NRC | Wanhopige Venezolanen worden nog wanhopiger

Venezuela zit al sinds donderdag zonder stroom
– oorzaak onbekend | Nina Jurna

Inwoners van Caracas vullen flessen water. Door de stroomstoring is er geen stromend water | AFP

Achtergrondstroomstoring Venezuela – Doden in ziekenhuizen, couveuses en mortuaria zonder stroom, scholen en winkels die dicht zijn en een complete ontregeling van het openbare leven. De grote stroomstoring, die met enkele tussenpozen Venezuela nu al sinds vorige week donderdag teistert, veroorzaakt chaotische taferelen in een land dat toch al in enorme crisis verkeert.

Volgens de Venezolaanse NGO Codevida zijn er dit weekend zeker vijftien doden gevallen in verschillende ziekenhuizen als gevolg van de storing: zo viel 95 procent van alle dialysemachines uit waardoor patiënten niet behandeld konden worden en mensen overleden. ,,De paar machines die nog werken worden nu dankzij generatoren draaiende gehouden, maar ze dreigen binnenkort zonder brandstof te zitten”, aldus Codevida-directeur Francisco Valencia.

Oppositieleider en parlementsvoorzitter Juan Guaidó die zich in januari uitriep tot interim-president, sprak van bijna tachtig doden, maar zei ook nog te wachten op een officiële bevestiging. Hij zei ook dat hij zich in het parlement sterk zal maken voor het uitroepen van de noodtoestand.

De grote black-out begon donderdagmiddag lokale tijd in de Gur hydro-elektriciteitscentrale, goed voor 80 procent van de energievoorziening. De oorzaak van de storing is nog onduidelijk. Experts en personeel van de elektriciteitscentrale laken gebrekkig onderhoud en minimale investeringen, gevolgen van de crisis die Venezuela nu al zo’n vijf jaar teistert.

Maar de socialistische president Nicolás Maduro wees onmiddellijk richting de Verenigde Staten die volgens hem een ‘elektriciteitsoorlog’ zijn gestart tegen Venezuela en samen met Guaidó, die door de VS en meer dan 50 andere landen wordt erkend als interim-president, probeert zijn regime omver te werpen. Net toen de stroom weer bijna hersteld was, werd er volgens Maduro opnieuw ‘sabotage’ gepleegd en was er sprake van een cyberaanval door de VS, aldus de president op Twitter.

Door de stroomuitval worden de Venezolanen, die lijden onder chronische voedsel- en medicijntekorten en een hyperinflatie die dit jaar kan oplopen tot 10 miljoen procent, nog wanhopiger.

Via WhatsApp schetst Melvin Chacón, een filmproducer uit Caracas, de omstandigheden waar hij zich na 64 uur zonder stroom in bevindt.

,,Ik woon in een flatgebouw op een van de hoogste verdiepingen en daar is al dagen geen stroom en geen water. Ook ben ik vrijwel afgesloten van internet en telefoon, WhatsApp werkt nog en ik probeer zoveel mogelijk met de buitenwereld te communiceren omdat we hier verstoken zijn van informatie. De meeste winkels zijn dicht en het hele betalingssysteem ligt plat.”

Door de hyperinflatie is er al tijden nauwelijks contant geld te krijgen en betalen Venezolanen gewoonlijk via hun pinpas of via telefonisch overmakingen direct aan de kassa. ,,Nu er geen elektriciteit meer is kan dat niet. Winkeliers willen de lokale munt, de bolívar soberano niet, en eisen nu Amerikaanse dollars, maar wie heeft er nou dollars in Venezuela? Alleen de elite kan zich dollars permitteren, verder niemand”, zegt hij.

Door de stroomstoring is het weinige eten in de koelkast van Mercedes Dávila uit de volksbuurt Catia snel bedorven, laat ze via een moeizame telefoonverbinding weten. Afgelopen vrijdag moest ze bijna anderhalf uur lopen om op haar werk te komen omdat de metro niet reed vanwege de stroomstoring.

,,In de wijk waar ik werk komt geen bus. Ik ben schoonmaakster en krijg per dag betaald. Kom ik niet, dan verdien ik niets, kom ik te laat dan verlies ik mijn baan. We leven hier al in een hele moeilijke situatie, door de stroomstoring wordt het nog zwaarder”, zegt ze.

Baby’s worden geboren bij het licht van smartphones, lijken worden niet gekoeld

Op de kraamafdeling werden baby’s ter wereld gebracht onder het licht van mobiele telefoons van verpleegsters en soms zelfs met kaarslicht. In het mortuarium van Caracas konden lijken niet worden gekoeld, omwonenden klaagden over een ondraaglijke stank.

Zaterdag gingen zowel aanhangers van Maduro als Guaidó de straat op om te protesteren. Volgens lokale en internationale media waren er bij de anti-regeringsprotesten tienduizenden mensen en trok het pro-regeringsprotest van Maduro enkele duizenden aanhangers. Hoe langer de stroomstoring duurt, hoe explosiever de situatie wordt, vreest Melvin Chacón.

,,Ons land takelt verder af en mensen raken gefrustreerd, er kunnen rellen uitbreken en de situatie kan verder exploderen”, appt hij.

Bron: NRC

9 Reacties op “NRC | Wanhopige Venezolanen worden nog wanhopiger

 1. Joop het is begonnen met Chavez .
  De opstandelingen van vandaag zijn vaak de tiranen van morgen .

 2. joop savaneta

  De regimes in Argentinië en Chili gedurende de zeventiger jaren waren verschrikkelijke regimes die alle mensenrechten aan hun laars lapten maar de bevolking van die landen stierven tenminste niet van de honger. Ook hadden ze geen ezel als staatshoofd en ook geen paar duizend generaals die zich met drugshandel en andere niet militaire zaken bezig hielden. Ik had in mijn stoutste verbeelding niet durven dromen dat dit in het ooit relatief welvarende Venezuela zou kunnen plaats vinden. Ik hoop dat er snel een ommekeer komt maar zelfs dan zal het minstens een twintig jaar in beslag nemen om de economie te normaliseren.

 3. @Wim: dus we zijn het er over eens dat het voor meerdere uitleg vatbaar is.

  Ben duidelijk en zorg dat dit niet zo is. That’s my point.

 4. Jammer, La Stiwz, maar een opsomming met komma’s kan ook, waarbij in dit geval ‘doden’ alleen betrekking heeft op de woorden erachter tot de volgende komma.

  Maar laten we er een Nederlandse taal deskundige bij halen.

  Come in, Anthony Godett.

  Come in Hensley Koeiman.

 5. Leuk dat je bijt @Wim.
  Als ze bedoelen wat jij zegt moeten ze schrijven: “Doden in ziekenhuizen. Couveuses en mortuaria zonder stroom…”

  Let op uw interpunctie.

 6. Commentpolis

  Deze reactie is verwijderd wegens strijd met de regels.

 7. “…Achtergrondstroomstoring Venezuela – Doden in ziekenhuizen, couveuses en mortuaria zonder stroom…”

  Gek, doden in mortuaria.

 8. Zo te zien hebben wij straks grote problemen, geen water dus ook geen hygiëne, laten we hopen dat straks geen ebola en andere enge ziektes uitbreekt.

 9. Fred Schiedam

  Herinnert u zich chavista Cova met zijn olie(domme) vakbond nog, die dachten dat alle hei uit Venezuela komt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *