28 C
Willemstad
• dinsdag 19 maart 2024

CC | Marnix College and Albert Schweitzerschool pioneering as the first ‘language friendly schools’ in Curaçao

WILLEMSTAD - The Marnix College and Dr. Albert Schweitzerschool have achieved a remarkable milestone by becoming the first schools in Curaçao to receive the designation of 'Language...

NU | Ajacied Martha opgenomen in eerste selectie Advocaat als bondscoach Curaçao

Ar'jany Martha is vrijdag (lokale tijd) opgenomen in de eerste selectie van Dick Advocaat als bondscoach van Curaçao. Vitesse-doelman Eloy Room keert terug in het keurkorps, nadat...

Opinie | Illusies, verknopingen, een natte droom en luchtkastelen op Curaçao

Jan Huurman WILLEMSTAD – Tijdens een recente bijeenkomst van de Antillenkring deelde Jan Huurman, voormalig Inspecteur Volksgezondheid, zijn inzichten over Curaçao na vijf jaar afwezigheid. Met een focus...

NTR | Internationale vrouwendag: ‘balans houden is niet makkelijk’

Marit Severijnse In het kader van internationale vrouwendag werd op Bonaire een conferentie gehouden met als thema een gebalanceerde levensstijl. “Ook al is Bonaire een eiland waar alles op...

CC | Ministry of Finance reaches agreement with Capriles Clinic

WILLEMSTAD - The Ministry of Finance has reached an agreement with the Capriles Clinic, as announced by the ministry. The operational costs will be covered by this...

DH | Alida Francis to become Governor of St Eustatius

ST.EUSTATIUS -- Government Commissioner Alida Francis is to become the next governor of Statia in the coming months. The state secretary of kingdom relations and digitisation Alexandra van...
- Advertisement -spot_img

NTR | 36 jaar na de moord op Kerwin zijn de verhalen over racisme in Nederland nog steeds eindeloos

HomeMediaNTR | 36 jaar na de moord op Kerwin zijn de verhalen...
Demonstratie op 27 augustus 1983 tegen racisme en fascisme na de moord op de vijftienjarige Kerwin Duinmeijer in Amsterdam – Foto: Nationaal Archief

AMSTERDAM – De racistische moord op de Curaçaose Kerwin Duinmeijer (15) in 1983 zegt jongeren van nu helemaal niks. Maar als je ze vraagt naar hun eigen ervaringen met racisme in Nederland zijn de verhalen eindeloos. 

Javier (20) baalt dat hij niets weet van het verhaal van Kerwin Duinmeijer. “Dit doet mij wel pijn zeg, ik had graag bij de herdenking willen zijn.” Zelf heeft Javier op verschillende manieren last gehad van racisme en vooroordelen in Nederland.

‘Mijn witte klasgenoten kregen veel lagere straffen dan als ik iets deed’

“Het maakt niet uit hoe ik mij kleed, ze schrikken toch wel en hebben al een mening. Met een kleurtje moet je altijd harder werken. Dat begon al op school. Als mijn witte klasgenoten wat uithaalden dan kregen ze veel lagere straffen dan als ik iets deed.”

Javier – Foto: Natasja Gibbs

Ook op de arbeidsmarkt merkt Javier ongelijkheid door zijn huidskleur. “Als ik hogerop wil komen dan kost dat mij extra werk vanwege allerlei vooroordelen. Mensen vertrouwen je niet. Kom je een keer te laat, dan is het meteen ‘typisch’, terwijl als witte collega’s te laat komen dan zal er wel wat zijn gebeurd. De privilege om fouten te maken heb ik niet.”

‘Voor een stage beland ik standaard op de stapel of krijg ik een stom excuus’

Net als Javier ervaart ook Mubarik (21) vooral negatieve situaties door zijn huidskleur op de arbeidsmarkt. “Bij het zoeken naar een stage beland je gewoon standaard op de stapel of krijg je een stom excuus dat ze niemand nodig hebben, terwijl ze wel een vacature uit hebben staan.”

Mubarik – Foto: Natasja Gibbs

En dan is er nog iets anders: Mubarik is moslim, ‘een lastige combinatie in Nederland’ vertelt hij. “Als ik zeg dat ik moslim ben dan geloven mensen mij niet omdat een moslim in hun hoofd niet zwart is. Maar dan hebben ze zeker nooit van Malcolm X of Muhammad Ali gehoord.” Door dat vooroordeel is Mubarik wel eens de toegang geweigerd tot een moskee.

‘Er worden hoeren en cocaïne-grappen gemaakt omdat ik uit Colombia kom’

Jay (19) stoort zich als mensen zeggen dat er geen racisme is in Nederland. “Het is te makkelijk om te zeggen dat het niet bestaat omdat jij het niet meemaakt. Vanwege haar Colombiaanse afkomst heeft Jay te kampen met negatieve opmerkingen ‘onder het mom van een grap’. “Dat ik een hoer of een cocaïne-snuiver ben omdat ik uit Colombia kom.”

Jay – Foto: Natasja Gibbs

Racisme in Nederland zit volgens Jay juist in subtiele dingen zoals zogenaamde grappen en haar zwarte vrienden die geweigerd worden bij de club. “Ook jongeren onderling doen dat. Meiden laten makkelijker witte jongens toe dan zwarte jongens. Die worden argwanend behandeld. Dat komt door hoe de media zwarte mannen neerzetten.”

‘Ik had mijn baard laten staan en werd vies aangekeken in de tram’

Hesham (20) wijst ook de media aan als schuldige in het voeden van vooroordelen over minderheden in de samenleving. “Ik krijg vaak te horen ‘maar jij bent helemaal niet zoals je eruitziet’, maar wat betekent dan hoe ik eruit zie?”

“Ik weet nog dat ik een paar dagen mijn baard iets langer had laten staan dan normaal en dat ik gewoon vies werd aangekeken in de tram alsof ik een of andere terrorist was”, vertelt Hesham. Maar dat is volgens Hesham nog niet eens het ergste wat hij heeft meegemaakt.

“Ik was het bijna vergeten, maar het ergste was toen ik zonder reden samen met een vriend in Harderwijk staande werd gehouden door de politie. Toen ik vroeg waarom, wilden ze geen antwoord geven. Daarom weigerde ik mijn id te laten zien en werd ik hardhandig meegenomen naar het bureau waar ik een nacht in de cel belandde. Het feit alleen al dat ik dit was vergeten geeft al aan hoe normaal ik dit ben gaan vinden.”

‘Wij moeten onszelf meer uitspreken, samenwerken en elkaar steunen’

Of racisme ooit helemaal uit de wereld zal verdwijnen betwijfelen de jongeren. “Racisme is van alle tijden en is niet voorbehouden aan één ras”, meent Mubarik. “Maar je kunt wel mensen bewuster maken van hun gedrag en de impact daarvan.”

De oplossing ligt volgens Javier niet bij het systeem. “Dat heeft juist baat bij dit soort structuren. Wij moeten onszelf meer uitspreken en voor onszelf opkomen, maar dat kan alleen als we meer samen gaan werken en elkaar steunen.”

Wat gebeurde er met Kerwin Duinmeijer?

In 1983 werd de 15-jarige Kerwin door de 16-jarige skinhead Nico Bodemeijer neergestoken in de Damstraat. De gewelddadige moord op Kerwin wordt gezien als de eerste racistische moord in Nederland sinds de Tweede Wereldoorlog en leidde tot een massale demonstratie in Amsterdam.

Door de stichting Vrienden van Kerwin wordt jaarlijks op 20 augustus een herdenkingsmanifestatie georganiseerd.

Bron: NTR/Caribisch Netwerk

13 reacties

  1. Racisme in Nederland zit volgens Jay juist in subtiele dingen zoals zogenaamde grappen en haar zwarte vrienden die geweigerd worden bij de club. “Ook jongeren onderling doen dat. Meiden laten makkelijker witte jongens toe dan zwarte jongens. Die worden argwanend behandeld. Dat komt door hoe de media zwarte mannen neerzetten.”

    Nee, Dat heeft meer te maken met hoe ze zich gedragen.
    Ze geven vaak geen geld uit, vallen mensen lastig en veel vechtpartijen.

    Jammer dat Nataja Gibbs geen joden in haar stukje zet en homos.. die mensen hebben ook geen veilig leven in Nederland dankzij vooral moslims.

  2. “op basis van tientallen jaren ervaring hier weet ik dat de Curacaoenaar aartslui is.”
    op basis van tien dagen ervaring was ik al tot deze conclusie gekomen

  3. On topic (pardon my French, La Stiwz): racisme is van alle tijden en heeft de volgende redenen:
    1 angst voor het onbekende of anders gezegd voorkeur voor het bekende;
    2 ontbreken van gewenste gelijkgezindheid bij andere groepen;
    3 afkeer van bepaalde groepen op basis van data over die groepen die afwijkt van data over de eigen groep;
    4 je kiest mensen uit die passen bij je doelgroep.

    Voorbeeld van 1: als er een Ghanees bij mij solliciteert komt die onderaan de stapel, simpelweg omdat ik niet weet wat voor cultuur en problemen ik daarmee in huis haal.

    Voorbeeld van 2: toen ik als ex pat in het buitenland werkte trokken de Canadezen met de Canadezen op, de Engelsen met de Engelsen en de Nederlanders met de Nederlanders. Simpelweg omdat ze dezelfde humor hadden, hetzelfde aten en dronken, en naar dezelfde sporten en tv programma’s keken.

    Voorbeeld van 3: het is statistisch aantoonbaar dat bepaalde groepen (Antillianen en Marokkanen) oververtegenwoordigd zijn in de criminaliteit. Misschien niet statistisch aantoonbaar, maar op basis van tientallen jaren ervaring hier weet ik dat de Curacaoenaar aartslui is. Die neem je dus niet aan.

    Voorbeeld van 4: als ik een Audi dealer ben die aan rijke macambas verkoopt neem ik geen Antilliaan als verkoper aan. Ben ik directeur van de Postbank of Girobank die vooral lokalen als klanten heeft dan zal ik geen macamba als account manager aannemen.

    Is dit alles racisme? Misschien wel, maar ik zie er niets fout in.

  4. La Stiwz, dank voor de uitleg, maar ik weiger dramaqueen als een Nederlands woord te zien.

    Helaas vernederlandsen wij op deze rots op belachelijke wijze Engelse woorden.

    Zelfs de president van CBSS, een belezen en beleerd Europese Nederlander, zei gisteren tijdens een presentatie ‘dat het eiland zich echt wil committen’.

    Als je dat leest loopt het je toch John Bashiaans dun door je broek?

  5. Jay (19) stoort zich als mensen zeggen dat er geen racisme is in Nederland. “Het is te makkelijk om te zeggen dat het niet bestaat omdat jij het niet meemaakt. Vanwege haar Colombiaanse afkomst heeft Jay te kampen met negatieve opmerkingen ‘onder het mom van een grap’. “Dat ik een hoer of een cocaïne-snuiver ben omdat ik uit Colombia kom.”

    Dat maken mensen met Colombiaanse afkomst ook mee op Curacao. En mensen met een Haitiaanse, Jamaicaanse en Libanese afkomst. Curacao is ook racistisch.. En dan hebben we het niet eens over de homo discriminatie.

  6. “Meiden laten makkelijker witte jongens toe dan zwarte jongens. Die worden argwanend behandeld. Dat komt door hoe de media zwarte mannen neerzetten.”
    Zwarte mannen zijn zelf verantwoordelijk voor hun reputatie. Zie bv Beflapas

  7. Jammer La Stiwz, maar drama queen wordt los van elkaar geschreven, dus niet dramaqueen.

    Als een vuistregel: woorden die in het Nederlands aan elkaar geschreven worden worden in het Engels los van elkaar geschreven als het ook separate woorden kunnen zijn.

    Van de andere kant wordt het jou wel bekende joyride weer vaak wel aan elkaar geschreven.

  8. Wat een belachelijke huilverhalen weer.

    Racisme de schuld geven van je eigen falen.

    En Nastha Gibbs, die aan racisme een goede boterham verdient met haar drama queen stories, gooit er nog een schepje bovenop.

    Sodemieter toch op.

  9. Ik hoor alleen huilie huilie verhalen, in onze tijd was het nog veel erger in sommige steden en dorpen waren wij de eerste negers die de Hollanders zagen.

    Het was niet allemaal negatief want kan me herinneren van de blanke boeren meisjes op het platteland die graag wilden weten of de verhalen over negers waar waren.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties