NTR | Aantal zwangerschappen en abortussen blijven naar verwachting weer hoog na Karnaval

Carnaval 2019 | Kim Hendriksen

WILLEMSTAD – Curaçao is momenteel in de ban van Karnaval. Een periode die sinds jaar en dag gevolgd wordt door een toename in het aantal zwangerschappen, abortussen maar ook besmettingen met soa’s en hiv.

Voor de Stichting Famia Plania is het inmiddels een traditie geworden om tijdens de parades voorlichting te geven. Ze delen brochures uit ter preventie van ongewenste zwangerschappen, soa’s en hiv. “Het is algemeen bekend dat mensen huiverig zijn om condooms te gebruiken. Dat moet echt veranderen”, aldus interim-directeur Marisela Flemming.

Tekst gaat verder onder de video

Door Kim Hendriksen

Het is bijna altijd zo dat het aantal zwangerschappen negen maanden na Karnaval hoger ligt dan andere maanden. Of dat dit jaar weer het geval is, zullen de cijfers moeten uitwijzen. “Er zijn ook positieve veranderingen. Een heel goed signaal is, dat onder de hoge cijfers van tienerzwangerschappen, de gemiddelde leeftijd wel aan het veranderen is. Minder jongeren van rond de 14-, 15- en 16 jaar raken zwanger. De meeste tienerzwangerschappen zijn onder jongeren van 17 jaar en ouder. Dat is een goede trend”, aldus Flemming.

Condooms uitdelen tijdens Karnaval | Foto: Kim Hendriksen.

 

Hiv/aids
Het zijn rond Karnaval ook drukke tijden voor Dudley Ferdinandus, oprichter van Cura+, een stichting die zich inzet voor de begeleiding van mensen met hiv/aids. Hij geeft deze periode extra voorlichting op scholen. Dat begint half januari tot vlak voor de Karnaval. “Er is een cultuur van schaamte op Curaçao, we doen allemaal aan seks, maar we praten er niet over. De meeste ouders nemen niet de verantwoordelijkheid om er met hun kinderen over te praten en ze voor te lichten over de gevolgen van onveilige seks”, aldus Ferdinandus.

Voor Karnaval hebben ze een speciaal programma ontwikkelt waarbij ze zich vooral richten op jongeren. Ferdinandus: “We hebben de focus gelegd op het risicogedrag. Bijvoorbeeld na het nemen van alcohol en drugs. We bespreken hoe je de keuze maakt om met iemand seks te gaan hebben, en welke invloed alcohol en drugs hebben op het maken van keuzes.”

Seksuele voorlichting
Volgens het Volksgezondheid Instituut Curaçao (VIC) wijst onderzoek naar de effecten van beleidsmaatregelen in Europa uit wat het meest effectief is in het laten afnemen van tienerzwangerschappen. Dit zijn volgens het VIC het geven van seksuele voorlichting voordat jongeren seksueel actief worden en de preventie van ongewenste zwangerschappen door middel van anticonceptie.

Op dit moment is seksuele voorlichting op de meeste scholen nog geen onderdeel van het lespakket. “Als de kinderen er thuis niet over kunnen praten en ook op school geen voorlichting krijgen, halen ze hun informatie van internet. Dat moeten we niet willen”, zegt Ferdinandus.

Bron: NTR/CaribischNetwerk

3 Reacties op “NTR | Aantal zwangerschappen en abortussen blijven naar verwachting weer hoog na Karnaval

 1. Kan @Clapas nu niet een keer een tijd gebanned worden met zijn vervuilende posts. My god zeg wat een tragisch figuur.

 2. ericlapas

  Hoe is het mogelijk in dit land? Wij hebben op TV van die stomme spotjes over “un bon ju di Korsou” en zoiets als Aids preventie durft geen enkele zender aan.

  Laatst zag ik nog een mevrouw van Famia Plania in de studio van MorruBondia, zij was op bezoek bij Nicole Maduro en die snotaap van een Doran (Waarschijnlijk zoontje van de Doran van MFK). Ze hadden het over Aidspreventie maar daar kwam ik vrij laat achter want ze hadden het net zo goed over tomaten kweken of de landsbegroting kunnen hebben want ze durfden geen van allen het beestje bij de naam te noemen.

  Ik zag Nicole Maduro als een klein kind verlegen giechelen elke keer als het woord condoom ter sprake kwam. Ik dacht dat Nicole getrouwd was en zelfs moeder is dus je zou denken dat ze het klappen van de zweep kent.

  Toen ik door had dat die mevrouw van Famia Plania daar was om over Aids preventie te praten, ging ik voor zitten want ik dacht nu wordt het spannend.

  Mijn verwachting was dat Nicole Maduro plotseling een vibrator uit haar tas zou halen en zou laten zien hoe een vrouw met de mond een condoom bij de man kan aanbrengen.

  Sterker nog ik had zelfs de hoop dat ze dan Sharifa Bashir erbij zou roepen en een leuke competitie van zou maken waarbij misschien de kijkers kunnen bellen en een leuke competitie van zou maken en voor de homofiele kijkers, kan ook die homo van een Doran mee doen. Dat zou echte top televisie zijn.

 3. Dus beter gezegd dus , de lusten en de lasten .
  Preventie is nog steeds onbekend woord op dit eiland .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *