen werken in de problemen gekomen. Lopende onderzoeken en het afschermen van de identiteit van informanten zouden volgens politieagenten gevaar lopen.

Al maanden sluimerende ruzies tussen de agenten van de heimelijk opererende afdeling van de politie zijn recentelijk geëscaleerd. De teamchef van de eenheid belast met internationale informatie-uitwisseling en de begeleiding van liaison-officers zit sinds een maand ziek thuis na een arbeidsconflict. De teamchef is onder meer verantwoordelijk voor twee belangrijke operaties die Nederlandse agenten in Spanje en Colombia uitvoeren tegen de smokkel van cocaïne. Hij heeft geen vertrouwen meer in de leidinggevenden van de Eenheid.

Interne spanningen nemen toe

De teamchef is een zeer ervaren rechercheur. Hij werd vorige maand door de Spaanse minister van Binnenlandse Zaken nog gedecoreerd voor zijn werk ten behoeve van de Nederlands-Spaanse samenwerking bij de bestrijding van de georganiseerde criminaliteit. Ook een geheim samenwerkingsproject tussen Amerikaanse, Engels en Nederlandse agenten in Colombia gericht op aanpak van de cocaïnesmokkel uit dit land en Suriname dreigt door het wegvallen van hem in moeilijkheden te komen.

De interne spanningen zijn verder toegenomen nadat vrijdag bekend werd dat een andere teamchef van de inlichtingendienst, als liaison officer in Polen wordt aangesteld. Collega’s van deze teamchef zeggen deze aanstelling niet te begrijpen omdat hij zich met regelmaat schuldig zou hebben gemaakt aan discriminatie van Turkse en Marokkaanse collega’s.

‘Vakman’ zit ziek thuis

Willem Woelders, plaatsvervangend hoofd Landelijke Eenheid, bevestigt dat het voor het inlichtingenwerk „buitengewoon lastig” is dat de teamchef van de liaisons, „een vakman met internationaal geweldige contacten”, ziek thuis zit. Woelders zegt dat tegen de teamchef die naar Polen gaat en twee andere collega’s na klachten uit de eenheid een disciplinair onderzoek loopt naar plichtsverzuim. „Dit onderzoek is over een paar weken afgerond. Mocht dit ernstige feiten opleveren dan kan er alsnog een maatregel volgen tegen de teamchef of anderen.”

Werknemers van de Landelijke Eenheid klagen ook over onprofessioneel inlichtingenwerk. Twee informanten zouden naar verluidt om het leven zijn gekomen omdat hun identiteit uitlekte naar de onderwereld door slecht runnen. Volgens Woelders is uit intern onderzoek „geen indicatie” gebleken dat informanten door „verwijtbaar gedrag” van de politie zouden zijn vermoord. Hij ontkent dat onderzoeken gevaar lopen.

Een andere belangrijke informant uit het criminele milieu zou volgens interne klachten tien jaar geleden een baan hebben gekregen bij de Nationale Recherche omdat zijn runners van de Landelijke Eenheid nalieten te melden dat hij een criminele bron was. Een paar jaar later werd hij gearresteerd en veroordeeld omdat hij als rechercheur op grote schaal politie-informatie bleek te verkopen.

Verbeterprogramma

Woelders bestrijdt overigens dat de leiding heeft weggekeken bij eerdere klachten over interne misstanden. „Het ontbrak veelal aan concrete aanwijzingen om onderzoek in te stellen.” Om het „vertrouwen binnen de inlichtingendienst te herstellen” zal er volgens Woelders met een nieuwe teamchef „een verbeterprogramma” worden ontwikkeld’’.

Als gevolg van de onvrede over de interne afhandeling van klachten hebben een vijftiental agenten zich met hun zorgen gewend tot de politievakbonden.

Voorzitters van de twee grootste bonden willen dat korpschef Erik Akerboom een onafhankelijk en besloten onderzoek laat uitvoeren naar alle meldingen over falend leiderschap en de onrust binnen de landelijke eenheid. | Korpschef Erik Akerboom ANP

De voorzitters van de twee grootste bonden, NPB en ACP, willen dat korpschef Erik Akerboom een onafhankelijk en besloten onderzoek laat uitvoeren door bijvoorbeeld de Onderzoeksraad voor Veiligheid of de Inspectie Justitie en Veiligheid naar alle meldingen over falend leiderschap en de onrust binnen de landelijke eenheid.

Bron: NRC Handelsblad

6 reacties

  1. Mossel je raaskalt.
    Het gaat over de Nationale politie in NL.
    Dat het binnen deze regering niet deugt heeft niks met het artikel in de NRC te maken.
    Lees nu een keer beste man!!

  2. Willie wortel zegt het gaat niet over curacrim A Mossel , nou ik zeg lees nog eens goed dan zie je dat ik het over de corrupte zooi op curacrim heb. W Wortel noem mij eens een stichting ( lees Constansia Bij voorbeeld ) regerings bedrijf en bedrijven onder de vlag van curacrim die niet corupt zijn.

  3. Conclusie van dit interview. De leiding van de politie herkent zich niet in de voorgestelde feiten.
    Uit ervaring weet ik dat kritische politie mensen niet getolereerd worden door de leiding.

  4. Vreemd dat A.Mossel niet kan lezen!
    Het gaat nl niet over Curaçao maar NL.
    Voorkom dat je onzin uitkraaide door goed te lezen.-)

  5. Wat kan je anders verwachten vanaf 10-10-10 is er eenvoorbeeld gegeven door de regering Gerrit de Raaf hoe je corrupt moest zijn en hoe je je zakken kon vullen op Curacrim. Het gevang zit vol met politieke personen en die nog komen geen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties